Paratiisi takapihalla

Kimppu leikkokukkia kestämään

krysanteemi
Valkoiset neilikat ja hennot unelmanversot vievät ajatukseni lapsuuteen.

Kolme neilikkaa ja muutama oksa vihreää olivat lapsuuteni onnittelukukat parhaimmillaan. Vieläkin ne kuuluvat kiinteästi elämääni, juhlaan ja arkeen.

Lapsuudessani Kuopion takana Siilinjärvellä kamarimme seinällä versoi asparagus, josta leikattiin vihreät versot kukkivien neilikoiden lisukkeeksi. Sitä en enää muista, mistä leikkokukat ostettiin, mutta kukkia vietiin ainakin pyöreitä vuosipäiviä viettäville lahjaksi.

Isokukkaiset neilikat ovat minulle yhä niitä oikeita. Oksaneilikoiden pienet kukat pääsevät osaksi viikonloppukimppuani, mutta mieluiten hankin erivärisiä suurikukkaisia leikkoneilikoita, joista saa kauniin ja kestävän kimpun eri vuodenaikojen värityksen mukaan.

leikkokrysanteemi
Leikkokrysanteemit ovat kestäviä maljakkokukkia.

Leikkoastereita kesäisin ja leikkokrysanteemeja syksyisin viljeltiin harjoittelupaikkani puutarhalla yli kolmekymmentä vuotta sitten. Siihen aikaan kotimainen leikkokukkaviljely oli vielä voimissaan. Pikkupuutarhat kasvattivat leikkokukkia kesäisin pellonreunassa, talvisin aikoina, jolloin kasvihuoneet olisivat muuten olleet vapaana.

leikkoruusu
Isokukkaiset leikkoruusut pitävät lasiterassin viileydestä.

Leikkoruusuviljelmä oli monen puutarhurikoulun opiskelijakaverini ensimmäinen oikea työpaikka 1980-luvulla. Sitten ruusunviljely hiipui, mutta jyväskyläläisessä puutarhamyymälässä Viherlandiassa omaa ruusuviljelmää  voi katsella kasvihuoneilla nähtävyytenä.

Nykyisin yhä harvempi leikkoruusu on kasvatettu kotimaassa. Toisaalta vähittäiskaupan pienet ruusukimput, myös niin sanotut reilun kaupan ruusut, ovat asiakkaalle tarjolla arjessa, viikon jokaisena päivänä.

liljat
Liljakimppu kestää jopa viikkoja.

Liljat eivät lapsuudessani olleet kysyttyjä leikkokukkia – tai ehkä hautajaiskimpuissa tuoksuivat jo valkoliljat? Nykyisin värililjat ja Oriental-liljat ovat tarjolla puutarhamyymälöissä ja kukkakaupoissa. Liljat kestävät viileässä jopa viikkoja.

Leikkokukat kestävät pitkään, kun niistä pidetään huolta. Hoida kukat kestävämään jopa viikkokausia!

Leikkokukat kestämään

  1. Hanki leikkokukat tuoreina, niin ne kestävät pisimpään. Kukat ovat silloin hieman nuppuisia. Itse valitsen kyllä kukat ennen kaikkea sesongin mukaan, jolloin ne ovat halvimmillaan.
  2. Leikkaa kukanvarsien tyveen uudet imupinnat ennen kuin laitat kukat veteen. Viistoa ne terävällä veitsellä, ja poista versoista lehdet maljakkoveden korkeudelle saakka.
  3. Aseta kukat kädenlämpöiseen veteen, jos et muista myyjän erityisohjeita. Sipulikukat viihtyvät viileämmässä ja ruusut lämpimämmässä. Pitemmän päälle maljakkovedestä tulee kuitenkin aina huoneenlämpöistä.
  4. Vie kukat ainakin yöksi viileään paikkaan tai pidä maljakko koko ajan lasitetulla terassilla tai parvekkeella. Pakkasta eivät kukat ja veden täyttämä lasimaljakko kuitenkaan kestä.
  5. Maljakkoveteen sekoitettu leikkokukkakukkavirkiste auttaa pitämään veden puhtaana. Silti vettä kannattaa vaihtaaainakin pari kertaa viikossa. Monet kukkakaupat myyvät leikkokukkavirkistepusseja myös irtaallaan.

En voisi kuvitella kotiamme ilman leikkokukkia. Tällä hetkelläkin kotimme maljakoissa kukkii yli 30 leikkokukkaa: neilikoita,liljoja ja ruusuja.

dsc_0002
Floristin sitomassa kimpussa on neilikoita, kärhöjä, koristeheiniä, poimulehtiä ja leikkovihreitä.

Kukoistavaa syksyä teillekin!

terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

 

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kimppu leikkokukkia kestämään

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *