Paratiisi takapihalla

Kukkakimpun jatkettu elämä

neilikkakimppu, puutarhatoimittaja, paula ritanen-närhi

Kaksi viikkoa eteisen pöytää koristanut floristin sitoma leikkokukkakimppu sai nyt uuden elämän keväisessä asussa.

Olen muutaman kerran aikaisemmin kokeillut tätä vinkkiä, joka toimii etenkin silloin, kun alkuperäisen kimpun on sitonut ammattitaitoinen floristi. Syystalveen sopivan liilakukkaisen kimpun ostin kaksi viikkoa sitten. Kerran vaihdoin veden ja pesin vaasin, muuten ollaan vain ihailtu kukkia ohi kulkiessa.

Nyt hyvin palvelleet neilikat ovat kuitenkin alkaneet kuihtua yksi toisensa jälkeen. Aika usein teen siten, että leikkaan kuihtuneet kukat yksitellen tarpeen mukaan pois, mutta nyt leikkasin ne kaikki kerralla. Hitusenkin virkeät pääsivät keittiön pöydälle juomalasiin.

Kävin nimittäin illalla puutarhalla haistelemassa kevättä, ja ostin samalla kimppuuni uudet neilikat ja lisäksi inkaliljan. Neilikat ovat hyvin kestäviä, ja niitä saa jokaiseen tarpeeseen sopivan sävyisenä – myös keväänvihreinä!

Kotona otin eteisen kimpun vaasista, ja leikkasin sen sidonnan auki.  Floristin aikoinaan napakasti sitoma kimppu pysyi hyvin koossa kädessä kovaa puristamattakin.

Varovasti ravistellessani kimppua neilikkojen varsia tipahteli pöydälle. Otin pois myös jonkun kuivettuneen vihervarren. Sen jälkeen pistelin tuoreet neilikat vihreiden joukkoon.

Kääntelin neilikat hyvään asentoon alhaalta varresta kierittämällä – se toimii paremmin kuin kukkiin koskeminen. Inkalilja varmasti kuihtuu nopeammin kuin neilikat, mutta sen voi aikanaan sitten leikata pois.

Kiepautin pari kierrosta lankaa (mitä kotoa löysin) kukanvarsien ympärille, ja sidoin kimpun uudelleen samasta kohdasta kuin alkuperäinen kimppu oli sidottu. Ei ehkä yhtä napakka kimppu tullut, mutta kestänee neilikoiden eliniän :).

Leikkasin uusiin kukkiin tuoreet imupinnat terävällä veitsellä. Vihreisiin en, sillä monet niistä ovat puuvartisia ja hyvin kestäviä. Eivätköhän pysy vihreinä seuraavat kaksi viikkoa.

Asettelin kimpun huolella pestyyn vaasiin, jonka veteen lisäsin tänään ostamiani kukkien mukana tullutta leikkokukkavirkistettä. Viikon päästä vaihdan veden, ja sen jälkeen saa kimppu kuihtua kokonaan.

Silloin onkin jo aika floristin sitoman uuden kimpun!

Hyvää alkanutta vuotta, terveisin puutarhatoimittaja Paula


 

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kukkakimpun jatkettu elämä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *