Paratiisi takapihalla

Hyötytarhat parhaimmillaan - poikkea idearetkelle Annalan puutarhaan

Hyötytarhat ovat upeimmillaan syksyllä, kun satoa korjataan. Poikkea kevättä suunnitellessasi näytepuutarhoihin.

Helsingin vanhassakaupungissa sijaitseva Hyötykasviyhdistyksen ylläpitämä  Annalan puutarha on itselleni tuttu paikka. Kuvasimme siellä vuosien mittaan paljon TV1-kanavalla esitetyn Puutarhaunelmia-ohjelman juttuja.

Annalan puutarha on aina yhtä kaunis, sieltä saa uusia ideoita ja tunnelma on kodikas. Ideoita voi poimia puutarhan omilta kasvimailta, joissa kasvit teemoittain ryhmitelty ja kylteillä nimetty. Hyötytarha on ihastuttava yhdistelmä kukkia ja vihanneksia.

Kasvimaan ympärille voisi rakentaa tällaisen kukkivan aidan! Metalliverkkoon tukeutuvat tuoksuherneet nauttivat lämpimästä kesästä. Tyvellä versovatmm. malvat, kehäkukat, oppineittenkukat ja samettikukat. Ahkerasti ovat kesällä penkkejä kastelleet, kun näin hyvältä näyttää.

Vuokrattavien viljelypastojen alueella esiintyy koko hyötyviljelyn kirjo. Yksi viljelee tehokkaasti lähiruokaa, toinen arvostaa kukkia ja kolmannelle tärkeää on palstalla rentoutuminen. Hiljaisinta palstoilla on arkipäivisin, mutta iltaisin ja viikonloppuisin palstoilla häärivät viljelijät.

Myös alueen puistossa riittää kivaa katsottavaa. Vanhoja puita ja pensaita ja upeita kesäkukkia. Niitäkin voi yhdistellä luovasti, kun osaa. Värikäslehtiset pelargonit penkin keskiössä ovat ihan ässä!

Alempana rinteessä onpitkät penkit perennoja. Tutustu toimivan perennapenkin suunnitteluun Annalassa. Kun lajit on valittu taitavasti, penkki näyttää hyvältä läpi kasvukauden ja kukkii myöhään syksyyn.

Vehreyden keskellä on kiva käydä ja hyvä olla. Puutarhan aidan takana käyskentelevät hevoset, ja niiden takana avautuu urbaani kaupunkimaisena. Melkoinen keidas keskellä kaupunkia!

Täältä Annalan puutarhan tunnelmallisesti orangerista ostin ensimmäiset perinnepelargonit noin 15 vuotta sitten. Nyt niitä kasvaa kotonamme noin 100. Osa on vanhaa perua, osa uusia.

Syysretkelle Annalaan!

Annalan puutarhaan voi tutustua vapaasti milloin vain. Lauantaina 8.9.2018 siellä järjestetään Syystori klo 11-15.

Myynnissä on mm. herkkuja, satoa, taimia ja kransseja. Osallistu myös kaunein kukkakimppu -kilpailuun.

Annalan puutarha, Hämeentie 154, rak.J Helsinki

Innostuitko palastaviljelystä Annalassa? Lue lisää täältä. Tutustu myös lähialueittesi palstanvuokraajiin mm. kaupunkien sivuilta.

Kauniita syyspäiviä, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hyötytarhat parhaimmillaan - poikkea idearetkelle Annalan puutarhaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *