Paratiisi takapihalla

Kohta kukkii joulutähti

joulutahti-nuppu
Joulutähden näyttävin osa ovat värittyneet ylälehdet, mutta kukat ovat oikeastaan niiden keskellä.

Joulunalla päiväkävely puutarhamyymälässä voimaannuttaa. Joulukukkamerta saa katsella ihan ilmaiseksi, vaikka harva selviää kotiin ilman pakettia kainalossa.

Kukkia kotona kyllä riittäisi, mutta flunssasta tervehtyneen puutarhatoimittajan askeleet vievät toipilasaikana ensitöikseen puutarhalle.

Kukkaloisto taitaa olla parhaimmillaan. Joulutähdet ovat kauneimmillaan juuri hetki ennen kuin pikkuruiset kukat värikkäiden ylälehtien keskellä avautuvat.

Tunnelmakin on vielä perjantaina iltapäivällä rauhallisen odottava – viikonloppuna tilanne on varmaan jo toisenlainen!

joulutahti-viljelma
Kotimaiset joulutähdet ovat suomalaisten suosikkeja – valkoisen värin suosio on nousussa.

Joulutähti (Euphorbia pulcherrima) on joulukukkien ykkössuosikki – meillä ja muualla. Laji on kotoisin Meksikosta, joten se viihtyy parhaiten lämpimässä, valoisassa paikassa kotikukkanakin.

Suomessa punaisia ja valkoisia lajikkeita myydään leijonanosa kaikista myydyistä joulutähdistä. Kestosuosikkini on monilatvainen valkoinen joulutähti.

 

joulutahti-kimaltaa
Jouluaaton kynttilänvalossa tämä voisi olla aattopöydän helmi?

Vasta alkuviikolla ihailtiin itsenäisyyspäivän vastaanoton pukujen kimallusta linnassa. Nyt valoa taittavat kiteet loistavat tuunatuissa joulutähdissä.

Kun ottaa kunnon askeleen lähemmäksi kukkia, niiden kauneus pääsee oikeuksiinsa. Aivan ihania!

joulutahti-lohenpunainen
Kasvihuonelamppujen valo saa läpikuultavat ylätehdet loimuamaan. Luonnonvalossa värit ovat vielä kauniimmat.

Kaikki eivät tyydy punaiseen tai valkoiseen väriin, vaan myös vaikkapa ruskan väreissä loistavilla tähdillä on ystävänsä. Näitä ostaisin meille pikkujouluksi – omenankukan värisiä voisin hankkia vuodenvaihteen jälkeenkin.

joulutahti-ruudullinen
Jos hankkii tuliaiseksi erikoisvärin, lahja saa takuulla huomionsa.

Ruutukuvioisista joulutähdistä ja muista erikoisuuksista tein jo vuosia sitten juttua Kotiliesi-lehteen. Vaikka määrät ovat yhä pieniä verrattuna valtalajikkeisiin, ainakin päiväkävelypaikassani arvostetaan kuluttajan valinnanmahdollisuuksia.

3 vinkkiä joulutähden kotihoitoon

  1. Joulutähti ei saa paleltua kotimatkalla. Palvelumyymälässä ostoksen pakkaa henkilökunta; itsepalvelumyymälässä sinun pitää pakata taimi itse.
  2. Jos pakkasta on ostohetkellä paljon, anna kukkapaketin lämpötilan rauhassa tasaantua huoneenlämmössä ennen kuin avaat sen.
  3. Aseta joulutähti kotona valoisaan, vedottomaan paikkaan. Kastele säännöllisesti. Kaada pois lautaselle seisomaan jäänyt vesi.

 

joulutahden-verso
Ohoh! Keväänvihreät versot puhkesivat nopeasti. Kerron joulukukkien jatkokasvatuksesta myöhemmin lisää.

Koska olen  joulutähtien uskollinen ystävä, meillä riittää niitä marraskuulta alkaen. Tänä vuonna ensimmäinen joulutähti on jo hämärän syksyn vuoksi pudotellut lehtiään.

Pari viikkoa sitten kyllästyin katselemaan sitä, ja leikkasin taimen 10-senttiseksi torsoksi. Mitä siitä seuraa, kerron myöhemmin lisää.

Nyt hyvää joulunodotusta!

terveisin puutarhatoimittaja Paula

PS Kauppapuutarhaliiton sivuilla lisää luettavaa joulukista!


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kohta kukkii joulutähti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *