Paratiisi takapihalla

Istuta talvivalkosipulia ja maa-artisokkaa - laatikkoviljelijän loppukiri!

Ihana yllätys – viljelylaatikosta löytyi lokakuun lopussa ’Siikli’-perunoita!

Talvivalkosipulit ja maa-artisokat ehtii vielä istuttaa. Maata möyriessä viljelijä saattaa löytää kesän jälkisatoakin.

Kohmeisin käsin istutimme tänään talvivalkosipulit ja maa-artisokat viljelylaatikkoon. Vielä ehtii, sillä hoppu on lähinnä viluisella pihatöiden tekijällä. Vaikka lämpötila on vielä plussan puolella, keli tuntui kieltämättä jäätävältä.

Hyödynnä ruukkujen mullat kasvimaalla ja viljelylaatikossa. Kasvimaalle pääsivät myös kassiperunoiden kasvualustat.

Viljelylaatikon pintamaa oli aamulla jäässä, muttei pahasti. Korjasimme maa-artisokan versot kompostiin, ja tyhjensimme laatikoihin kassiperunoiden mullat.

Pintamaan tasoittelun jälkeen istutimme talvivalkosipulit. Talvivalkosipuleiksi sanotaan kantoja, jotka hyötyvät syysistutuksesta, jossa sipulit saavat talvella kylmäkäsittelyn.

Viljelylaatikossamme ei ole rivejä, vaan pinnalle levitellyt kynnet painettiin multaan eroon toisistaan 10-15 sentin välein.

Istukkaat eroteltiin kynsiksi ja pisteltiin maahan saman tien. Koska maa on hyvin kuohkeaa, ne tulivat vajaan 10 sentin syvyyteen: tiivistyessään pintamaa painuu. Suositus on 5-7 senttiä syvälle tai kynnen korkeuden syvyyteen.

Tänä vuonna kokeilen ’Ljubasha’-lajiketta, jonka sain Kodin Kukat puutarhuri-Juhalta. Viime vuonna istutin Ziemiai-valkosipulia, joka onnistui hyvin – huolimattomasta hoidosta huolimatta.

Lue lisää viime vuoden istutuksesta: Lauha sää jatkaa istutusaikaa – puutarhuri istutti talvivalkosipulit

Syksyn herkkuruokien raaka-aine on maa-artisokka, joka kukkii viljelylaatikossa loppukesällä.

Korjasimme pääsadon maa-artisokasta lokakuun alussa, mutta mukuloita nousee maasta lisääkin. Pienimmät mukulat paineltiin takaisin viljelylaatikkoon ensi vuoden satoa varten.

Nämä mieheni esittelemät mukulat ovat parhainta syöntikokoa. Pingispallon kokoiset ja muotoiset mukulat on helppo pestä puhtaiksi.

Lue lisää maa-artisokan kasvatuksesta: Istuta laatikkoon maa-artisokkaa

Ihana tuoksu, maukas lehdistö ja kaunis kukinta: mintuille ei voi olla vihainen, vaikka ne valloittavat hoitajansa lisäksi viljelylaatikon.

Minttujen juuria poimimme uusien istutusten tieltä. Joku aika sitten kirjoitin mintuista, joita sain puutarhaystävältäni ja juurrutin vesilasissa.

Laatikkoviljelmämme ”maanvaiva” minttu jopa hyppelehtii juurenpalasten avulla laatikosta toiseen. Joka puolella kasvaa tuoksuvaa minttua – oikeastaan se on aika ihanaa.

Lue lisää minttutarhasta: Minttutarha ikkunalle pihan pistokkaista

Komea kruunu aseteltiin merkiksi kasvimaassa talvehtivan persiljaruukun päälle.

Yksi viljelylaatikoistamme on ja pysyy varattuna yksivuotisille kasveille. Tänä vuonna siinä kasvoi pääosin  herneitä ja kehäkukkia.

Kun sadonrippeet viimein korjattiin, upotimme multaan ruukuissa kasvaneita yrttejä talvehtimaan. Muutama perennantaimikin oli jäänyt istuttamatta, joten nekin säilykööt valeistutuksessa kevääseen.

Maakuoppaan upottaminen – aumaus – on perinteiden sadon ja talvenarkojen kasvien talvetustapa.

Paratiisi takapihalla – potager paraatipaikalla

Laatikkoviljelmämme sijaitsee paritalomme etupihan kiveyksellä – aivan kodin etuoven edessä. Koska paritalossa asuu kaksi perhettä, järjestely vaatii kärsivällisyyttä myös naapureiltamme: kasvimaat ulottuvat myös heidän etuovelleen.

Kun viljelmä on näin näkyvällä paikkalla, viljelylaatikot kasvavat kesällä myös kukkia. Tietysti jaamme satoa myös ihanalle naapuriperheelle, joiden tyttärelle istutimme keväällä mansikkamaan. Myös herneet, tomaatit ja perunat maistuvat lapselle.

Viljelylaatikoiden täytyy tietysti olla siistit kautta vuoden – myös talvella. Viimeisten istutusten jälkeen peittelemme laatikoiden maanpinnan lehdillä, sillä olkea ei taida saada enää puutarhamyymälöistä? Painoksi pitäisi löytää havunoksia, etteivät lehdet kuivuessaan lennähtele naapuritontille.

Hyviä syyssäitä!

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Istuta talvivalkosipulia ja maa-artisokkaa - laatikkoviljelijän loppukiri!

Airi Halttunen

Minulla on 1400 m2 tontti täynnä keräämiäni hyötykasveja ja lisää
kerään aina uusia tavattuani. Piha on tyttäreni mielestä aika ryteikköä, mutta hän ei tajua, mitä kaikkea se tuottaa myös hänen
perheelleen ja lapsilleen. Saan maa-artisokkaa, valkosipulia, tyrniä,
perunaa, juurikasveja, päärynöitä, viinimarjoja, kirsikoita, mustamarja-aroniaa, pensasmustikkaa, kriikunaa ja kukkaloistoa
koko kesäksi. On ihanaa upottaa sormet multaan ja olla kiitollinen
Luojalle siitä, että on antanut voimia ja terveyttä vanhukselle!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *