Paratiisi takapihalla

Katseen kestävät kylvökset

1 samettikukka taimet
Samettikukkien taimet varttuvat silmän alla lasiterassilla.

Katseen kestävät kylvökset

Kylvöastioillakin on olohuonepuutarhassamme väliä. Silti niiden ei tarvitse olla kalliita, vaan parhaat ovat jopa ilmaisia.

Valoa vähän, lämpöä paljon ja kasveja muutenkin pursuavat ikkunalaudat – huono yhdistelmä taimien kasvattajalle.

Koska kotonamme kaikki ikkunalaudat täyttyvät vielä talvehtivista pelargoneista, täytyy taimikasvatettavat lajit harkita tarkkaan. Myöhäinen kylvöaika on etu, jotta taimet voivat jatkaa elämäänsä pian lasiterassilla.

2 pienet paperiruukut kylvää
Pensaspavut eivät tarvitse kuin muutaman viikon taimikasvatusajan – jos sitäkään.

Nykyisin keskityn lajeihin ja lajikkeisiin, joita ei saa helposti valmiina taimina kaupasta. Joskus ne eivät välttämättä tarvitsisi taimikasvatusta lainkaan.

Pensaspavut ja auringonkukat ehtisivät Vantaalla suoraan kasvupaikalle kylvettyinäkin, mutta pikkutaimien kehitystä on hauska seurata. Kurkut, kurpitsat ja samettikukat hyötyvät meilläkin muutaman viikon taimikasvatuksesta.

3 pienet paperiruukut astiaan
Kylvökset itävät lattialämmitettävässä olohuoneessa kakkuvuoan päällä.

Kylvän siemenet sisällä ruukkuihin ja idätän kylvökset koko talossamme olevan lattialämmön  päällä. Itämisen jälkeen taimet siirrän sään salliessa lasiterassille, jossa on paljon valoa mutta viileämpää kuin huoneenlämpö. Aika pitkään nostan taimet yöksi sisälle.

Kauniit ja ilmaiset

Koska idätän kylvökset kylpyhuoneen tai olohuoneen lattialla ja taimet varttuvat lasiterassin pöydällä, ne ovat koko ajan silmieni alla. Helppo muistaa kastelu, kun taimet itsestään koko ajan muistuttavat.

Näkösällä pidettävät kylvöastiat ja -ruukut ovat minulle tärkeitä.

Suosin vanhoja astioita ja kierrätystavaraa, koska kotona viereksivät purkit ja purnukat ovat hauskoja katsella. Monista perintöastioista tulevat muistot mieleen.

10 isot paperiruukut
Tänä keväänä kokeilen siemenperunoiden valioyksilöille yksittäisidätystä.

Taimikasvatusruukkuina olen käyttänyt etenkin muovisia minikasvihuoneita, mutta niiden pesussa ja säilytyksessä oli oma vaivansa. Koskaan en löydä, kun on tarve kipeimmillään.

Sen sijaan astiakaapin sisältö on koko ajan käden ulottuvilla.

Olen nyt ihastunut sanomalehtipaperista ja hedelmäpusseista valmistettuihin ruukkuihin. Materiaalia idätykseen olen alkanut kerätä ulkomaanmatkoiltani.

pistokas
Ystävät tuovat tulijaisiksi ruukkupajaan materiaalia.

Kun muut kantavat matkalaukussaan uusia vaatteita, koriste-esineitä tai jopa taimia, kotiin palattuani minä puran lattialle kasan sanomalehtiä ja ruukuiksi sopivia oliiviöljypurkkeja.

Valmista kierrätysruukku

Sanomalehtipaperi on riittävän kestävää taimikasvatusruukuksi, mutta maatuu mullassa nopeasti. Perinneasioiksi niistä ei ole, mutta alustan valinnassa voi käyttää mielikuvitusta.

4 ruukkumuotit
Edessä ostettu ruukkumuotti ja takana puutarhaharrastajan itse valmistama.

Sanomalehtipaperiruukkujen valmistamiseen tarvitaan muotti. Pottimaakarin voi ostaa valmiina kaupasta, mutta kätevä kotinikkari valmistaa senkin mallin mukaan itse.

Yhtä hyvin voit käyttää muotiksi myös vitamiinipurkkia ja kukkatassia. Maustepurkilla tekaisee kaalintaimille pikkuruukut; hernekeittopurkilla muotoilee siemenperunalle tai tomaatintaimelle isommankin taimetusruukun.

 

5 iso paperiruukku muottiin
Valitse muotti ja kierrä sanomalehtipaperia sen ympärille.
6 iso paperiruukku pohja
Taittele ylimääräistä paperia muotin pohjalle.
7 iso paperiruukku hiertää
Hierrä muottia alustaan, pöytään tai lautaseen.
8 iso paperiruukku pohja valmis
Kun muotti poistetaan, tuloksena on valmis ruukku.

 

Kolme helppoa työvaihetta

  1. Repäise tai leikkaa sanomalehdestä suikale ja kääri se purkin ympärille. Koti on täynnä sanomalehtipaperiruukkuun sopivia muotteja! Jos ruukusta tulee iso, kannattaa käyttää kaksinkertaista paperia.
  2. Taittele ruukun pohjaksi ylimääräinen paperi ja hiero muotin pohjaa pöydän tai lautasen pintaan. Kun otat muotin pois, ruukku saattaa tuntua vielä huterolta, mutta se tukevoituu mullalla täytettynä.
  3. Irrota ruukku muotista, täytä taimimullalla ja istuta siihen pistokas tai kylvä siemenet. Asettele ruukut alustalle, jonka päällä ne saavat olla istutukseen saakka. Kostuessaan ruukku pehmenee, joten silloin se ei pidä siirtelystä.

 

Antoisia hetkiä ruukkupajaan!

Parhain terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Katseen kestävät kylvökset

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *