Paratiisi takapihalla

Kesäkukkamies valitsi 5 komeinta amppelisuosikkiaan

Juha Toikka ja vaula
Puutarhuri Juha Toikan sydän sykki kukille jo poikasena. Harjun puutarhurikoulussa kukkarakkaus leimahti liekkeihin.

”Kansa rakastaa amppelikasveja”, kertoo kesäkukkamies – puutarhuri valitsi 5 omaa amppelisuosikkiaan.

Kauppapuutarhaliitto tiedotti viikolla amppelikukkien voittokulusta suomalaisilla pihoilla ja parvekkeilla ja kannusti kotipuutarhureita elämysmatkalle lähipuutarhalle. KPL mukaan vuonna 2015 kotimaasa tuotettiin 2,2 miljoonaa amppelia.

Itse kurvasin kotoa hiukan kauemmas, kannusjärveläiselle Kodin Kukat -yrityksen puutarhalle, jossa kokeillaan taimia, joita asiakkaille kevään mittaan pikkutaimina myydään.  Pyysin puutarhuri Juha Toikkaa valitsemaan omat amppelikukkasuosikkinsa.

’Lofos Compact White’

Puutarhuri ei kauaa aikaillut, vaan ykköseksi hän esitteli muhkean ja pitkäversoisen amppelivaulan, Lofos Compact White, joka sopii aurinkoisiin ja puolivarjoisiin paikkoihin.

”Nyt löytyi lajike, jota voi todella suositella. Tämä on kasvutavaltaan sopivasti tiivis, mutta samalla ilmava. Kasvusto pysyy terveenä ja kukkii”, sanoo Juha Toikka.

petunia amore mio
’Amore Mio’

Kauppapuutarhaliiton tilaston mukaan petuniat ovat eniten myytyjä amppelikukkia. Tämä näkyy myös Toikan puutarhan taimimyynnissä.

”Petunoiden suosiota on lisännyt se, että nykyiset lajikkeet ovat lähes poikkeuksetta vapaita alituisesta nyppimisestä. Kukkia syntyy jatkuvasti silti”, Juha Toikka huomauttaa.

Toiseksi suosikikseen hän valitsi Amore Mio -petunian, jonka nimi kertoo siitä jotain tärkeää. Kun tarkasti katsoo, isojen kukkien terälehdet muodostavat punaisia sydämiä valkoiselle pohjalle.

 

miljoonakello
’Double Pink Yellow’

Miljoonakellojen suosio on vankkumaton. Kolmanneksi puutarhuri poimi sähäkän katseenvangitsijan, kukkiensa värejä vaihtelevan Double Pink Yellow -lajikkeen. Jos itsekin ostaisin vaikkapa parvekkeelle yhden amppelin, tässä riittäisi seurattavaa.

ahkeraliisa
’Bonita Fiesta White’

Ahkeraliisalla on ikuiset ystävänsä. Neljänneksi valittu Bonita Fiesta White kukkii puhtaanvalkoisin kukin. Parhaimmillaan ahkeraliisat ovat puolivarjossa tai jopa varjossa. Siellä valkoiset kukat pääsevät oikeuksiinsa.

”Katsoppa, miten komeat kukat”, puutarhuri sanoo ylpeyttä äänessään.

lumihiutale toikka
’Double Indico Blue’

Lumihiutale kuuluu kestosuosikkeihin ja puutarhalla etsitään yhä uusia ja parempia lajikkeita. Toikka käy monta kertaa vuodessa tutkimassa Hollannin koekenttiä, joissa esitellään uutuuksia.

Viidenneksi suosikikseen puutarhuri nyppäisee verson Double Indico Blue -lajikkeesta. Lumihiutaleet sopivat etenkin puolivarjoon, jossa niiden hoitaminen on helppoa. Nyppimistä ei tarvita lainkaan, ja kukkia riittää!

petunia amppeli
’Cabaret Lavender’

Puutarhatoimittajan hurmasi pikkupetunia Cabaret Lavender, joten hurmuri matkusti auton takakontissa kotiini. Ensimmäisen yönsä kaunotar vietti kasvihuoneessa, mutta kohta totutellaan ulkoelämään.

Kodin Kukkien perinteiset Kukkapäivät vietetään pe-la 26-27.5. Perjantaina klo 9-18 ja lauantaina klo 8-16. Toikanmäentie 44, 49570 Kannusjärvi. Avoimet ovet ja myynti puutarhan kasvihuoneelta järjestetään vain kerran vuodessa.

 

Amppelit lyhyesti:

  1. Kastele ja lannoita säännöllisesti keväästä syksyyn.
  2. Käytä kastelulannosta tai pitkävaikutteisia lannoitepuikkoja tai kapseleita.
  3. Valitse kasvi sen valovaatimusten mukaan – oikeassa paikassa kasvi on helppohoitoisin.
  4. Poista kuihtuneet kukat lajin ja lajikkeen vaatimusten mukaan.
  5. Osa kesäkukista myös talvehtii viileässä valoisassa paikassa.

Kukkivaa kevättä, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

Lisätietoa:

Kauppapuutarhaliitto

Kodin Kukat

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kesäkukkamies valitsi 5 komeinta amppelisuosikkiaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *