Paratiisi takapihalla

Ihana hyasintti - ruukkuun, asetelmaan vai leikkokukaksi?

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Joulukukista rakkain monelle on hyasintti. Kukkien ollessa vielä nupulla pidän ne vielä sisällä; avautuneet hyasintit siirrän tuoksumaan terassille.

Lähikaupassa myytiin tänään kukkakimppuja, joissa oli leikkohyasintteja ja -tulppaaneja. Kaksi pukettia availee maljakossa nuppujaan. Kevätiloa kimppuun tuovat hiirenkorvalle hyötämäni koivunoksat. Kun kukat ovat avautuneet, vien kimput lasiterassille. Vaikka rakastan hyasinttien tuoksua, saan siitä hengitysoireita. Etenkin, jos kukkia on paljon – meillä aina on :).

Samasta kaupasta löysin reilu kuukausi hyasintin sipulin, joka myytiin paketissa maljakoineen (ns. hyasinttilasi). Ostin yhden itselle ja toisen kaverille, joka laittoi heti toimeksi. Sipuli asetettiin ohjeen mukaan vedellä täytettyyn hyasinttilasiin, jossa vedenkorkeuden piti yltää sipulin alle. Päälle laitettiin paketin mukana tullut pimennyskartio. Juuria alkoi muodostua pian, ja muutaman viikon kuluttua se näytti tältä!

Kävin kuvaamassa nupun, joka paketin merkinnöistä huolimatta ei ollut sininen, vaan klassisen vaaleanpunainen. Muutenkin ohjeet hämäsivät: vesilasi sipuleineen olisi pitänyt laittaa ensin kuukausiksi 10 asteen lämpötilaan – samaan tapaan kuin sipulit syksyllä viljelmälle tullessaan. Yllättäen homma onnistui näinkin hyvin vain muutaman asteen tavallista huonelämpötilaa viileämmässä tyhjillään olevassa huoneessa.

Mutta missä on omani? Unohdin sipulin pakettiin, mutta laitoin heti kaverin kuvat nähtyäni sipulin lasiinsa. Ehkä hyasintti kukkii vuodenvaihteen jälkeen – kukille on tarvetta silloinkin!

Hyasintti

  1. Hyasintin sipulit on istutettu puutarhoilla varhain syksyllä ja pidetty pimeässä viileässä paikassa ja hyödetty kukkaan juuri ennen myyntiä.
  2. Hyasintteja voi kasvattaa myös kotioloissa, jos on tarjota 2-3 kk juurtumisajaksi pimeä tila, jossa lämpötila on noin 10 astetta.
  3. Leikkohyasintit viihtyvät viileässä vedessä, jota kannattaa vaihtaa puhtaaseen parin päivän välein.
  4. Asetelmiin istutettavat hyasintit kannatta kastella kunnolla, jolloin ne selviävät kukinnan loppuun ilman kasteluakin.
  5. Hyasintit tuoksuvat voimakkaasti etenkin nuppujen avauduttua.

terveisin, puutarhatoimittaja Paula

 

 

 

 

 

 

 

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ihana hyasintti - ruukkuun, asetelmaan vai leikkokukaksi?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *