Paratiisi takapihalla

Kesän terassikausi lähestyy - valitse kukkapuu parvekkeelle

Huonemalva on kaunis
Huonemalva pitää säntillisestiä kastelusta. Täytyy koettaa, kuinka se meillä onnistuu.

Parvekkeelle ja terassille sopivat kukkapuut, kuten rungolliset kesäkukat. Myös monivuotisia lajeja voi kasvattaa ruukuissa, kun löytyy sopiva talvehtimispaikka.

Kävin viime kesänä helsinkiläisillä parvekkeilla, jotka olivat todellisia tilaihmeitä. Pienessä kaupunkipuutarhassamme tilanne on vähän samantapainen, sillä 200-300 neliömetrin alueella on aika monta terassia ja katettua tilaa. Parveke vain puuttuu, mutta samaan tyyliin mennään.

 

Valoa vasten kuvattaessa erottui kukkavarsien ja ja nuppujen kauneus.

Kävin päivällä puutarhamyymälässä hakemassa lasiterassillemme kesäkukkia. Tuli mieleen, että nämä rungollisethan olisivat mitä mainioimmat kukkapuut parvekkeellekin. Huonemalva kiinnosti, kokeilen ensikertaa.

Itse pidän niistä hentovartisemmista marketoista, mutta tämä sopii pieneenkin tilaan.

Aurinkoisen paikan ykkönen meillä ollut ollut monena vuonna rungollinen marketta. Sen hoitamisessa tärkeää on, että kuihtuneet kukat poistetaan reilulla varrella. Kun leikkaa kokonaisia versoja melko syvältä kukkapallosta, marketta kukkii koko kesän.

Tulikruunun kukat muistuttavat hieman verbenaa, joka sekin on kaunis.

Kreetanmatkoilta tuttu tulikruunu menestyy mainiosti myös meikäläisissä puutarhoissa. Valoisassa paikassa parhaiten kukkivia tulikruunuja on tarjolla monenvärisinä. Itselläni näitä on ollut vain amppelikasvina, mutta rungollinen olisi kieltämättä näyttävämpi.

Vanhat vuosia viileässä talvehtineet verenpisat olisivat aarteita – muttei ole kellaria.

Voi, miten houkutteleva verenpisarapuu! Laji sopii puolivarjoisaan tai varjoisaan kasvupaikkaan. Rungollinen verenpisara oli jo puutarhalla täynnä nuppuja. Viime vuonna ostin verenpisaran amppeliin, mutta ensi viikolla taidan hakea tämän kaunottaren meille.

Puuvartisista lajeista uusi tuttavuus minulle oli taimimyymälässä havaittu ruusuherukka, joka kukkii kauniisti tähän aikaan. Näyttävä kasvi, vaikka marjat ovat kuulemma pikkuherukan tyyliin mitättömät. Laji ei kestä Etelä-Suomea pohjoisemmassa, arvioi myyjä.

Japaninvaahteroista monet talvehtivat myös puutarhaan istutettuina.

Pitääkö sen parvekkeelle sijoitetun pikkupuun sitten aina kukkia? Ei välttämättä, eikä näyttävyys kukkien puutteista kärsi – ainakaan  japaninvaahteroilla. Puutarhalta löysin niin upeita taimia, että haen näitä lisääkin.

Siirsin japaninvaahterani lasiterassilla puolivarjoon, sillä auringossa hetken oltuaan kasvin lehdenkärjet alkoivat käpertyä. En ihmettele, sillä kasvihuoneesta kevätahavaan siirto oli varmasti varmasti melkoinen sokki.

Kasvilöydöt:

Viherpajalla kuvasin verenpisaran ja tulikruunun, Muhevaisella ruusuherukan. Pirilän kukkatalosta ostin huonemalvan ja Viherpajasta japaninvaahteran.

Monivuotisten lajikkeiden talvetus

  1. Hyvin talvenkestävät puu- tai pensaslajit voi talvettaa isoissa ruukuissa puutarhassa ainakin Etelä-Suomessa. Ruukku kannattaa kumota talveksi ja kenties kietoa pakkaspeitteeseen. Parvekkeella suojaus on erityisen tarpeen, ellei ruukku ole todella iso.
  2. Viherhuoneen omistajat voivat viedä monivuotiset kasvit ja kesäkukat sinne ja säätää lämpötilaa hieman alemmaksi kuin huoneenlämpö. Kastelutarve riippuu siitä, kuinka korkea lämpötila tilassa on. Valoisa ja viileä viherhuone sopii monille parhaiten.
  3. Kellarissa talvehtivat lehtensä pudottavat lajit, jotka voivat viettää pimeässä, viileässä paikassa talven yli. Keväällä kasvit nostetaan varovaisesti lämpöön ja valoon, ettei kevätahava vaurioita nuoria puhkeavia lehtiä. Viherhuone tai kasvihuone olisi keväällä näille mainio paikka.

Kukkia kevääseen!

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kesän terassikausi lähestyy - valitse kukkapuu parvekkeelle

Atro Niiniluoto

Meillä ei ole parveketta, mutta tulikruunu tuli hankittua yhtenä viikonloppuna, kun taloutemme jäsen halusi erikoiskesäkukan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *