Paratiisi takapihalla

Istuta huolettomia sipulikukkia perennapenkkiin

Istuta perennapenkkiin helppohoitoisia kukkasipuleita, jotka versovat vaivatta vuodesta toiseen.

Takapihamme istutusaluetta uudistettiin poistamalla vanhaa ja istuttamalla uutta. Omena- ja luumupuun katveessa on sen verran valoisaa, että perennatkin viihtyvät.

Hankin sikermän perennantaimia Lepaan näyttelyssä käydessäni taimistolta ja Tommolan tilalta. Istutin taimet uudistettuun penkkiin viime viikolla. Samalla syntyi kuohkea istutuspaikka kukkasipuleille.

Ensi alkuun ostin lempikasvejani ukkolaukkoja ja kirjopikarinliljoja, jotka ripottelin vapaalla kädellä penkkiin. Luontevin lopputulos syntyy, kun kasvit kasvavat toistensa lomassa ilman säntillisiä etäisyyksiä.

No, hieman levittelin sipuleita laajemmalle,  ja aloitin istutuksen. Pistelin sipulit noin kertaa oman kokonsa syvyyteen syvyyteen. Vähän syvemmällekin, sillä vasta levitetty multa vielä syksyn mittaan tiivistyy.

Mitkä sipulikukat sopivat perennapenkkiin?

Perennapenkki ei ole sopiva kaikille sipulikukille, jos penkkiä kastellaan kesällä. Osa lajeista, kuten tulppaanit, kaipaavat kuivaa kautta kesällä. Monivuotiset narsissit ja pintamaassa kasvavat pikkusipulikukat ovat hyvä valinta.

5 sipulikukkaa perennapenkkiin

  1. Ukkolaukka (Allium hollandicum) kukkii alkukesällä. Vajaan metrin korkeuteen nousevat kukkapallot kestävät pitkään, ja niillä on koristearvoa kukinnan jälkeenkin. Lajikkeita on on liiloja ja valkoisia.
  2. Kirjopikarililja (Fritillaria meleagris) on hurmaava, hentovartinen kellokukka, joka leviää siemenistä. Siemeniä voi myös itse levittää. Liiloissa kukissa on hauska shakkiruudutus.
  3. Idänsinililja (Scilla siberica) ja espanjansinililja (Hyacinthoides hispanica) ja englanninsinililja (Hyacinthoides non-scripta) sopivat väritykseltään penkkiin. Varhimmin kukkivat idänsinililjat, jotka ovat myös kestävimmät.
  4. Helmililjat (Muscari spp.) ovat alkukesällä kukkivia valko- ja sinikukkaisia hyvin kestäviä lajeja. Ajan oloon ne mätästävät ja kaipaavat jakamista. Kukat kestävät maljakossakin.
  5. Narsisseista (Narcissus spp.) valitsen tähän penkkiin valkokukkaisia lajeja ja lajikkeita, kuten runoilijannarsissin ja ’Thalia’-lajikkeen. Narsissit viihtyvät, vaikka kasvupaikka olisi kostea läpi kesän.

 

Kun istuttaa kukkasipuleita, kevät tuntuu astuneen askeleen lähemmäksi!

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Istuta huolettomia sipulikukkia perennapenkkiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.