Paratiisi takapihalla

Hyödynnä pakkaset - helppo ohje kestävän jäälyhdyn valmistamiseen

Vihdoinkin pakkaset tulivat Etelä-Suomeenkin. Hyödynnä talven tulo, ja askartele helppo jäälyhty.

Kyllä olen tehnyt jäälyhtyjä sangoissakin, mutta olenko ainoa, joka ei meinaa malttaa odottaa jäätymistä? Kumoan aina lyhdyn liian aikaisin tai liian myöhään.

Tällä ohjeella onnistun aina. Valmistan lyhdyt vanhoissa kakkuvuoissa. Aikataulu ei silloin ole niin nöpön nuukaa. Lyhdyn tekee yhdessä pakkasyössä tai projektin voi jättää pidemmäksi aikaa vuokavaiheeseen, kunnes on taas aikaa askarrella.

Vaihe 1. Keitä vesi ja jäädytä. Värjää halutessasi karamellivärillä tai mehulla. Jos et keitä vettä, lyhdyistä tulee usein hitusen sameampia, mutta ei sekään haittaa.

Vaihe 2. Silppua veteen hyasintin kuihtuneet tai pakkaskoristeissa paleltuneet kukat. Myös ruusut ja tulppaanit kestävät jäädytyksen. Muratit ovat suosikkejani.

Vaihe 3. Anna jäätyä läpikotaisin, ja tuo huoneenlämpöön. Kumoa jääkakku lautaselle odottamaan irtoamista vuoasta. Vie puutarhaan, ja sytytä kynttilä.

Noin! Jos et tykkää koristella, jätä lyhty kirkkaaksi tai vain värjää vesi. Kuvan lyhty jäätyi, suli ja jäätyi astiassaan uudellen, jolloin se sai vähän raitoja.

Illalla kynttilät lyhtyihin  – uudet ovat jo jäätymässä!

Iloa pakkaspäiviin, terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hyödynnä pakkaset - helppo ohje kestävän jäälyhdyn valmistamiseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *