Paratiisi takapihalla

Hyvää itsenäisyyspäivää - pikaopas juhlakukkien hoitoon

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Kyllä leikkokukat juhlapäivän kestävät, vaikka paketista suoraan maljakkoveteen laittaisi. Kukista on kuitenkin iloa pidempään, kun hieman näkee vaivaa.

Itsenäisyyspäivän kukkasuosikkeja ovat kotonamme valkoiset tulppaanit ja siniset iirikset. Molemmat viihtyvät viileässä vedessä ja hyötyvät siitä, että maljakko viedään yöksi viileään. Lasiterassillamme on yhä lämpötila kuin leikkokukkakylmiössä.

Mikä seuraavista on sinun suosikkisi talven juhliin?

Ruusu Poista ruusun kukkavarsista alimmat lehdet, ja viistoa varrentyviin uudet imupinnat. Aseta ruusut lämpimään veteen, jossa on leikkokukkavirkistettä. Jos joku kukka nuutuu ennen muita, leikkaa siihen uusi imupinta ja kääri napakasti paperiin. Ruusut kestävät yleensä reilun viikon verran.

Tulppaani Hanki tulppaanit nuppuisina, niin ne kestävät noin viikon. Leikkaa varsista 1-2 sentin pala pois, ja aseta kukat viileään veteen. Jos tulppaanit on säilytetty kuiviltaan, kääri ne ensin melko tiukkaan pakettiin, ja aseta puoleksi tunniksi imemään vettä – vasta täydessä nestejännityksessä lopulliseen vaasiin.  Lisää vettä kulutuksen mukaan, ja säilytä kukat viileässä öisin.

Iiris Leikkaa kukkiin uudet imupinnat, ja laita ne viileään veteen. Jos iirikset ovat avoimia ostettaessa, ne ovat kotona lyhytikäisiä. Välillä viileässä pitäminen pidentää ikää.

Ritarinkukka eli amaryllis on sipulikukka, joka kestää leikkonakin parhaiten viileässä vedessä. Kukan ontto varrentyvi kannattaa sitoa kumilenkillä, ettei se ala rullautua. Vettä vaihdetaan parin päivän välin, ja siihen lisätään leikkokukkavirkistettä, joka auttaa pitämään veden puhtaana.

Gerberan varret olisi parasta leikata veden alla, ja käyttää kukille viileää vettä. Vesi likaantuu nopeasti, ellei siihen lisätä leikkokukkavirkistettä. Vettä kannattaa vaihtaakin, jotta vesi pysyy puhtaana kukat virkeinä pitkälti toista viikkoakin.

Liljanoksat kestävät maljakossa pitkään, viileässä jopa viikkoja. Kukkiin leikataan uudet imupinnat, ja ne asetetaan melko syvään veteen. Kukkavirkiste pitää veden puhtaana. Liljojen heteet kannattaa poistaa, koska siitepöly on hyvin tahraavaa.

Neilikka Isokukalliset neilikat ostetaan avonaisina ja pienikukkaiset osittain nuppuisina. Uusi imupinta varsiin leikataan nivelten välistä. Neilikat kestävät pitkään, jopa pari viikkoa. Kukkavirkisteen käyttö on hyväksi.

Muutamia ruukkukasveja:

Joulutähti viihtyy huoneenlämmössä, valoisassa paikassa. Lämpimän paikan kasvia kannattaa kastella huoneenlämpöisellä vedellä tasaisesti. Vetoisassa paikassa tai kylmällä vedellä kasteltaessa lehdet herkästi putoavat.

Perhoskämmekkä ei myöskään pidä vedosta, joten sekin kannattaa suojata kylmältä kotiin tuotaessakin. Kotona perhoskämmekkä viihtyy valoisassa paikassa suojattuna suoralta auringolta. Kastelu sujuu helpoiten upottamalla ruukku 1-2 viikon välein haaleaan veteen.

Hyasintti kukkii nopeasti ohi, jos se pidetään huoneenlämmössä koko ajan. Yöksi viileään vieminen pidentää ikää. Hyasinttia ei tarvitse kastella paljoa, mutta jos se  jää kokonaan kastelematta, kukat saattavat kuivua ennen aikojaan.

Entäpä, jos juhlapöytää koristaa sekakimppu tai -istutus?

  1. Pidä kukat huoneenlämmössä, jos joukossa on sekä viileässä että lämpimässä viihtyviä lajeja.
  2. Jos kimpussa tai istutuksessa on vain sipulikukkia, sen ikää pidentää yö viileässä.
  3. Käytä leikkokukkavirkistettä, mutta vaihda vesi silti, jos maljakkovesi alkaa samentua.
  4. Kastele kukkakoria lorauttamalla vettä parin päivän välein etenkin kosteassa viihtyville lajeille.
  5. Jos kimpussa joku kukka kuihtuu muita aikaisemmin, älä pura sidontaa, vaan leikkaa kukka pois.

Lisää hyviä neuvoja kukkien hoitamiseen kotona Kotimaiset kasvikset

Hyvää itsenäisyyspäivää, terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hyvää itsenäisyyspäivää - pikaopas juhlakukkien hoitoon

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *