Paratiisi takapihalla

Kevääksi hyasintteja - istuta sipulit nyt

Keväthyasintit kukkivat nykyisin myös suomalaisissa puutarhoissa. Kokeile sipulikukkien kasvatusta piharuukuissa.

Keski-Euroopasta tuttuun tapaan hyasintteja kasvatetaan myös meillä kevätkukkina. Sipulit istutetaan pihoille syksyisin – tai keväällä hankitaan valmiiksi kukkivat sipulikukkaruukut.

Hyasintteja voi hyötää pihalle ja parvekkeelle melko helposti myös itse. Avuksi tarvitaan viileä ja pimeä juurrutustila: se voi löytyä kellarista, autotallista, varastosta tai pihamaalta.

 

Ensin daaliat talvivarastoon

Lokakuun alussa puutarhaystäväni Mirja kävi hakemassa kesällä komeasti kukkineet daaliani talvivarastoon. Liisa-mummon omakotitalon kellarissa talvehtivat mummon pelargonien lisäksi lasten perheiden daaliat. Onneksi siellä on tilaa myös kaverin parille pienelle juurakolle.

 

Iso piharuukkumme vapautui keväällä, kun siinä kasvanut tuija piti istuttaa puutarhaan. Kesällä ruukun valtasivat tummanpunaiset kaktusdaaliat. Mitäpä, jos kevättä odotellessani työllistäisin ruukun talvellakin?

Hyasintteja kevääksi

Hupsis! Kaadoimme puutarhalta ostamani 15 hyasintin sipulia möyhennettyyn multaan. Värit ja lajikkeet menivät iloisesti sekaisin, mutta kirjavuus ei haittaa. Koska hyasintin sipulit ovat suuria, kaikki eivät mahtuneet yhteen kerrokseen: osa jäi pintamultaan, osa joutui syvemmälle. Katsotaan keväällä, kuinka kahden kerroksen väen kukinnan kanssa kävi.

Hyasinttiruukkua ei voi noin vain suojaamatta jättää talveksi puutarhaan, vaikka multatila onkin melko iso. Edessäni on valinta kolmen talvetustavan välillä. En ole vielä päättänyt…

Kukkasipuliruukun talvetus

 1. Suojaan ruukun kauttaaltaan puutarhassa tai terassilla esim. styroksilla, kuplamuovilla ja pakkaspeitteellä.
 2. Hautaan ruukun maahan tai lehtikompostiin, ja peittelen istutuksen kuivilla lehdillä tai talvensuojaturpeella.
 3. Roudaan ruukun talveksi kellariin tai viileään varastoon, jossa on pimeää ja lämpötila alle 10 astetta muttei pakkasta.

Kylmäkäsittely on välttämätön

Jotta syksyllä istutettavat kukkasipulit keväällä kukkivat, ne tarvitsevat talven aikana kylmäkäsittelyn. Puutarhaan istutetut sipulit saavat sen luonnostaan. Varastossa olosuhteet täytyy järjestää sopiviksi.

Itse olen onnistunut parhaiten hyasinttien hyötämisessä, sillä keväällä valoon ja lämpöön tuotaessa ne eivät koskaan venähdä. Olen kasvattanut myös narsisseja ja krookuksia etenkin silloin, kun asuimme rivitalossa, jossa oli kellari.

Vinkit sipulikukkien ruukkukasvatukseen

 1. Astia. Istuta kukin laji mieluiten omaan astiaansa. Astiassa tulee olla pohjareikä. Jos talvetat ruukut ulkona, kestävimpiä ovat muoviruukut.
 2. Kasvualusta. Hiekkapitoinen kasvualusta on sipuleille hyväksi, jotta liika vesi valuu pois juuristosta.
 3. Kastelu. Kastele istutus, jotta juurtuminen voi alkaa. Kastele kellari-istutuksia muutaman kerran talven aikana.
 4. Juurrutus. Kylmäkäsittelyajaksi tarvitaan paikka, jossa on pimeää ja lämpötila alle 10 astetta – muttei pakkasta.
 5. Hyötö. Nosta ruukut lämpöön ja valoon keväällä vasta, kun idut ovat näkyvissä. Älä hätiköi, sillä kylmäkäsittely vie aikaa 2,5 kuukautta tai enemmän.
 6. Jatkokasvatus. Yhdistele hyödettyjä sipulikukkia toisiinsa ja luonnonmateriaaleihin. Istuta kukkineet sipulit puutarhaan.

Kaikkia syyskukkasipuleita voi kasvattaa samaan tapaan. Istuttaa voi vielä loppusyksylläkin.

terveisin puutarhatoimittaja Paula


  Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani! 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kevääksi hyasintteja - istuta sipulit nyt

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *