Paratiisi takapihalla

Hyvä aika lisätä pelargonit - DIY ohjeet

Kevät on hyvä aika lisätä pelargoneja pistokkaista, joita voit myös vaihdella toisten harrastajien kanssa.

Nyt riittää luonnonvalokin pistokkaiden juurrutukseen. Talvehtineet pelargonit ovat hyvässä kasvussa, ja niistä saa paljon pistokkaita. Pitkät versot tuuheutuvat, kun raatsin leikellä niitä edes vähän.

Ai, miksi pitää saada lisää pelargonin taimia, vaikka niitä on jo kotonamme lähes sata?

Siksi, että pistokkaiden ottaminen ja juurruttaminen varmistavat yksilön jatkuvuuden, vaikka emokasvi jostain syystä kuolisi. Jaa pistokkaita kaverille, jolta voit saada tarpeen tullen pistokkaan takaisin.

Ikkunalaudan pelargoneja valaisevat kasvilamput, jotka säteilevät punaista ja sinistä valoa.

Lisää pelargoneja pistokkaista

Pistokkaan ottaminen

Leikkaa pistokkaaksi terävällä veitsellä pelargonin latvaverso tai sivuhaaran latva. Niin pitkä, että mukaan tulee useita nivelvälejä. Poista emokasviin jäänyt tappi nivelen yläpuolelta.

Lyhyehkö pistokas olisi hyvä, mutta minkäs teet, kun niveliä pitää olla mutama? Taimet voi latvoa pistokkaiden juurruttua.

Pistokkaan käsittely

Typistä pistokkaasta pois ylimääräinen tappi nivelen alapuolelta niveltä vahingoittamatta. Poista alalehtiä ja kalvomaiset korvakkeet niin, että pistokkaaseen jää 2-3 paljasta niveltä.

Pelargonin pistokkaiden juurruttajalla ei ole kiire. Ennen vanhaan neuvottiinkin, että leikkauspinnan on hyvä antaa kuivahtaa.

Pistokkaitten säilytys

Juurtunut pelargonin pistokas kasvaa kukkamullassa. Ne paljaat nivelet, joihin juuret syntyvät, ovat tuolla mullan sisällä.

Pistokkaat eivät ole herkkiä kuivumaan. Nämä pistokkaat jäivät pöydälle eiliseltä, vasta tänään laitan ne juurtumaan. Jos säilytät pistokkaita monta päivää, laita ne vesilasiin.

Pistokkaiden juurrutusalusta

Pistokkaat voit juurruttaa vesilasissa, kuten itse useimmiten teen. Ne voi pistää myös suoraan kukkamultaan, kookosrouheeseen, kasvusammaleen tai paakkuuntumattomaan kissanhiekkaan.

Vanhoja ruukkuja keräilen. Patina ja kolhut kuuluvat asiaan.

Pelargonien ruukut

Käytän kaikilla pelargoneillani vanhoja saviruukkuja niiden kauneuden vuoksi. Toimiva tapa on myös kasvattaa taimi muoviruukussa, joka myöhemmin laitetaan saviruukun sisään. Pelkissä saviruukuissa taimet vaativat paljon enemmän kastelua kuin muoviruukussa.

Luonnonlajien taimet ovat kalliimpia kuin tavalliset pelargonit, mutta aivan ihania!

Entäpä kuinka lisätään kasvutavaltaan mätästävät pelargonit, kuten tämä vaaleanpunakukkainen kaunotar Pelargonium hypoleucum?

Kouvolalainen Juha Peltonen, puutarhuri kolmannessa polvessa, jakaa austaliaista pelargonia.

Kasvin tyvellä näet pieniä mättäitä, jotka voi irrottaa ja juurruttaa, kuten Peltosen puutarhan isäntä kuvassa näyttää. Aina ei mestarikaan onnistu, joten ei kannata jakaa niitä kuin tarpeen vaatiessa.

Pelargonit kukkivat kesän Linnunlauluhuoneessa, joka on kierrätyslaseista rakennettu kasvihuone. Paikka on valoisa muttei paahteinen.

Kohta on aika viedä pelargonit kasvihuoneeseen kesän ajaksi. Vielä pari viikkoa, niin ne pääsevät valoon ja viileään. Silloin kasvu entisestään vahvistuu! Pakkasöiden varalta huoneissa on lämmittimet.

Puutarhailoa, terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hyvä aika lisätä pelargonit - DIY ohjeet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.