Paratiisi takapihalla

Kotilobaarin parhaat houkuttimet

 

kotilobaari
Varjoisalla pihapolulla on hyvä paikka lehtokotilobaarille. Ylhäällä vasemmalla glögi ja oikealla kola. Alhaalla vasemmalla siirappi ja oikealla olut.

Kotilobaarin parhaat houkuttimet

Olisipa kätevää, jos lehtokotilot voisi houkutella puutarhassa kokoon ja poimia pois kerralla – kasvien saadessa elää rauhassa.

Tänä kesänä lehtokotiloita on pihallamme riittänyt.

Torjutaan käytämme ennen kaikkea keräilyä ja kotiloiden hävittämistä sekajätteen joukossa. Sitä työtä riittää, kun pihamme on melkoista pusikkoa.

Tontin rajoja kiertävän avo-ojan luonnonkasvillisuudesta emme ole valmiita luopumaan, vaikka sen niittäminen saattaisi helpottaa kotilo-ongelmaa.

Koetetaan siis kestää – vaikka lehtokotilot ovat ärsyttävä riesa. Ne rikkovat kuunliljojen, nauhusten ja kärhöjen lehdet. Krassit suorastaan kuhisevat niitä. En ilahtunut, että näin kotiloita kiipeilemässä myös talvivaurioista kärsineen japaninvaahteran kituliaassa oksistossa.

kotilo
Vanha joululögi kiinnosti kyllä kotiloita ja jokunen kellahtikin makeaan nesteeseen.

Lehtokotiloita neuvotaan houkuttelemalla ansaan kotikaljalla. Olen joskus kokeillut sitä, mutta eipä ole kaljakuppi meidän lehtikotiloita juuri kiinnostanut. Kokeillaanpa perustaa kotibaari, jossa on vähän muitakin vaihtoehtoja.

Tässä puutarhamme kotilokuppilan tulokset:

Banaanikuori. Ei kiinnostanut lehtokotiloita eikä ilmeisesti edes oikein lahottajiakaan.

Kolajuoma. Ei kiinnostanut lehtokotiloita, mutta neste kaiketi hävisi haihtumalla kupista.

Tumma olut. Muutamat lehtokotilot kävivät kupilla, mutta ikävä kyllä lähtivät nopeasti tiehensä.

Vahva jouluglögi. Muutamia kotilovieraita, joista pari kellahtikin nesteeseen maistiaisilla käytyään.

Tumma siirappi. Tämä todella kiinnosti! Eniten vierailijoita, jotka jäivät jumiin tahmeaan tököttiin. Ette halua nähdä kuvaa.

 

13382066_1290512664295459_1501396709_n
Iltaisin puutarhassamme käydään viivytystaistelua lehtokotiloarmeijaa vastaan.

Keräily jatkuu

Mieheni valinta on lehtokotiloiden kerääminen kasvustosta jatkossakin. Ystävän vinkistä hän kerää ne nyt litran maitopurkkeihin, joissa on korkit. Ei tarvitse vaarallisen kuumavesiastian kanssa enää turata.

Koetamme vain harventaa kantaa siten, että meillekin jää kärhönkukkia. Voitaisiinko jakaa puutarha siten, että rauhallinen rinnakkaiselo voisi onnistua.

Kärsivällisyyttä kotilojahtiin,

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotilobaarin parhaat houkuttimet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.