Paratiisi takapihalla

Kukkasipulit tulivat – varmista kukkaloisto ensi kevääksi

Syyskukkasipulit tulivat myyntiin ja  istutuskausi alkaa pian. Kiirettä istutuksilla ei vielä ole, mutta alkusyksyllä laji- ja lajikevalikoimat ovat parhaimmillaan!

Kukkasipulit ovat yli 35-vuotisen (auts) puutarhurin urani ajan olleet intohimoni. Niitä istutti syksyisin savolaiseen mökkipuutarhaansa myös äitini, ja itse ostan sipuleita joka vuosi lisää – vaikkei pikkupihaamme niitä enää mahtuisikaan.

Joka kerta, kun kaivan maata puutarhassamme, maanpinnalle nousee tuhottomasti vanhoja sipuleita. Tiedätkö, miksi tulppaaninsipulit näyttävät kesäkuussa nostettuna tältä?

Kukittuaan tulppaanin emosipuli poikii tilalleen joukon tytärsipuleita. Istuta vahingossa maan pinnalle nousseet sipulit takaisin maahan mieluiten kokonaisena ryppäänä.

Kesän mittaan jo tuleentuneet (vanhat lehdet ovat kuihtuneet ja irtoavat nyppäisemällä) sipulit kestävät myös varastointia viileässä kuivassa paikassa, kunnes tulee uusi istutusaika.Voit erotella tytärsipulit toisistaan.

Kun ostat uusia syyskukkasipuleita, valitse tarjolla olevista sipuleista suurikokoisimmat. Pakkausten päällä lukee sipulikoko esim. tulppaanilla 11/12 tai 12+. Se kertoo sipulin ympärysmitan ja suurimmista sipuleista versovat suurimmat kukat. Jos lajike on monikukkainen, voit odottaa varmemmin sivuhaaroja.

Kohta kukkii – kevät tulee pian!

Kevätkukinta alkaa jo varhain, mutta etenkin kesän alussa se on monin paikoin parhaimmillaan – ota se huomioon kukkasipuleita ostaessasi.

Kokosin alle kukkasipuleiden istutusohjeet. Kirjoitan myöhemmin vielä lempilajeistani, joihin kuuluvat etenkin narsissit ja pikkusipulikukat.

Istutusohjeet

  1. Osta sipulit ja mukulat, kun niiden valikoimat ovat parhaimmillaan. Hanki ehyitä, napakoita ja kokoonsa nähden kädessä sopivan painavia sipuleita. Pienet kolhut kyljessä eivät haittaa, sillä luontokappaleista on toki kyse.
  2. Istuta kukkasipulit viilenneeseen maahan. Tänä vuonna kasvukausi on ollut myöhässä, joten monien pensaiden ja perennojen kasvu on vielä  rehevimmillään, joten kiirettä ei vielä ole. Omatkin ostokset odottavat kuivassa varastossa istuttamistaan.
  3. Viivästynyttä kesää saattaa kuitenkin seurata aikainen talvi.  Jos pakkaset yllättävät heti istuttamisen jälkeen, peittele istutukset puiden ja pensaiden lehdillä, jotta sipulit juurtuvat niiden lämmössä ennen kunnon talvea.
  4. Kaiva lapiolla isolle sipulijoukolle yhteinen istutusalue tai käytä yksittäisille sipuleille kukkasipulikairaa tai pientä istutuslapiota. Vanhassa puutarhassa sipuleita täytyy ujuttaa entisten joukkoon. Jos istuttaessa nousee ylös vanhoja sipuleita, pistä ne takaisin maahan.
  5. Sopiva istutussyvyys on nyrkkisääntönä kolme kertaa sipulin oma korkeus. Jos maa on kovaa, pehmitä sitä sipuleiden alta, jotta sipulit juurtuvat. Savimaassa tai muiden kasvien juuriston täyttämässä paikassa saattaa olla haastavaa saada sipuleita tarpeeksi syvälle. Silloin kohota peittoa lisäämällä multaa ja havuja istutuspaikan päälle.
  6. Kastele istutukset, jos ne ovat katoksen alla tai maa on muuten hyvin kuivaa. Kukkasipuleiden erikoislannoitetta voi ripotella jo istutettaessa, mutta voit lisätä kevätlannoitetta kasteluveden joukkoon versojen noustessa. Paljon puhutaan kevätkosteudesta, mutta ainakin meillä keväällä maa on hyvin kuivaa!
  7. Jos puutarhassa on kukkasipuleita talvikätköihinsä kerääviä myyriä, ne saattavat vaatia erityistoimia. Pahimmassa tapauksessa kukkasipulit täytyy istuttaa jopa metalliverkosta muotoillun laatikon sisälle. Mitä sitä ei puutarhan ystävä tekisi kukkaloistonsa eteen!

Kohti hyviä kukkasipuleiden istutussäitä, terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kukkasipulit tulivat – varmista kukkaloisto ensi kevääksi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *