Hyvää pyhäinpäivää – rakkaita muistellen

ruusun-ta-kynttilat

Pyhäinpäivään kuuluu rauhoittuminen. Vaikka edes hetkeksi kiireen keskellä.

Pyhäinpäivänä vieraillaan omaisten haudoilla tai muistelupaikoilla. Kynttilät, kukat tai kranssit voi sijoittaa myös lähemmäs, omalle terassille tai puutarhaan.

Asumme kaukana synnynseuduiltamme, joten perheemme on tottunut muistelemaan edesmenneitä omaisiamme viemällä kynttilöitä omaisten hautojen sijaan muistelupaikoille. Kyllä se ihan hyvin toimii, perinteet lienevät tärkeimmät.

kranssi

Viime syksynä pikkutalvion ja muratinversoilla somistettu kuusenhavukranssi viheriöi terassilla pitkään.

Pyhäinpäiväksi askartelen joskus myös kranssin paksun kynttilän mansetiksi. Se syntyy helpoimmin kukkakaupasta hankitusta havukranssista ja oman puutarhan koristeista.

 

kynttilat

Vaikka terassimme on jo kylmillään, elävä tuli tuo sinne lämpöä.

Kynttilät ovat kuitenkin ainakin minulle ykkösjuttu, joka tuo hartaan tunnelman. Lasiterassilla tuulelta suojassa ne voivat loistaa kynttilänjaloissakin, kunhan elävää tulta ei jätetä valvomatta. Tulen liekin katselu rahoittaa.

orkidea

Orkideat ovat vakiinnuttaneet paikkansa myös joulukukkina, mikseivät myös pyhäinpäiväpöytään.

Pyhäinpäivän ruokapöytään meillä levitetään perintokalleus, mummon valkoinen pellavaliina, ja sen somisteeksi hankitaan kimppu valkoisia kukkia. Joskus juhlapäivänä on harrastusmenoja, mutta hetken juhlavuus ei kärsi, vaikka se jäisi lyhyeksikin.

 

pikkuhavut

Havujen viheriöinti pitkittää syksyä ja tuo mieleen myös aavistuksen verran kevättä.

Viimeistään pyhäinpäiväksi hankimme pihan koristeeksi pikkuhavuja. Aluksi ne saavat ilahduttaa vihreinä, välillä lumella kuorrutettuina. Myöhemmin koristelemme niitä jouluksi, mutta siihen on vielä aikaa.

Hyvää ja rauhallista pyhäinpäivää!

terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Hyvää pyhäinpäivää – rakkaita muistellen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X