Paratiisi takapihalla

Keittiössä vihertää - aloittele lempiyrttien kasvatus

Keittiönpöydällä kasvavat yrtit ja herneenversot. Vaikka on vasta kevättalvi, kasvatusta voi pikkuhiljaa aloitella.

Kuulutko kaltaisiini, jotka eivät onnistu pitämään ruukkuvihanneksia pirteinä muutamaa päivää pidempään? Kevättalvelta alkaen istutan ne multaan, jolloin ne jopa kasvattavat lisälehtiä.

Kotonamme on sekä olohuoneessa että keittiössä kasvilamput, joten kylvökset ja istutukset voivat olla pöydällä. Jos lisävaloa ei ole, aseta ne lähelle ikkunaa. Talvella täytyy vielä varoa vetoa.

Istutin persiljan saviruukkuun tavalliseen kukkamultaan. Koska käytän persiljanlehtiä lähinä ruokien koristeena, yksi ruukullinen riittää. Ostan jatkokasvatukseen aina suurimmat ruukkuyrtit. Katsopas tätä juuristoa!

Lehtikaalit alkavat nopeasti tuoksahdella muovipusseissa, mutta ruukkuun istutetusta taimesta voi napsia raikkaita ja rapsakoita lehtiä lautaselle ja leivän päälle pitkään.

Basilikan taimesta oli jo käytetty latvat salaattiin, mutta sivuhaaroja kasvaa niillä lähes silmissä. Kävin juuri katsomassa, että viikonloppuna latvotun taimen sivuhaarat olivat lähteneet parissa päivässä kasvuun.

Keittiön kaapista löytyi hernekeittohernepussi, jonka viimeinen myyntipäivä oli mennyt umpeen kesällä.  Kylvin siemeniä kostean talouspaperin väliin ja peittelin muovikalvolla. Tuuletin kylvöstä päivittäin, etteivät siemenet pilaannu. Nyt ne jo versovat jo muutaman päivän kuluttua kylvöstä.

Oikea murheengryyni minulle on ruukkutillin säilytys. Jokaiseen tarpeeseen on ostettava uusi yrtti, mutta entäs jos tarvitaan vain pari lehteä koristeeksi? Kokeilen nyt tyngän istuttamista ruukkuun. Ainakin pari päivää istuttamisesta se on melkoisen pirteä – katsotaan, kuinka käy.

Pussillinen jouluksi hankittuja Annabella-perunoita oli jäänyt lämpimään, joten ne olivat itäneet. Voiko perunaa kasvattaa keittiössä kasvilamppujen alla? En tiedä, mutta kokeillaan. Istutin perunat isoihin muoviruukkuihin 1-3 perunaa astiaansa. Alimmaksi multaa, siihen peruna ja päälle lisäkerros multaa. Täytän ruukkua mullalla sitä mukaa kuin versot kasvavat. Voi, kun onnistuisi!

Keittiökasvatus on hauskaa ja taimien katseleminenkin tuo kevätmielen – tuoksuista puhumattakaan. Ruokailun ajaksi täytyy aina vähän viljelmää tiivistää, mutta taimet pärjäävät meillä latiallakin, koska sielläkin on kasvilamppuja. Kissat eivät ole yrteistä piitanneet, vaikka huonekasvit kiinnostavatkin.

Siemenkylvökset aloitan vähän myöhemmin, jotta saan taimet pian lasiterassille. Kyllä kasvilamppujen avulla saisi kohta jo taimet kasvuun, mutta vähän täytyy vielä intoa rajoittaa. Meillähän on myös ne 100 pelargonia ;).

Iloista tammikuuta, terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Keittiössä vihertää - aloittele lempiyrttien kasvatus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *