Paratiisi takapihalla

Isoäidin rakkaat huonekasvit - nostalgiset asparagukset

Vasemmalta oikealle köynnösparsa, unelma, hienohelma ja kartioparsa.

Yleisimpiä huonekasveja jo 1890-luvulla oli unelma (Asparagus setaceus). Sitä kasvatti myös äitini 1960-luvulla – minä nyt.

Ruukkuparsojen kasvattaminen huonekasveina on säilyttänyt suosionsa yli sadan vuoden ajan. Unelma (Asparagus setaceus) taitaa yhä olla lajeista suosituin.  Se kasvaa meilläkin mm. työhuoneessani.

Kävin puutarhamyymälässä eilen, ja löysin pöydiltä monia suvun lajeja. Häntäparsaa vaille näyttävät vanhanajan ruukkuparsat olevat hittikasveja myös tänä keväänä.

 

Pystykasvuinen kartioparsa.

Unelman läheistä sukua oleva kartioparsa (Asparagus setaceus ’Pyramidalis’) on kotonamme uusi. Kai se tämä laji on, vaikka myynnissä se oli nimetty ”asparaguslajitelmaksi”.

 

Amppeliin sopiva hienohelma.

Hienohelma (Asparagus densiflorus ’Sprengeri’) taimia minulla on yksi ennestään, mutta ostin  toisen lisää. Kohta noista raatsii nipsaista vihreän oksan maljakkoon leikkoneilikan kaveriksi.

 

Klassikko huonekasvi ja leikkovihreä unelma.

Unelma (Asparagus setaceus) on kyllä kaikkein ihanin. Kun ostan puutarhalta leikkokukkia, pyydän aina joukkoon myös ainakin yhden unelmanoksan.

 

Köynnösparsaa kannattaa kokeilla.

Köynnösparsa (Asparagus falcatus) on meillä joskus ollutkin, mutta mihin lie kadonnut. Nyt ostin taimen, koska se vaikutti rehevältä. Taitaa viihtyä kesät ulkona ja talvet kasvilamppujen alla?

 

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja
Vau – kesäloma teki hyvää unelmalle!

Vanhan ajan huonekasvit

Jos rakastat vanhanajan huonekasveja, hanki puutarhakirjastoosi Leena Arkion Rakkaat vanhat huonekasvit (Otava). Itse onnistuin ostamaan teoksen nettikirpparilta.

Huonekasvit viihtyvät kokemukseni mukaan nykykodeissa kesät ulkona puolivarjoisassa paikassa ja talvet huoneenlämmössä kasvilamppujen alla.

Hyvän kesäloman jälkeen asparaguksetkin palaavat kotiimme entistä komeampina ja jaksavat vihertää läpi talven.

Asparagus (ruukkuparsa)

  1. Asparagukset ovat huonekasveja, jotka viihtyvät puolivarjoisalla ikkunalla ruukuissa ja riippaversoiset amppeleissa.
  2. Ruukkuparsojen kukat – jos niitä puhkeaa – ovat vähäpätöiset verrattuna siron lehdistön kauneuteen. Joillakin muodostuu myös hedelmiä.
  3. Asparagusten kasvualustaksi sopii perinteiseen tapaan kompostin ja hiekkapitoisen kukkamullan seos. Meillä ne saavat tyytyä kaupan kukkamultaseokseen.
  4. Kastele unelmaa, hienohelmaa jne. etenkin kasvukaudella säntillisesti. Lannoitakin, mutta pidä lepokaudella taukoa.

Vehreää kevättä, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Isoäidin rakkaat huonekasvit - nostalgiset asparagukset

Sinun täytyy kommentoidaksesi.