Paratiisi takapihalla

Kausikukat ilahduttavat ränsistyvässä puutarhassa

Huikaisevan kesän jälkeen katse siirtyy syksyyn. Vielä on kesää jäljellä, mutta syyskukatkin kiinnostavat.

Vaikka kuinka ihania ovatkin, syyskrysanteemit tuntuivat tulevan tänä kesänä liian aikaisin. Loman jälkeen olisin halunnut ostaa vielä lisää kesäkukkia, mutta aika vähän enää tänä vuonna löytyi – en ihmettele.

Pelargonit, verenpisarat, lumihiutaleet ja hämähäkkikukat ovat pihallamme yhtä loistossaan. Elokuun alkaessa aloin katsella syyskukkiakin. Kaksi upeaa pallokrysanteemia ostin kotiin viime viikolla, sitten vähän muutakin. Tässä suosikkini!

 

Apilat. Kaikki syyskasvit eivät ole yksivuotisia. Näitä kesäkukkinakin tunnettuja apiloita ostin nyt lisää. Värikäslehtiset taimet sopivat hyvin syyskasvien seuraksi, ja ainakin viime talvena ne Vantaalla talvehtivatkin perennapenkin reunalla sen kummemmin suojaamatta.

Kanervat. Tietysti hankin punaisia ja valkoisia kanervia, mutta hauska löytö oli limenvihreä kanerva, ’Beauty Ladies’. Värejä olisi ollut enemmänkin, mutta heleänvihreä sointui kivasti apiloiden kanssa.

Samettikukka. Joinain vuosina olen saanut syysorvokkeja, mutta nyt puutarhalla myytiin samettikukkia loppukesän puutarhaan. Hieno idea minusta, sillä väri samettikukan väri sointuukin syyspuutarhaan: ruskan värit jo elokuussa!

Koristekaalit. Liilat kukat sopivat puutarhaamme, joten monivuotiset orvokit ja koristekaalit rimmaavat yhteen kivasti. Kaalit ovat meillä loppusyksyn juttu, sillä ne ovat pakkasenarkoja. Täytyy pitää ne nyt lehtokotiloiden ulottumattomissa.

Koristeheinät. Koristeheinä rubiinisarakki oli hauska uusi tuttavuus. Se sopii meille väritykseltään, ja varmasti kestää syksyllä pitkään. Sen ei pitäisi olla meillä talvenkestävä, mutta saattaisihan tuota suojattuna kokeillakin.

Yrtit. Syksyllä taimimyymälöissä myydään myös yrttejä. Se on hyvä, sillä basilikoissa (kuvassa) ja mintuissa on monia kauniisti kukkivia lajeja. Hallanarat basilikat suojaan, jos kylmä yö uhkaa. Mintut ovat kaikilla tavoin kestävämpiä.

Perennat. Syksyllä ostan myös syksyllä kukkivia perennoja, jotka saatan ensin pitää astiassa pöydällä koristeena. Myöhemmin istutan taimet puutarhaan, kuten tämän vuokontaimen ’Wild Swan’.

Koristepensaat. Hortensiat tuntuvat meillä viihtyvän, joten ostin niitä lisää. Näin kauniisti kukkiva Hydrangea paniculata ’Little Lime’ saa nyt aluksi kukkia ruukussaan patiolla. Syksy on hyvä aika istuttaa puuvartisia puutarhaan ennen talven tuloa. Kiirettä ei vielä ole kohtakaan.

Kyllä syksyssä on hyvätkin puolensa!

loppukesän terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kausikukat ilahduttavat ränsistyvässä puutarhassa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *