Paratiisi takapihalla

Kiveys remonttiin - rikkaruohot historiaan!

kiveys valmis
Aika kivan näköistä, kun kiveys on siisti ja rikkaruohoton.

Valmista tuli! Nyt pergolan kiveyksellä eivät juhli rikkaruohot, vaan saamme nauttia istutettujen kasvien kauneudesta penkeissä ja ruukuissa.

Kun iso pihakuusi kaadettiin tonttimme reunalta, tilalle jäi iso aukko. Rakennutimme pergolan, joka toimii näkösuojana, virkistyspaikkana ja perennapenkkinä.

Jätimme pergolan avoimeksi, jotta reunoille saatiin perustettua kukkapenkit. Lattiaksi valitsimme kivipinnan, koska nurmikkoa ei näin pienestä läntistä olisi voinut ajaakaan.

Vaihe 1 – kiveyksen perustaminen

Koska kiveys on vain muutaman neliömetrin suuruinen, perheen miehet rakensivat sen itse.  Pohjamaa tasattiin ja kuusen kanto poistettiin mahdollisimman tarkkaan.

Kiveyksen alle levitettiin kivituhkaa noin 10 sentin kerros. Pohjat muotoiltiin kaatamaan kohti viereistä avo-ojaa.

 

IMG_2318
Oli hyvä idea rakentaa perennapenkit pergolarakenteen sisäpuolelle. Nyt ne kastelee kesäsade.

Kiviksi valitsimme Louhikivet, jotka ovat helpot mattimeikäläisen asentaa. Kivilevyt ovat L-kirjaimen muotoisia elementtejä, jotka ladottiin kivituhkaan.

Kivet ovat siis betonia, vaikka eivät näytä siltä. Kiveyksen reunoilla luonnonkivet, nupu- ja noppakivet, tukevat kiveystä ja muodostavat  kohopenkit.

valmis kiveys kivituhkalla saumattu
Kun kivien väleissä oli vielä kivituhkaa, oli oma vaivansa harjata roskia ilman kivituhkan nousua kivien väleistä.

Ai, kun nätti tuli – eikun innolla sisustamaan! Paikka täyttyi nopeasti kalusteista ja kasveista.

Vaihe 2 – rikkaruohot historiaan

Ensimmäinen kesä meni kivituhkia lakaistessa. Kasviruukut lisääntyivät pöydällä, tuoleilla ja kiveyksellä. Pergola alkoi peittyä kasvillisuuteen.

Kuinka kävikään? Kun ruukkuja kasteltiin ja lannoitettiin, kosteus viipyili kasvustossa. Kivituhkasta muodostui kostea ja ravinteikas kasvualusta siemenrikkaruohoille.

Vaikka kuinka kitkimme, työtä riitti!

kiveys saumataan kohta
Kuvaamatta jäivät ne rikkaruohot, mutta tässä kivien välit on kaivettu jo putipuhtaiksi.

Syksyllä kiveys remontoitiin. Kivien raot kaivettiin tyhjiksi ja tilalle hankittiin saumalaastia, joka jähmettyy kivien väleihin. Kiveyksestä tuli pergolallemme siisti lattia.

saunmausaineen sekoitus
Huolellisuutta vaatii se, että saumausaineen komponentit sekoitetaan kunnolla toisiinsa.

Kivipinta kasteltiin, jotta kivet pysyisivät puhtaina saumattaessa. Astiassa saumaushiekkaan sekoitettiin liima-aines, ja massa levitettiin alueelle.

liimasidottu kiveys
Ihana näky, kun kivet on uudelleen saumattu. Kohta voidaan järjestää tanssiaiset!

Kun kesken kovettumisajan alkoi sääennusteesta poiketen sataa, pojat peittivät alueen pressulla. Saumojen kovettuminen kesti hieman kuin ohjeessa, ehkäpä sateesta johtuvan ilmankosteuden vuoksi.

IMG_4028
Kasvillisuus on palautettu paikoilleen, kun saumaus on varmasti kovettunut.

Reilun vuorokauden kuluttua saumat olivat kuitenkin kovettuneet niin, että kalusteet voitiin siirtää paikoilleen. Parin päivän päästä uskaltauduin  palauttamaan kasvitkin.

Totta puhuen, meillä on näistä saumausaineista kokemusta ennestään. Vuosien mittaan saumat tulevat saamaan pintaansa sammalta, mutta se ei meitä haittaa.

Kunhan rikkaruohojen kitkeminen loppui – ainakin isoimmalta osin!

Syystyöterveisin, puutarhatoimittaja Paula

 

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kiveys remonttiin - rikkaruohot historiaan!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *