Paratiisi takapihalla

Kevätkukat valloittavat - 3 x narsissi

narsisseja pöydällä
Leikkasin kimpun narsisseja muita sipulikukkia maljakkoon.

Ihanat, tuoksuvat narsissit tulivat ja sulattivat tarhurin sydämen! Hanki viikonlopuksi ruukku, jonka kukinta kestää viileässä pitkään.

Narsissit (Narcissus) ovat sipulikukkien aatelia. Rakastan niiden kukintaa puutarhassa, ruukuissa ja leikkokukkana maljakossa! Kun narsissit saapuvat, mikään ei pidättele minua.

Haluaisin viedä ne kaikki kotiini ja tarun Narcissos-nuorukaisen tavoin katsella niiden kukintaa loputtomiin.

narsissi accent
Narsissi ’Accent’.

Ilo on ollut löytää erilaisia lajikkeita myös ruukuissa. ’Accent’ on suurikukkainen narsissi, jonka kehälehdet ovat puhtaanvalkoiset ja torvi  suloisen lohenpunainen.

rip van wringle narsissi
Narsissi ’Rip Van Winkle’.

Kerrottu ’Rip Van Winkle’ on tuttu puutarhastamme, mutta ruukuissa kellanvihertävät kukat olivat pienet ja somat. Vai muistanko väärin, ja ne olivat puutarhassakin yhtä sirot.

tetenarsissi
Narsissi ’Tête-à-Tête’.

Tetenarsissi eli ’Tête-à-Tête’ on ruukkunarsissilajikkeista suosituin ja kylmänkestävin. Viileällä lasiterassilla ne kukkivat viikkokaudet, joskus parikin kuukautta.

nupullinen tetenarsissi
Ihanasti nupulla oleva tetenarsissi, jonka ensimmäiset kukat ovat auki.

Osta ulos vietävät ruukkunarsissit sopivan nuppuisina. Jos viet ne suoraan terassille, osan kukista on hyvä olla auki. Jopa täysin avonaiset kukat ovat hyvä valinta, sillä näyttävyys on taattu alusta pitäen.

kevätkukkia pöydällä
Kevättöistä ihanimpia on kukkien kerääminen.

Narsissit ja muut kevätsipulikukat sopivat myös leikkokukiksi. Kun pääkukinta alkaa olla ohitse, kerää loput kukkavarret maljakkoon. Seuraksi sopivat orvokit, helmililjat ja hyastintit.

Aurinkoisia kevätpäiviä!

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kevätkukat valloittavat - 3 x narsissi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *