Paratiisi takapihalla

Kokoa talvinen kukkakimppu venähtäneistä sipulikukista

Kun jouluhyasintit, amaryllikset ja muut sipulikukat pääsevät venähtämään sisällä lämpimässä, niille on luvassa jatkoaikaa vaasissa leikkokukkana.

Viime päivät olen miettinyt, kuinka joulukukista saisi kaiken irti. Päätin tehdä venähtäneistä  sipulikukista leikkokimpun, kun näin puutarhalla huippuhalvat tarjoukset. Niitä hyödyntämällä kimpun voisi tehdä, vaikkei kotikukkiaan raatsisi uhrata.

Amarylliksen eli ritarinkukan kukkavanat meillä venyvät, koska kotonamme lämpöä tahtoo olla liikaakin. Valoisimpiin paikkoihin sijoitan talvehtivat pelargonit ja toiseksi parhaisiin paikkoihin joulutähdet. Ei siis ihme, että ritarinkukkien kukkavanat venähtävät – liikaa lämpöä suhteessa valoon. Taisi olla parempi leikata nämä kukkavanat vaasiin. Kukkavanan tyveen laitoin kuminauhat estämään ”rullautumisen”.

Hyasintteja nostan viileästä pikkuhiljaa, sillä niistä on iloa pitkin talvea kevääseen saakka. Kukkineiden hyasinttien sipulit säästän pääosin ehyinä puutarhaan istutettavaksi.  Leikkokukaksi aiottuun hyasinttiin sain puolestaan 1-2 senttiä lisäpituutta leikkaamalla sipulin halki.

Lisäpituutta leikkohyasintille saa myös nyppimällä alimmat kukat pois. Samalla voi poistaa kuihtuneen oloiset kellot. Kukilla on jälkikäyttöä vaikkapa jäälyhdyissä, kunhan pakkasta vaan saadaan meillekin!

Ritarinkukkien ja hyasinttien seuraksi poimin muutaman keväisen leikkotulppaanin. Ne eivät tietenkään kestä kuin hetken verrattuna ritarinkukkiin ja hyasintteihin. Kuihtuneet tulppaanit voi ottaa pois kuukahtamisen jälkeen.

Poikkea puutarhalle, jos sipulikukkia saisi edullisesti lisääkin? Ainakin meillä valkoisilla ja sinisillä hyasinteilla on käyttöä keväälläkin.

Mukavaa tammikuuta, terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kokoa talvinen kukkakimppu venähtäneistä sipulikukista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *