Paratiisi takapihalla

Kotiin palataan aina puutarhan kautta - lauantaina 26.8. Illallinen Suomen taivaan alla -tapahtuma

Kuulutko meihin, jotka palaamme kotiin aina puutarhan kautta? Vielä loppukesälläkin puutarhassa riittää yllätyksiä puutarhurin viikonloppumatkan jälkeen.

Lämmin loppukesän viikonloppu viritti puutarhamme  parhaimmilleen. Varjon viileys tuntuu taas hyvältä, kun aurinko porottaa. Olin muutaman päivän matkoilla, joten kotiin palasin tuttuun tapaan puutarhan kautta.

 

Puutarhaportilta näkymät ovat vielä kesäiset pelargonikasvihuoneelle päin. Vasta nyt huomasin, että laikkuköynnökseen on ilmestynyt pieniä hedelmiä, jotka maistuvat hitusen karviaismarjoilta.

Viime viikolla ryhdistäydyimme ja poimimme pelakuista pois kaikki vanhat kukat. Nyt tuoretta kukintaa taas riittää! Jos säät eivät käänny syksyisen pimeiksi, pelargonit saavat olla kasvihuoneessa lämmittimen voimin lokakuulle saakka.

Loppukesällä kukkivat ruukkukärhöt kukkivat tänä vuonna kyllä ennätysmyöhään. Pituutta ne ehtivät kuitenkin kasvaa kiitettävästi  paviljongin rakenteisiin tukeutuen. Aurinkoinen viikonloppu avasi kukat ryppäinä.

 

Lasiterassilla kesä jatkuu vielä pitkälle syksyyn. Kun kesäkukat ränsistyvät, korvaan ne syyskukilla.Krysanteemeja ja syklaameja on jo ostettuna, mutta lasin alla on niille ollut vielä liian kuuma.

Ensi viikonlopun olenkin kotona ja lauantaina katamme ilta-aterian taivaan alle, kun osallistumme Suomi 100-tapahtumaan Illallinen Suomen taivaan alla. Voi aterian nauttia pihalla pienemmälläkin porukalla perheen voimin – saman taivaan alla kumminkin.

Vanha ovi lasiterassillamme ei johda mihinkään, mutta on kaunis tausta murateille. Ne ovat nyt vehreytyneet kovasti, ja jaksavat vielä versoa lisääkin.

Etuovemme edessä sijaitseva hyötytarha, potager, rehottaa villisti. Herneobeliskit romahtavat perinteisesti joskus elokuun lopulla. Kitkemistä ei meillä enää tehdä, vaan korjataan vain satoa ja silloin tällöin siistitään pois kellastuneita lehtiä.

Tomaattimme eivät ole parhaalla mahdollisella huolellisuudella ja tarkkaavaisuudella hoidettuja, joten valitsemmekin ruukkuihin yleensä huoltovapaita pensas- ja amppelitomaatteja. Raakileita on nyt kamalasti, joten toivottavasti lämpimiä ja aurinkoisia päiviä vielä riittää!

Hulda-kissa on hypähtänyt pöydälle ollessani poissa.

Sadonkorjuuterveisin, puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiin palataan aina puutarhan kautta - lauantaina 26.8. Illallinen Suomen taivaan alla -tapahtuma

Liisa7

Aina ensin kasvihuoneeseen ja sitten kierrellään kaikki muut paikat. Lisäillään vettä ja nypitään lakastuneita kukkia. Tomaatteja, vadelmia ja viinimarjoja suuhun. Kassit odottavat rappusilla…

paularitanennarhi

Juuri näin. Ihanaa, kun on puutarha!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *