Paratiisi takapihalla

Jos kellaria ei ole, puutarhuri hautaa monivuotiset ruukkutaimet maahan

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Kasvata monivuotisia kasveja kesän ajan ruukuissa pihalla tai parvekkeella. Kokeile taimien talvetusta istuttamalla ne syksyllä maakuoppaan.

Kasvatan monivuotisia puita, pensaita, varpuja, köynnöksiä ja perennoja ruukuissa Vantaalla. Patioilla niitä on kätevä siirrellä tarpeen mukaan, kun vain jaksaa vieritellä ruukkuja.

Osa kasveista talvehtii isoissa ruukuissaan puutarhassa ja osa kaverin kellarissa. Koska viileää talvetustilaa ei ole kaupunkipuutarhassamme tarjota, olen kokeillut paljon myös kasvien hautaamista syksyllä maahan.

Istuta puut ja pensaat syksyllä maahan

Jokaisessa puutarhassa on hyvä olla tilkku joutomaata, jonne voi syksyllä istuttaa kesän ruukuissa kasvaneet puut ja pensaat. Valitse ruukuksi ylöspäin levenevä astia, jotta juuriston saa helposti mennen tullen irti.

Irrota taimi astiasta, ja istuta juuripaakun kokoiseen kuoppaan. Maanparannusta, lannoitusta tai tiukkaa tiivistämistä ei tarvita, koska taimen ei ole tarkoituskaan juurtua valeeseen.

Huuhtele ruukku ja vie talveksi talteen. Keväällä on helpointa nostaa taimi entiseen ruukkuunsa, jolloin se sujahtaa sinne kuin käsi passelinkokoiseen hansikkaaseen!

Kun taimet kasvavat kookkaiksi, niille kannattaa etsiä pysyvä istutuspaikka. Vuosien mittaan kasvu alkaa kärsiä, jos yrittää kasvattaa suurta puuta pienessä ruukussa.

Monivuotiset yrtit talvehtivat viljelylaatikossa

Kasvatan suurimman osan yrteistä ruukuissa. Monivuotiset lajit, kuten ruohosipulin, salvian ja mintut säilytän vuodesta toiseen istuttamalla ne sadonkorjuun jälkeen muokattuun viljelylaatikkoon.

Yrtit eivät juurru multaan talven aikana, mutta juuristo on turvassa maan sisällä. Kun maa keväällä sulaa, nostelen kasvit takaisin ruukkuihinsa.

Osan kasveista hautaan maahan ruukkuineen päivineen. Kaivan puutarhaan pienen kuopan, laitan ruukut siihen kyljelleen ja peittelen puista pudonneille lehdillä. Jos saan havuja, pistelen niitä kasan päälle, etteivät lehdet lentele talvituulten puhaltaessa.

Punasaviruukut rikkoutuvat herkästi talven aikana, joten yrtit voi laittaa kuoppaan ilman ruukkuakin. Silloin varmista keväällä, ettei lumen sulettua aurinko pääse paistamaan suojaamattomiin juuriin.

Vararuukkuja meillä on sen verran, ettei muutamien rikkoutuminen haittaa. Sirpaleilla on käyttöä rauniopuutarhassamme ja koristekatteena ruukkujen pinnoilla.

Ainavihannat kaipaavat valoa, mutta lehtensä pudottavat lajit voi viedä pimeään

Varminta monivuotisten ruukkutainten talvettaminen on etenkin Keski- ja Pohjois-Suomessa kellarissa tai muussa viileässä tilassa. Kun kasvit ovat talveentuneet, ne viedään suojaan pakkasilta.

Kasvien talveen valmistautuminen näkyy lehtien putoamisena myös ruukkukasveissa.  Kasvit viedään ensin sateensuojaan kuivahtamaan ja vasta sitten talvetustilaan.

Ainavihannat kasvit vaativat valoa läpi talven. Valoa tarvitaan sitä enemmän, mitä lämpimämpi tila on. Kasvit talvehtivat hyvin, kun lämpötila ei painu pakkaselle, mutta on alle 10 lämpöastetta.

Lehtensä pudottavat lajit voi talvettaa pimeässä paikassa muutaman asteen lämpötilassa. Samoin voi säilyttää talven ajan myös daalian juurakot ja perennaruukut.

Kylmässä mutta pakkasettomassa paikassa monivuotisia kasveja ruukuissaan ei tarvitse kastella. Kun lämpötila on riittävän alhainen, kasvit viettävät talven lepotilassa.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja
Monivuotiset yrtit talvehtivat kasvimaahan haudattuina. Pian nostamisen jälkeen alkaa jo vihertää!

Varo kevätahavaa puutarhassa

Kun kevät koittaa, talvetustilan lämpötila saattaa nousta luonnostaan, ja kasvit alkaa kasvaa. Kellertävät ja hennot etioloituneet versot ovat herkkiä kevätauringolle ja kylmille tuulille.

Vie kasvit valoon ja lämpöön pikkuhiljaa totutellen. Ensin vaikkapa verannalle tai lasiterassille, jossa niitä voi myös varjostaa tai suojata hallaharsoilla.

Kasvimaassa talvehtineita taimia nostelen ruukkuihinsa sitä mukaa kuin ne maasta irtoavat. Kastelen ja asetan aluksi varjoon.

5 vinkkiä talvetukseen

  1. Puutarhassa ruukkuineen talvehtivat parhaiten alueella talvenkestävät lajit. Vyöhykesuosituksen löydät taimimyymälän esitteistä ja puutarhakirjoista. Katso myös Suomalainen Taimi -sivusto.
  2. Kasvit talvehtivat puutarhassa varmimmin luonnollisen talvisuojan, lumipeitteen, alla. Siksi talvituhoja voi esiintyä etelässäkin, jos kovat pakkaset alkavat maan ollessa vielä paljas.
  3. Oikeaa talvisuojaan siirtoaikaa ei voi katsoa vain kalenterista, mutta tavallisesti se on Etelä-Suomessa loka-marraskuun vaihteen tienoilla. Kasvien tulee antaa ensin valmistautua talveen mm. antamalla niiden pudottaa lehdet ja kuivahtaa syyssateilta suojassa.
  4. Valeeseen, eli valeistutukseen, taimia voi siirtää pitkin syksyä. Kun juuripaakkua ei siirrossa rikota, kasvi muuttaa ruukusta talven ajaksi maahan ja keväällä takaisin.
  5. Kun taimi jätetään ruukkuineen puutarhaan talvehtimaan, se kannattaa kumota kyljelleen hyvissä ajoin ennen talven tuloa. Silloin ylimääräinen vesi valuu pois juuristosta, ja jäätyessään laajeneva kasvualusta purkautuu pois rikkomatta ruukkua.

 

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

 

Luvassa on lunta eteläänkin, mutta tuskin vielä pysyvää. Hyvin ehtii vielä pelastaa kasveja talveksi talteen ensilumen jälkeenkin, ellei paukkupakkasia tule.

Ruukkuja pestessä vaan tahtovat paleltua jo näpit!

Terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

PS Entä mihin kerrostaloasukas taimet hautaa? Jos taloyhtiössä ei ole kellaria, aina voi kysyä lupaa, löytyisikö puskan juurelta tilaa parille ihan pienelle yrtille 🙂

 

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jos kellaria ei ole, puutarhuri hautaa monivuotiset ruukkutaimet maahan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *