Paratiisi takapihalla

Kokoa kukkakimppu kevätpuutarhasta - pitkää ikää kukille!

Jos yhdistelet narsisseja muihin kukkiin, vaihda maljakkovesi päivittäin.

Kukkakimpun pääsiäispöytään voi kerätä myös omalta pihalta, terassilta ja kotikukista. Yhdistele puutarhan kasveja ostettuihin.

Keräsin kukkia maljakkoon pääsiäistä varten. Itse asiassa koetin ostaa leikkonarsisseja, mutta en löytänyt niitä lähipuutarhalta enkä -marketeista. Kotiterassillamme pienikukkaisia tetenarsisseja ja isokukkaisia terassinarsisseja riittää, joten ruukuista voi hyvin napata pari avonaista kukkavartta.

 

Kaikki sipulikukat viihtyvät viileässä, ja niiden kanssa sopivat orvokit ja varvut.

Leikkasin pääsiäiskimppuun myös muutaman amppeliorvokin verson. Vihreän mansetin kimpun ympärille kokosin pelargonien lehdistä, joita löytyi keittiön pöydältä pistokkaitten alalehtien karsinnan jäljiltä. Mustikanvarpuja toi mieheni hyödettäväksi toissapäivänä. Jos tontilla versoo varpuja, niistä voi ottaa muutaman vaasiin, kunhan ei liikaa ahnehdi.

Lue 3 x narsissi

Pääsiäisruohoksi sopii raiheinä, ohra tai vihanneskrassi.

Pääsiäisruoho jäi tänä vuonna kylvämättä, mutta hyytelöimisaine agarin kasvualustakokeilujen jäljiltä terassilla kasvaa tuuhea vihanneskrassi. Multa on varmaan paras kasvualusta, mutta kyllä hyytelö kostutetun talouspaperin kauneudessa peittoaa!

Lue Versoja ilman multaa

Hoida pääsiäisen leikkokukat

  1. Tulppaanit. Leikkaa kukkavarsista 1-2 senttiä pois, ja aseta kukat viileään veteen. Jos tulppaaninippu on säilytetty kuiviltaan, anna käärepaperin olla kimpun ympärillä kunnes kukkavarret ovat napakat. Vie tulppaanikimppu yöksi viileään.
  2. Narsissit. Leikkaa narsissien kukkavarsiin uusi imupinta, ja asettele  kukat viileään veteen. Leikkonarsissien muiden leikkokukkien joukoon asettelussa on riskinsä, koska narsisseista valuu limaista nestettä. Jos yhdistät narsisseja muihin leikkokukkiin, vaihda maljakkovesi päivittäin.
  3. Ruusut. Leikkoruusujen oksien tyveen kannattaa viistää uusi imupinta terävällä veitsellä. Sen jälkeen kukat asetellaan lämpimään veteen. Täyteen nestejännitykseen imeytetyt kukat kestävät pitkään, kun ruusukimppu viedään yöksi viileään.
  4. Hyötöksat tai -versot. Kerää puutarhasta koivun, lepän, omenapuun, herukan tai vaikkapa angervon oksia. Huuhtele ne haalealla vedellä, ja aseta veteen asetellut oksat lämpimään, valoisaan paikkaan vihertymään. Mustikanvarvuista saa kauniita vihreitä versoja.

Lue Leikkokimppu marketin viherpisteestä

Yhdistele kukkia luovasti, pääsiäisterveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kokoa kukkakimppu kevätpuutarhasta - pitkää ikää kukille!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *