Paratiisi takapihalla

Istutuskauha lähellä sydäntä

IMG_0212
Yhtenä kevätiltana mieheni sai ajatuksen, minne voisimme laittaa kauneimmat työvälineemme.

Istutuskauha lähellä sydäntä

”Hyvä istutuskauha on tärkeä puutarhurin pikku apulainen. Sillä istuttaa maahan taimet ja kukkasipulit, kampeaa maasta esiin pilkottavat kivenmurikat ja lappaa ruukut täyteen multaa.”

Näin kirjoitin kymmenkunta vuotta sitten Kotiliesi-lehdessä, jossa esiteltiin hyviä työvälineitä. Vanha teksti nousi esiin tietokoneen uumenista, kun etsiskelin jotain ihan muuta.

Tottahan tuo yhä on, että ilman kunnollista istutuskauhaa ei puutarhurin hommista mitään tule. Meillä näitä istutuskauhoja ja pientyökaluja riittää. Välillä niitä kerättiin matkoilta tuliaisinakin, mutta on jo pakko toppuutella keräilynhaluaan.

IMG_0216
Ripustuskoukut haettiin rautakaupasta ja osassa nahkanarut olivatkin jo valmiina.

”Hyvälaatuinen istutuskauha kestää jopa vuosikymmenten käytön. Hanki useampikin kappale, jotta voit pitää välineen aina käden ulottuvilla,” opastin vanhassa jutussani.

Esillä työvälineet meilläkin pidetäänkin. Noudatamme vanhaa savolaisten sukujuurteni työtapaa, jossa perunakuokkaa kannattaa keväällä etsiä ensinnä sieltä missä sitä viimeksi tarvittiin – saranpäästä perunannoston jäljiltä. Istutuslapioita ja saksia lojuu käden ulottuvilla penkeillä ja ruukunreunoilla.

”Parhaiden istutuskauhojen kädensija tuntuu miellyttävältä kädessä ja lapa on kiinnitetty siihen tukevasti. Niskat eivät taitu kovaankaan maahan iskettäessä, ja riittävän paksu kauhanterä säilyy ahkerasta käytöstä huolimatta vääntyilemättä.”

Vaikka kymmenen vuotta sitten olin montaa puutarhurin kokemusta köyhempi, tuo on aivan totta. Kiinnitys on tukevampi, kun se ei ole pelkkää taivutettua peltiä. Eli se, että on lujutettu kiinnitys, on parempi kuin lavan suora meno kahvaan.

IMG_0218
Älä tee näin kotona -kuvassa näkee, mitä tapahtuu pihalla lojuville työkaluille. Muovi kestää kyllä ikuisesti.

Tässä vielä istutuskauhan hoito-ohjeet:

  1. Istutuskauha kannattaa pestä aina käytön jälkeen, ja kerran vuodessa sen kärki on hyvä teroittaa viilalla hiomalla.
  2. Metallipintojen ruoste pysyy varmimmin poissa, kun työvälinettä käytetään usein.
  3. Muoviset mallit ovat huolettomat käyttää, sillä niille riittää pelkkä pesu.
IMG_0221 – kopio
Vanhat työkalut tuovat kesähuoneeseen tunnelmaa. Osa on lajoja ystäviltä, joita muistan kauhariviä katsellessani.

”Kuivassa varastossa kaikki puutarhatyökalut ovat parhaassa tallessa; kauneimmat istutuslapiot lunastavat paikkansa puutarhan koristeina,” kirjoitti Kotiliesi jo kymmenen vuotta sitten.

Nyt Linnunlauluhuoneemme on saanut vanhoista työvälineistämme pysyvän näyttelytilan. Välillä näitä käytetäänkin, vaikka totuuden nimissä on kerrottava, että muoviset ovat lopulta parhaiten kestäneet säiden armoilla huolettoman hortonomin puutarhassa.

Aurinkoa, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Istutuskauha lähellä sydäntä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *