Paratiisi takapihalla

Kohti juhannusta - pelakuuhuolto

pelargonin siivoaminen

Juhannuksena on aikaa levätä ja oleskella puutarhassa. Sitä ennen pelargonit kaipaavat huoltoa.

Voi, miten paljon keltaisia lehtiä!

Viime viikonloppuna siivosimme pelargonit Linnunlauluhuoneessa ja Pelargonihuoneessa. Kun on koko kevät kiireessä vain valutettu ruukkuihin vettä ja ravinteita, kasvit kaipasivat jo perushuoltoa.

pelargonit huollossa
Paratiisin apulaispuutarhuri Seppo Närhi on kiinnostunut pelargonien hoitamisesta.

”Etköhän alkaisi pelargoniharrastajaksi”, sanoin miehelleni muutama vuosi sitten. On tärkeää, että toinen meistä ottaa vastuun pelargonien kastelemisesta ja lannoittamisesta, sillä yksissä käsissä lopputulos on parempi.

Ilahduin, että mies suostui, vaikken itsekään ajatellut pelargonien huolenpidosta kokonaan laistaa. Siksi aloitimmekin pelakuiden juhannussiivouksen  yhdessä – nelikätisesti.

pelargonin aluslautasen pesu
Lämmin vesi ja tilkka mäntysuopanestettä puhdistaa kukkatassit liottamatta.

Kun kiireessä kastelee, tulee käytettyä turhan isonokkaista kastelukannua. Siksi aluslautaset oli ihan pakko saada juhannukseksi pestyä kunnolla.

Onneksi niitä on paljon, eli ruukun alle uusi ja vanha pesuun. Pestyt aluslautaset sitten pinoon odottamaan seuraavaa suursiivousta tai uusia taimia.

pelargonin pistokas
Kun painoa on toisella reunalla liikaa, on parasta keventää versoja.

Auts – taas kopsahti taimi hyllyltä!

Emme leikkaa pelargoneja keväisin, vaan noudatamme vapaan kasvatuksen periaatetta.

Pitkänhuiskeat versot aiheuttavat taimiin epätasapainoa, jonka vuoksi osa versoista on  jossain vaiheessa pakko poistaa. Ainakin, jos talossa on kasvien joukossa kiipeileviä kissoja.

pelargoni pistokas_paratiisi_takapihalla
Kesällä on hyvä aika juurruttaa pelargonin pistokkaita.

Komeat versot pääsevät pistokastehtaalle. Puolipuutuneesta versosta poistetaan tyvitappi, alalehdet ja korvakkeet. Pistokas laitetaan veteen juurtumaan ja istutetaan myöhemmin ruukkuun.

pelargoni_kirvoja_paratiisi_takapihalla
Kasvihuoneen kupeeseen nostetut pelargonit odottavat hetken kotiinpaluutaan.

Ilma on ollut kuivaa, kuumaa ja seisovaa kasvihuoneissa, joten tuholaisiakin on niihin tullut. Kirvoista kärsivät kasvit viemme aina ulos ja häädämme  kutsumattomat vieraat napakalla vesisuihkulla  ja muutaman päivän eristyksellä.

 

pelargonihuone_siivottu paratiisi_takapihalla
Valoisa ja lämmin tila saa pelargonit pian kukoistamaan.

Pelargonit on nyt siistitty ja ruukkujen alla olevat tassit pesty, joten huone voi odottaa keskikesän juhlaa. Kohta taitavat kukatkin lisääntyä, vaikka vasta vielä muutama on innostunut.

Kivaa on juhannusta nyt odotella, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kohti juhannusta - pelakuuhuolto

Sinun täytyy kommentoidaksesi.