Paratiisi takapihalla

Joulukuusen uusi elämä

kuusi-karsitaan
Oksasakset käteet ja kuusta karsimaan!

  

Karisevan joulukuusen voi heittää pyhien jälkeen keräykseen. Vai löytyisikö sille hyötykäyttöä puutarhassa?

Joulujuhlat alkavat olla ohi, kun havunneulasia on saanut lakaista ja imuroida olohuoneen lattialta riittämiin. Kissat kuljettavat niitä tassuissaan muuallekin talossa.

kuusi-liinaan
Onneksi ei koetettu siirtää kuusta kokonaisena, sen verran lenteli neulasia.

Kätevä konsti on karsia kuivahtanut kuusi jo sisällä lakanan päällä, jolloin irtoneulaset varisevat siihen. Samalla saa piikikkäät havut talteen ilman neulasten pistelyä. Eipä löydy neulasia enää eteisen kengistä!

havuja-monivuotisille
Pikkutalvio ei tarvitse havuja lämmikkeeksi, vaan varjostukseen.

Joulukuusenoksista saa havuja varjostukseen puutarhassa. Talvivihreät peitellaan kevyesti muutamalla oksalla, ettei kevätaurinko kuivata niiden lehdistöä. Lumi olisi paras peitto, mutta toistaiseksi sitä ei Vantaalla ole.

 

img_8142
Äitienpäiväruusut kumottiin syksyllä yrttimaahan. Havut käyvätlämmikkeeksi ja keräävät lunta.

Yrttimaassa ja sen pinnalla talvehtivat ruukkukasvit kaipaavat lisäpeittoa lumen keräämiseksi ylleen. Siihen sopivat syksyn lehdet ja nyt vapautuneet kuusenhavut.

 

img_8178
Kuusenrangasta tuli kaunis lisä lahopuuaitaamme.

Kuusenrangat ovat jo vuosia päässeet tonttin takalaidalla sijaitsevan koristeaitamme ainekseksi. Ehkä viereisen hyönteishotellin asukkaatkin innostuvat tämänvuotisesta joulupuusta.

 

img_8121

Kuusen kauneimmat oksat keräsin ulos siirrettyjen hyastinttien koristeeksi. Eipä tarvitse kalliita havunippuja kaupasta kantaa.

Keksi lisää kuusen kierrätykseen sopivia niksejä!

Talviterveisin, puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joulukuusen uusi elämä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.