Paratiisi takapihalla

Joulukukat tulivat - tee-se-itse helppo kukka-asetelma

Joulukukat tuovat mieleen muistoja lapsuudesta saakka. Näin teet kauniin asetelman, jonka saa kestämään viikkokaudet – ellei pidempäänkin.

Lapsuudenkotini ehdoton joulukukka oli tuoksuva hyasintti, joka kuuluu suosikkeihini yhä. Oman perheeni jouluihin ovat kuuluneet sekä perinnekasvit että kulloinkin esille nostetut ”uutuudet”. Kahden hortonomin taloudessa on arvostettu kukkia kunkin sesongin mukaan.

 

Keittiön pöydälle on koottu tarvikkeet: kierrätysastia, ostetut kasvit ja vihreät ainekset.

Kukka-asetelmien teko on meillä jatkuvaa. Tässä muutama vinkki, kuinka itse kokoan asetelmat niin, että ne ovat helppohoitoiset ja kestävät pienellä vaivalla viikkokaudet. Valitsin itsenäisyyspäivänä tekemääni asetelmaan viileässä viihtyviä joulukukkia, koska monet niistä kuuluvat myös omiin suosikkeihini.

Läkkipeltisellä astialla on monipuolista käyttöä: yhtäältä se saa koristeekseen joulukukat, toisaalta astiaan kitketään rikkaruohoja.

Ensinnäkin olen jo kauan sitten lopettanut muovitettujen kukkakorien käytön. Nykyisin joulukukat istutetaan meillä vedenpitävään kierrätysastiaan. Pitkäikäiset kasvit, kuten huonekuusen ja ritarinkukan, asettelen astiaan ruukkuineen.

Hyasintti kestää kastelemattakin, mutta kun juuret saavat hitusen kosteutta, kukkanuput avautuvat aivan varmasti.

Ainakin kukkivina istutettavat hyasintit kestävät asetelmassa korkeintaan pari viikkoa, joten niistä poistan muoviruukut ja pistelen sipulit astiaan siltään. Juuret saavat kyllä astiassa sopivasti kosteutta, vaikkei multaa käytettäisikään.

Sammalta saattaa löytyä jopa omalta tontilta varjoisan paikan nurmikosta ja jäkälää kiven kupeesta.

Aikaisemmin käytin asetelmissa kukkamultaa, mutten en enää tarvitse. Pienen määrän sammalta ja jäkälää saa kerättyä jopa omalta 25-vuotiaalta kotipihaltamme. Yksi istutetuista hyasinteista saa istutettaessa kukkia, loput olkoot vielä nuppuisia.

Kun kaikki asetelman lajit kestävät kylmää, asetelman voi vielä viileään yöksi. Jos istutat joukkoon lämpimän paikan kasveja, pidä se huoneenlämmössä.

Yhä enemmän minua ovat alkaneet viehättää luonnonmateriaalit ja kierrätystavarat. Pieniä havunpätkiä laitoin asetelmani koristeeksi. Isoja havunoksia ei kannata mukaan ottaakaan, sillä neulaset karisevat herkästi kuivassa huoneilmassa.

Hyasintti on hyvin vanha joulukukka. Voimakkaan tuoksun vuoksi se saa ainakin öisin koristaa lasiterassia, jos ei ole pakkasta.

Asetelmani idea on, että peruskasvit – huonekuusi ja ritarinkukka – kestävät vaivatta viikkokaudet. Huonekuusta kastelen ruukkuunsa, mutta ritarinkukka pärjää ilman vettäkin. Kukintansa päättäneet hyasintit vaihdetaan uusiin sitä mukaa kuin kukat kuihtuvat.

 

Itsenäisyyspäivän iltana viileää sietävä kukka-asetelmamme koristaa kynttilöin valaistua lasiterassia.

Hyvää joulunodotusta, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joulukukat tulivat - tee-se-itse helppo kukka-asetelma

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *