Paratiisi takapihalla

Kiteellä tehdään puutarhaa ja taidetta - tutustu kohteeseen puutarhatoimittajan matkassa

Valkorunkoisessa koivikossa kuvanveistäjä Matti Happosen Ajattelija-teos.

Puutarhatoimittaja ja puutarhakulkuri poikkeaa matkoiltaan usein päätieltä sivuunkin. Kiteellä askeleet suuntautuivat taidenäyttelyyn, joka järjestettiin maalaispuutarhassa.

Perhoset lepattavat ja kärpäset pörräävät tulikukkien ja sormustinkukkien ympärillä. Elokuun alussa kesän helteisimmältä tuntuvana päivänä autoni kurvaa katsomaan kiteeläisen Galleria Tienkorvan järjestämää Puutarhassa 2017 -näyttelyä.

Näyttelypaikkana on taiteilijapariskunnan – Ahti Pitkäsen ja Merja Kupiaisen – galleria ja puutarha. Osa töistä on esillä vanhassa kivinavetassa, jonka valaistuksena on lempeä luonnonvalo.

Kodikkaaseen puutarhaan on järjestetty isännän ohjaama kulkureitti, jonka varrella on veistoksia ja tilataideteoksia. Näyttelypaikkana toimiva ympäristö on pariskunnan kotipuutarha.

Mutkattomasti puutarhanhoitoon suhtutuva isäntäpariskunta antaa kaikkien kukkien kukkia. Sormustinkukat (kuvassa) ja tulikukat siementävät ympäristöönsä kerkeästi – ei haittaa!

Komeassa kasvihuoneessa kasvavat perheen tomaatit ja muut vihannekset, mutta siellä voi ihailla myös taidetta keskellä arkea. Kasvunmittaaja-teos on Heidi Vasaran ja Marja-Riitta Siimalan.

Pihapolku johdattaa kulkijaa puutarhan osasta toiseen. Ison työn on pariskunta tehnyt sekä taiteen että puutarhansa parissa. Kitee on suotuisa puutarhalle, III-vyöhykettä. Tässä puutarhassa viihtyvät jopa II-vyöhykkeen kasvit.

Jari Männistön Ankka-veistos  löytyy virpiangervoaitaan leikellystä kolosesta. Aikoinaan Ahti hoksasi, että angervopensaiden lomaan voi tehdä leikkaamalla  taidetoksille ”ikkunoita”.

 

Kuiva mäntymetsä hohkaa kuumuutta etenkin kesäisenä päivänä. Valamonruusu kukkii Kiteellä tänä vuonna vasta elokuun alussa. Paarmat kiusaavat kulkijaa, mutta ne kuuluvat kesään.

 

Mutkan takaa ilmestyvä Ahti Pitkäsen oma työ ”krassiruukku” on huikea komistus. Krassinversot kietovat miestä korkeamman astian pian pauloihinsa. Tämä pitäisi nähdä kukkivana!

Satu Loukkolan Pyhä Ahtisaari -veistos on asetettu kiven päälle virpiangervoaidan ikkunaan. Ihania yllätyksiä tupsahtelee eteen  kaikkialla!

 

Vaikka vieraat ovat tohkeissaan ja kiire on seuraavaan paikkaan, talon kissa makoilee rennosti auringonpaisteessa. Vailla tiukkapipoisuutta hoidettu rehevä puutarha on  mainio metsästyspaikka.

Puutarhassa 2017 -näyttelyyn ehtii tutustua Galleria Tienkorva, Pellikkalantie 2, Kitee. Avoinna tänä vuonna joka päivä klo 10-18 aina sunnuntaihin 6.8. saakka. Esillä näyttelyssä yhteensä kuuden eri taiteilijan teoksia.

Vien sinut toistekin puutarharetkelle, terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kiteellä tehdään puutarhaa ja taidetta - tutustu kohteeseen puutarhatoimittajan matkassa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *