Paratiisi takapihalla

Kasvata syötäviä kukkia - parvekkeella tai kasvimaalla

kukkasalaatti
Kotimaisia syötäviä kukkia ja miniversoja saa talvellakin, sillä ainakin muutama puutarha kasvattaa niitä. Kasvilamppujen alla voit kokeilla tuotantoa kotonakin!

 

Kukkaruokaa kaupasta tai kasvimaalta – salaattien, juomien ja kakkujen koristeeksi sopivien syötävien kukkien kasvatus kannattaa!

Lapsuudessani kaupunkipihaamme koristi muuripata, jossa kasvoi pensaskrasseja. Äiti neuvoi, että niiden kukkia voi syötä. Ei ehkä olisi kannattanut, niin hyvin ne kelpasivat meille lapsille!

 

kurpitsan kukka
Kesäkurpitsat kukat kannattaa kerätä aamuisin, kun ne ovat virkeitä.

Kurpitsoista saa runsaasti kukkasatoa, hedekukkia ainakin riittää syötäväksi asti. Pulleaperäisemmistä emikukista kehittyvät muhkeat kurpitsat, joten niitä kannattaa säästellä – äläkä yhettömiin kerää hedekukkiakaan.

Kurpitsan ruokaisan kokoisia kukkia voi paistaa, täyttää ja friteerata. Kurpitsat tarvitsevat 3-4 viikon taimikasvatuksen, ja hallanarat taimet istutetaan ulos vasta kesäkuussa.

 

kehäkukka
Kehäkukat voivat olla keltaisia, oransseja tai lähes valkoisia.

Kauniit kehäkukkien laitakukat piristävät salaattia, isot määrät saattavat maistua pikkaisen kitkerältä.  Jotkut lisäävät keltaista väriä tuovia kehäkukkaa (köyhän miehen sahramia) leipätaikinaankin.

Kylvä kehäkukan siemenet suoraan kasvupaikalle toukokuussa tai kesäkuun alussa. Viljelyä voit jatkaa seuraavana keväänä syksyllä kerätyistä siemenistä.

 

krassi
Krassinkukkasatoa voi korjata sekä pensas- että köynnöskrasseista.

Krassit maistuvat kivan kirpakoilta, ja kokonaisten kukkien lisäksi salaattiin voi silputa kasvin rapsakoita lehtiä. Siemeniä voi käyttää kapriksen tapaan.

Krassien kasvatus onnistuu kaikkialla puutarhassa ja parvekkeella. 2-4 viikon taimikasvatus nopeuttaa kukinnan alkamista.

 

tilli
Tilli on yksi kauneimmista kasvimaan kasveistamme! Kuvassa kurikkalaisen ystäväni Seijan satoisa laatikkoviljelmä.

Tillit voi käyttää salaateissa ja muissa ruuissa kukkineen, päivineen. Syksyllä satoa käytetään etenkin kurkkujen maustamiseen – itse ostan kruunutillinippuja myös maljakkoon.

Kylvä tillinsiemenet suoraan kasvupaikalle varhain keväällä. Nykyisin on tarjolla jopa tillintaimia – myös kaupan ruukkuyrteistä olen istuttanut joskus tillit.

ruiskaunokki
Sinivalkoiset kukat ovat tänä vuonna suosittuja 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Makean mausteisista ruiskaunokeista käytetään usein vain riivittyjä terälehtiä. Kokonaiset kukat sopivat lähinnä koristeiksi. Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi sinisten ja valkoisten ruiskaunokkien siemenet tekevät varmasti kauppansa.

Ruiskaunokit kylvetään kasvupaikalleen toukokuussa tai kesäkuun alussa. Hennot kukkavarret kaipaavat suoriksi kasvaakseen tukea, loppujen lopuksi versot ottavat tukea myös toisistaan.

orvokki
Helppo kasvattaa, kaunis ja maistuu kivalta – sellainen on hurmaava orvokki!

Pienikukkaiset orvokinkukat hotkaisee kerralla helposti. Kesäiset kukat maistuvat kirpeille, mutta talviset ovat mietomakuisempia. Orvokit ovat satoisia, niistä riittää poimittavaa pitkään.

Orvokinsiemenet kylvetään jo kevättalvella taimiruukkuihin. Omassa puutarhassamme saamme iloita ennen kaikkea itsekylväytyneistä orvokeista.

Kun käytät kukkia ravinnoksi

  1. Syö vain syötäviksi tiedettyjä kasveja ja kasvinosia.
  2. Varmista, että tunnistat kasvin oikein.
  3. Käytä ilman torjunta-aineita kasvatettujen yksilöiden satoa.
  4. Korjaa kukat suoraan käyttöön; viileys auttaa niitä säilymään hetken.
  5. Tutustu syötäviin kukkiin tarkemmin esim. yrttikirjoista. Sairaudet, raskaus jne. voivat vaikuttaa siihen, mitä/miten/kuinka paljon voit kasvia nauttia.

Haluatko tietää lisää?

Suosittelen lämpimästi kirjaa, Anne Paalo, Kukkaruokaa (Moreeni, 2009), jossa kerrotaan syötäväksi kelpaavista kukista ja niiden  terveysvaikutuksista. Kirjan voi löytää ainakin kirjastoista ja kirppareilta.

Kauneutta kasvimaalle kesäksi, lautaselle koko vuodeksi!

terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvata syötäviä kukkia - parvekkeella tai kasvimaalla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *