Paratiisi takapihalla

Kuinka pitkäaikainen onkaan tulppaani?

IMG_0317
Vasemmalla kukintaansa lopetteleva moneksi jakaantunut aiempana vuonna istutettu tulppaani. Oikealla yhä kukkiva syksyllä istutettu pullea sipuli.

Kuinka pitkäaikainen onkaan tulppaani?

Vihdoin tulppaanit kukkivat meilläkin. Osa kukkivista tulppaaneista on vanhoja istutuksia ja osa viime syksynä laitettuja.

Saattaahan tuota olla pientä eroa uusien ja vanhojen istutusten välillä – pääasia kuitenkin, että molemmat sentään jotenkin kukkivat!

DSC_0115
Multavassa perennapenkissä versovat ja kukkivat tulppaanit ties monettako vuottaan.

Moni puutarhaharrastaja ihmettelee, kuinka monivuotisia tulppaanit oikeastaan ovatkaan? Pettymyksiä tulee etenkin ensimmäisen vuoden kukinnan jälkeen, vaikka ei siinä mitään ihmettelemistä pitäisi ollakaan.

Tulppaanin yksittäinen sipuli kukkii nimittäin vain kerran, ja kukittuaan emosipuli jakaantuu 3-5 tytärsipuliksi. Ne saattavat hyvinkin kukkia seuraavana keväänäkin – tai vasta myöhemmin.

Kun istutusalueelle lisätään vuosittain saman lajikkeen sipuleita, kukintapaikka pysyy varmimmin kauniina. Jotkut ovat parantaneet seuraavan vuoden kukintatulosta nostamalla kukkineet sipulit ylös ja istuttamalla jaetut sipulit uudelleen.

3. istutus lähikuva
Istuta tulppaanin sipulit syksyllä vähintään kolme kertaa sipulin oma korkeus syvälle.

Yksittäisen kukkasipulin tyttäristä versova kukinta saattaa seuraavana vuonna olla vaatimattomampaa kuin ensimmäisenä kukintavuonna, koska sipulitkin ovat paljon pienemmät kuin ostettaessa.

Meillä kotona kukinta on ollut toisenakin vuonna hyvä, kun sipulit on istutettu vähän syvemmällekin kuin ohje neuvoo. Myös kompostimullan lisääminen istutusten katteeksi parantaa sipulikukkien viihtyvyyttä.

DSC_0154
Kevätpuutarhassa kiehtovat etenkin aikaiset lajikkeet.

Tulppaanit saapuivat Eurooppaan 1500-luvulla. Hollannissa etenkin erikoiset lajikkeet nostattivat suuren suosion ”tulipomanian”, jossa yksittäisten sipulien hinta nousi huimaksi.

Myöhemmin sipuleiden hintataso laski, eikä niistä nykyisin makseta enempää kuin taimista tai sipuleista yleensäkään. Vaikka erikoisuuksiakin on yhä myynnissä.

 

DSC_0157
Kun tulppaanit kuihtuvat, niiden kukat kannattaa leikata pois, etteivät tuppaanit ala kehittää siemeniä sipulikoon kustannuksella.

Hoida tulppaanit näin:

  1. Istuta tulppaanin sipulit syys-lokakuussa syvyyteen, joka on vähintään kolme kertaa sipulin korkeus.
  2. Kastele, jos istutusmultaa ei kostuta syyssade vaikkapa katoksen alla.
  3. Sekoita pintamultaan kukkasipulilannoitetta, ellet halua lannoittaa kukinta-aikaan.
  4. Kun kukat keväällä kuihtuvat, leikkaa ne pois kuluttamasta sipulien voimia.
  5. Anna kuitenkin lehdistön kuihtua rauhassa ja kerätä sipuleihin kokoa.
  6. Leikkaa lehdet vasta, kun ne irtoavat helposti vetämällä.
  7. Istuta lisää sipuleita, niin kukinta varmasti jatkuu.
IMG_5621
Syyskesällä kukkasipuleita istutettaessa maasta nousee pintaan aiemmin istutettuja sipuleita.

Lue lisää Istuta ajoissa

Käy kotimaassa vierailulla Doradin puutarhasivut

Ensi keväänä puutarhamatkalle Hollannin Keukenhofiin?

Hyvää sipulikukkakevättä, tervehtien puutarhatoimittaja Paula

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuinka pitkäaikainen onkaan tulppaani?

Merja-Hannele

Kiitos näistä kirjoituksista ja ihanista linkkivihjeistä!
Liikkeisiin vielä pitäisi saada noita sipulin kanssa olevia tulppaaneita. Myös jouluistutuksiin ne sopivat, tai ihan samaan tapaan maljakkoon laitettuna myös jouluna.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *