Paratiisi takapihalla

Kukkasipuleiden istutusaika - toimi nyt!

kukkasipulit astiassa

Ilmassa leijuu haikeus, kun heitämme hyvästejä kesälle. Nytkö se on jo ohi? Syyskukkasipuleita istutellessa mielessä on kuitenkin jo ensi kevät.

Jo jonkin aikaa puutarhassa on viipyillyt loppukesän tuoksu. Ilma on aamuisin kosteaa, aika usein sataakin. Kasvu on hidastunut ja löydän poluilta yhä useammin kellastuneita lehtiä.

Kun kesä kääntyi ehtoopuolelle, mieleen tuli myös kevät ja sen riemukkuus. Kuinka hauskaa aikaa se olikaan, kun kaikki kesän ilot olivat vielä edessä!

 

kukkasipuliostokset
Montako kuukautta mahtaa olla siihen, kun tarkkailemme taas kevään merkkejä? Tässä päivän ostokset odottavat istutusta.

Onneksi meillä on edessä pitkä, leppoisa syksy, jolloin pakolliset puutarhatyöt ovat melko vähissä.

Iltaisin on ihana istua lasiterassille ilman viiletessä ja sytyttää kynttilät. Kohta kaivetaan esille lyhdyt puutarhaa valaisemaan.

syyskukkasipuleita
Nyt on aikaa vierailla puutarhamyymälöissä tutkimassa kukkasipulivalikoimia!

Jotkut tilaavat kukkasipuleita netistä, mutta itse haluan valita jokaisen sipulin ja mukulan itse. Rakastan irtomyyntipisteitä, joissa voin katsella kuvia lajeista ja pohtia tarkaan valintaani.

Olen aikoinaan työkseni ostanut kukkasipuleita rekkakaupalla – nyt enää omaan puutarhaamme. Silti osaan olla aina yhä tarkka. Valitsen ostoskoriin vain kiinteät, napakat sipulit.

Jos sipulin tai mukulan kuori hilseilee tai sen pinnassa on muutama kolhaisu, siitä ei ole haittaa. Tietysti poimin laarista kuitenkin suurimmat yksilöt. Isoista lähtöaineistoista versoo paras kukinta.

 

tulppaanit puutarhasta
Vasemmalla kukkinut tulppaanin sipuli, joka on poikinut tytärsipuleita. Oikealla vasta kukassa oleva yksilö, jonka sipuli näyttää vielä samalta kuin syksyllä istutettaessa.

Juuri nyt kannattaa suunnata syyskukkasipulikaupoille, sillä valikoimat ja laatu ovat parhaimmillaan!

Kun aikoinaan vastavalmistuneena puutarhurina työskentelin puutarhamyymälässä, ihmettelin asiakkaiden maltillisuutta ostoksissaan. Eikö muka mahdu enempää?

No, kun nyt omassa puutarhassamme kaivelen penkkejä, sipuleita nousee maasta kesällä taimia istuttaessanikin. Vanhat tulppaanien sipulit kukkivat kyllä, kun hoitaa oikein.

 

vihreäraitatulppaanit
Vihreäraidalinen tulppaani ’Spring Green’ on puutarhamme suosikkeja.

Puutarhassamme kasvaa vuodesta toiseen loistavia tulppaaneja, kuten Darwin-hybridejä. Nyt istutamme kesän alussa kukkivia lajikkeita, kuten liljakukkaisia tulppaaneja.

Ehdoton suosikkimme on vihreäraitatulppaani (Tulipa Viridiflora-ryhmä), jotka viihtyvät puolivarjoisassa puutarhassamme. Kun ne kukkivat, puutarhassamme vihertää muutenkin.

ukkolaukat
Kesä on jo pitkällä, mutta laukat yhä kukkivat.

Myöhäisistä kukkijoista istutamme joka vuosi lisää myös ukkolaukkoja, jotka kukkivat Vantaalla juhannuksenakin. Kun kukinta on ohi, puutarhaa koristavat niiden siemenet.

Istuta syyskukkasipulit nyt!

Istuta kukkasipuleita, jotta ensi keväällä voit iloita niiden kukinnasta. Tässä muutamia ohjeita!

istuttaa kukkasipuleita
Istuta kukkasipulit noin kolme kertaa oman korkeutena syvyyteen.
 1. Istuta kukkasipulit, kun valikoimat ovat parhaimmillaan ja maa on viilennyt.
 2. Jos pakkaset yllättävät, peittele tuoreet istutukset puiden ja pensaiden lehdillä.
 3. Kaiva isolle sipulijoukolle yhteinen istutusalue. Käytä yksittäisille sipuleille kukkasipulikairaa tai istutuslapiota.
 4. Istuta sipulit kolme kertaa sipulin oman korkeutensa syvyyteen.
 5. Pehmennä maata sipuleiden alta, jotta ne juurtuvat kunnolla.
 6. Kastele, jos istutukset ovat katoksen alla tai maa on hyvin kuivaa.
 7. Talleta sipulikukkapaketit, jotta muistat istuttamasi ja voit hankkia niitä lisää.
 8. Anna pikkusipuleiden siementää kukinnan jälkeen. Poista isoista tulppaaneista ja narsisseista kukat, kun ne ovat kuihtuneet.

 

Hyviä syyskesän istutuksia, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

PS Vinkkaa meille puutarhoja lukijoiden iloksi!


  Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani! 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kukkasipuleiden istutusaika - toimi nyt!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *