Paratiisi takapihalla

Ilahduta arkea kimpulla tulppaaneja!

Tulppaanien sesonki on alkanut. Kevättä kohti värivalikoima vain lisääntyy.

Kotonamme maljakoissa kukkii parhaillaan kolmisenkymmentä leikkotulppaania. Vihdoin tulivat  myös kirjavat kimput, jotka ovat suosikkejani.

 

Tulppaanit kestävät maljakossa noin viikon, riippuen kukkien tuoreudesta ja lajikkeesta.  Tämä nippu tuotiin kotiin eilen aivan nuppuisena, ja jo yön aikana se on kehittynyt valtavasti!

 

Vaihe 1. Leikkaa kuiviltaan säilytetyistä kukista muutama sentti vartta pois. Ei tarvitse hifistellä, leipäveistä käytän usein. Jos kukat ovat rentoja, pidä ne aluksi vielä tiiviissä kääreessään. Nämä olivat topakoita.

Vaihe 2. Poista kumilenkit ja tarkastele kukkavarsia. Poista rikkonaiset ja nuupahtaneet lehdet. Huuhtaise varret, jos niissä on multaa, ettei maljakkovesi likaannu.

 

Vaihe 3. Aseta kimppu kylmään veteen.  Niin syvään, ettei se heti lopu, kun kukat alkavat imeä vettä inokkaasti. Tulppaani venyvät joka tapauksessa, joten ohje, jonka mukaan ne venyisivät matalassa vedessä vähemmän, on tarpeeton. Itselläni se johtaa veden loppumiseen varkain.

Siinä se olikin! Kukat kestävät viileässä pidempään kuin lämpimässä. Jos maljakon voi viedä yöksi viileään, se on hyväksi. Pakkasta tottumattomat tulppaanit eivät kuitenkaan puutarhan lämmöstä tulleena kestä. Kuihtuneet kukat käyvät vaikkapa jäälyhtyjen koristeiksi.

Hyvää tammikuuta!

terveisin puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ilahduta arkea kimpulla tulppaaneja!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *