Paratiisi takapihalla

Keväiset viikonloput kuluvat puutarhamessuilla - muista ensi keväänä myös Nordiska Trädgårdar

Kevät on täynnä kotimaisia puutarhatapahtumia. Paina ensi kevättä varten mieleen myös tukholmalainen Nordiska trädgårdar -messut.

Käyn työn puolesta monissa puutarha-alan tapahtumissa, mutta sunnuntaina päättyville Nordiska Trädgårdar -messuille Ruotsiin matkustin virkistäytymään kolmen puutarhaystäväni kanssa. Jos ei muuten löydy samanhenkistä seuraa, netin puutarhapalstoilta saa puutarhaystäviä vaikkapa kaveriksi  messumatkalle!

Puutarhan pohjoismaisia kärkitapahtumia

Nordiska trädgårdar -messut järjestetään vuosittain Tukholman messukeskuksessa Älvsjössä. Puutarhamessuilla käy vuosittain 55.000-60.000 puutarhaharrastajaa ja/tai -ammattilaista. Ideoitaan ja tuotteitaan esittelee 350-400 näytteilleasettajaa: yhdistyksiä ja eri kokoisia yrityksiä.

Kävin Nordiska trädgårdar -messuilla viimeksi muutama vuosi sitten, eikä tapahtuma ollut nytkään pettymys. Tarjolla oli kiehtovaa katsottavaa ja alan uutuuksia. Messuosastojen näyttävyyden eteen oli nähty paljon vaivaa. Yhden päivän messumatka lentäen, junalla ja taksilla maksoi pääsylippuineen meille noin 150 e/matkustaja.

Työkaluja, tarvikkeita ja kalusteita

Näyttelystä olisi saanut hankittua puutarhan hoitoon melkein mitä vain ja monen eri hintaisena. Kun näytteilleasettajia on paljon, myös rinnakkaisia tuotemerkkejä on useita. Siemeniä oli tarjolla  peruslajikkeista erikoisuuksiin ja luomusiemeniin.

Ideoita puutarhan suunnittelemiseen ja sisustukseen sai vaikkapa kasvihuone- ja kalusteosastoilta. Vaikka huvimajansa rakentaisikin lopulta itse, ideoiden kerääminen messuilta kannattaa. Nettikuvien selailun varassa rakentelun sijaan messuilla kaikkea voi tunnustella ja mittailla.

Taimia tarjolla jatkokasvatukseen

Taimivalikoima oli monipuolinen, vaikkei meillä taideta ihan heti tomaatintaimia tarvita. Perennoja taisi olla niukahkosti, mutta maa on roudasssa vielä pitkään Ruotsissakin. Paikkakuntalaisten ostoskassit täyttyivät jo vihanneksista ja yrteistä.

karhunlaukka

Kaikki haluavat nyt karhunlaukkaa!

Karhunlaukkaa oli tarjolla nyt ”trendikasvina”. Itsekin ostin yhden taimen, vaikka en ole varma viihtyykö se kaupunkipuutarhassamme. Karhunlaukka muodostaa suotuisalla kasvupaikalla puutarhaan laajan kasvuston, joka on sekä koristeellinen että käyttökelpoinen puolivillinä vihanneksena.

Mikä on muotia puutarhassa?

Kuvassa kasviharrastaja ja puutarhabloggari Alix ”Puskantakaa” Antell tekee löytöjä lajikkeista, joista hän on haaveillut jo vuosia. Trendikkäimpiä taitavat siis yhä olla perinnekasvit, kuten pelargonit ja verenpisarat. Lajeja, lajikkeita ja eri kokoisten taimien myyjiä oli messuilla todella paljon.

Haastajia tetenarsissille

Sipulikukista suosittuja ovat nyt tetenarsissien lisäksi pääsiäishyasintit ja kirjopikarililjat. Kuvan narsissilajike ’Rip van Winkle’ on tuttu puutarhassa mutta Ruotsissa myös ruukkukasviksi hyödettynä suosio tuntuu olevan nousussa.

Kotiinviemisiä puutarhamessuilta

Kotiin mukanani matkusti mm. tämä sympaattinen kierrätysruukku – ruoste vanhassa purkissa on taatusti aitoa. Tähtipelargonin taimi sopii siihen mainiosti. Kasvatan pelargonit  punasaviruukuissa, mutta muutama yksilö mahtuu mukaan näinkin.

Vaikka meillä on jo lähes 100 pelargonia, aina on sijaa muutamalle uudelle lajikkeelle. Nyt hankin tähtipelargonin lisäksi riippapelargonin ’Paula’ ja pelargonit ’Cy’s Sunburst’ ja ’Anna Backlund’s Enkla’. Pienet taimet istutetaan kotona suurempiin ruukkuihin; isommat saavat jatkaa  muoviruukuissaan.

Vieraile puutarhamessuilla – koe elämyksiä ja iloa

Yhden päivän matka pikkuporukalla Ruotsin puutahamessuille onnistui hyvin, ja kustannukset olivat kohtuulliset. Ei puutarhamessuille mennä samoin toivein kuin läheiseen puutarhamyymälään, vaan messuilta haetaan myös elämyksiä ja virkistystä.

Työhuone tuoksuu nyt raikkaalta, kun toin mukanani myös tuoksupelargoneja. Tuolin selkämystä koristaa messuilta hankittu Lena Nyströmin puutarhurin villatakki. Se on niin kaunis, ettei meinaa raatsia päällään pitää.

 

Kevään mittaan tavataan!

Puutarhamessuilla vierailu tuo aina vähintäänkin hyvän mielen. Usein myös ideoita ja intoa tulevaan kesään. Jos siellä voi tehdä vielä hankintojakin, onnistuneet ostokset ovat vielä plussaa.

Vierailen luennoitsijana  tänä keväänä vielä Haikon puutarhamarkkinoilla Porvoossa perjantaina 11.5. ja Kukkamessuilla sunnuntaina 20.5. Uudessakaupungissa.

Kevään mittaan koetan ehtiä myös näihin kivoihin tapahtumiin:

Piha ja Puutarha, Turku 6.-8.4.

Kevätmessut, Helsinki 12.-15.4.

Pihapiiri, Lahti 27.-29.4.

Kotipuutarha Versoo, Helsinki 12.5.

Hyötykasviyhdistyksen Annalan taimitori, Helsinki 17.5.

 

Tule rohkeasti juttelemaan, kun nähdään!

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Keväiset viikonloput kuluvat puutarhamessuilla - muista ensi keväänä myös Nordiska Trädgårdar

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *