Paratiisi takapihalla

Kausikukat helpottavat kaipuuta kevääseen - mikä on oma suosikkisi?

Kevätkukat ovat tulleet! Lauha sää houkutteli kukkaostoksille puutarhalle.

Leikkotulppaanit ovat aivan ihania, mutta kovin lyhytikäisiä. Kyllä ostan niitä edelleen viikoittain, mutta hieman  pidempään kukkivia teki mieli. Viikonloppuna poikkesin puutarhalle katsastamaan tarjontaa. Helmikuu on vasta alkamassa, mutta paljon kivoja kevätkukkia oli jo tarjolla.

Puutarhalla pöydät notkuivat jo tetenarsisseja, ja ostin itsekin niitä. Istuttelin narsissit saviruukkuihin, ja peittelin ruukunreunat jouluasetelmista ylijääneillä sammalilla. Hyvä vaihtoehto on sujauttaa narsissi saviruukkuun siltään, jolloin muoviruukku pidättää kosteutta, mutta sammal peittelee muovin näkymättömiin. Tetenarsissi kestää kylmään totutettuna useita pakkasasteita.

Viis vuoden trendeistä, mutta roosat, pinkit ja liilat kukat sopivat meille. Viileässä viihtyvät kevätesikot (edessä) ja kaunokaiset asuvat lauhat päivät terassilla ja pakkaset olohuoneessa. Istutan taimet maan sulettua puutarhaan – jos sinne saakka saan se selviämään. Asettelin ne varmuuden vuoksi yhteiselle alustalle, johon lorautan kasteluvettä päivittäin. Jos esikko kuivuu, se tahtoo olla mennyttä.

Vanha kevätkukka, sineraaria, sattui puutarhalla silmään. Viehättävästä kausikukasta ei vielä superhittiä ole tullut, mutta omat ystävänsä sillä on ollut aina. Viehättävät päivänkakkaramaiset kukat kestävät pitkään. Kastele sineraariaa tasaisesti, ja pidä taimi valoisassa paikassa. Aamulla siirsin sirenaarian samalle alustalle kuin esikon ja kaunokaisen, sillä taimi oli kuluttanut aika paljon vettä jo yön aikana.

Keväisin myytävien jaloleinikkien värivalikoima on kerrassaan upea. Persikanvärinen hurmuri tarttui mukaan. Tätäkin lajia on syytä kastella tasaisesti, jotta nuputkin avautuvat. Saankohan säilymään kevääseen saakka, jotta voisin istuttaa puutarhaan?

Puutarhan leikkokukkakylmiöstä poimin mukaani viisi kukkavartta leikkokärhöjä. Korkeassa vaasissa ne ovat upeat. No, jätin kukat maljakkoineen vahingossa yöksi pikkupakkaseen, ja aamulla kukat nuokkuivat jäätyneessä vedessä. Toin maljakon sisälle, ja onneksi veden sulettua kukat ponnahtivat entiselleen!

 

Hulda-kissamme livahtaa leikkokukkakylmiöksi kutsumallemme lasiterassille heti kun ovi avautuessaan narahtaa. Lasin takana lennähtelevät nimittäin pikkulinnut, joita se tarkkailee paikalleen jähmettyneenä.

 

Lasiterassille livahdan itsekin aina, kun sää sallii. Terassia lämmittää talonkylki, ja lisälämpöä voi hakea villasukista ja -paidoista. Iloa terassista on joka tapauksessa läpi vuoden!

Mikä on oma kevätkukkasuosikkisi?

terveisin puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kausikukat helpottavat kaipuuta kevääseen - mikä on oma suosikkisi?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.