Paratiisi takapihalla

Kaunista pihalle tai parvekkeelle - 7 kivaa syyskukkaa

Paula Ritanen-Närhi, puutarhatoimittaja
Lasiterassilla kolmisen viikkoa kukoistanut leikkokimppu on ilahduttanut jo viikon verran pihallakin.

Vaikka hortensiat ja viherkaton maksaruohot pihallamme kukkivat komeasti, syksy tekee tuloaan. Väriä puutarhaamme tuo etenkin pikkuhiljaa hiipivä ruska. Syyskukkien loistokin tuo piristystä arkeen.

Haikeana saattelemme kompostiin kesäkukan toisensa jälkeen. Vielä on virkeitäkin yksilöitä, sillä halla ei ole vielä vieraillut vantaalaispihallamme. Kylmää kuitenkin, joten ulkona maleskelun sijaan vietän mieluiten aikaa katetuissa tiloissa.

Kukkia pitää kuitenkin syyslomalaisen saada! Leikkokukkia ostan monta kertaa viikossa, ja kukat säilyvät viikokausia terassilla ja toisen mokoman pihalle siirretyissä maljakossa.

 

Paula Ritanen-Närhi, puutarhatoimittaja

Silti puutarhamyymälöistä on kiva tehdä hankintoja ruukkuihinkin. Odotetuimpia syyskukkia minulle ovat syklaamit ja koristekaalit (kuvassa). Niitä on pihalle hankittu elokuusta alkaen, ja lajit kestävät aina pakkasiin saakka.

 

Paula Ritanen-Närhi, puutarhatoimittaja

Kukkivia perennantaimia hankin puutarhaan etenkin syksyllä, kun muut pihakukat alkavat lakastua. Syysvuokot avaavat nuppunsa  lämpimänä syksynä taimiruukuissaankin, ja taimet voi istuttaa perennapenkkiin.

Paula Ritanen-Närhi, puutarhatoimittaja

Vanha tuttu on myös tulitorvi, joka on tunnettu kesäkukka. Siis nykyisin :). Muistan hyvin, kun kasvia markkinoitiin uutuutena, mutta vasta nyt ostin ikioman! Tasainen kastelu tuntuu olevan tarpeen.

Paula Ritanen-Närhi, puutarhatoimittaja

Onpa viehättävä väri! Irlanninnummikanerva on kiva lisä syyskukkiin, sopii väritykseltään aitokanerviin. Viileässä syyssäässä kanervat viihtyvät pitkään, kun niitä kastellaan tasaisesti.

Paula Ritanen-Närhi, puutarhatoimittaja

Aina ei tarvita kukkia, vaan lehdistön koristearvo riittää. Hopeavillakko on tuttu kasvi kevätistutuksiin, mutta niitä saa syksylläkin. Löysin tänä syksynä puutarhamyymälästä kotimaisia taimia.

Paula Ritanen-Närhi, puutarhatoimittaja

Muratit viihtyvät terassilla tai puutarhassa kesällä ja syksyllä. Pidän ne terassiruukuissaan läpi talven: leikkaan versoja kukkakimppujen ja -asetelmien koristeeksi. Parhaimmillaan ne ovat talvehtineetkin!

Kukkaterapiaa kaikille,

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaunista pihalle tai parvekkeelle - 7 kivaa syyskukkaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *