Paratiisi takapihalla

Kukkia Cottage garden henkeen - kesäkukat nauttivat auringosta

Lämmin kesä sai kesäkukat loistamaan. Silmät auki – ensi kesän suunnitelmia tehdään jo nyt!

Vierailin elokuun puolivälissä Lepaan näyttelyssä, joka järjestetään vuosittain Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikön puistossa Hattulassa. Näyttely on suunnattu puutarha- ja kiinteistöalan ammattilaisille, mutta vanha puutarhaopiston alue tarjoaa paljon katsottavaa myös kotipuutarhureille.

Kesäkukat saivat kaipaamaan kevättä

Kesäkukkien näytemaa oli tänä vuonna loistossaan. Kasvit nauttivat auringosta nurmelle rakennetussa laajassa penkissä. Innostuin kesäkukista nyt tosissani: näistähän voisi rakentaa kokonaisen Cottage Garden puutarhan. Tai ainakin nämä kannattaa hyödyntää, vaikka kylmempien kesien varalta puutarhassa on syytä olla myös monivuotisia lajeja.

10 ihanaa kesäkukkaa

Poimin alle 10 suosikkiani, joita haluaisin istuttaa ensi kesänä puutarhaamme. Toivottavasti saan keväällä ostettua puutarhalta taimet, sillä siemenkylvöjä ei kotiimme mahdu näin paljoa.  Ei varmaan monelle muullekaan, joten toivottavasti ammattipuutarhurit kävivät ihastelemassa komeaa näytemaata.

Kesäpäivänhattu (Rudbeckia hirta) lajike kuvassa on ihastuttava ’Cherry Brandy’. Kesäpäivänhatut kylvetään maalis-huhtikuussa, ja taimet istutetaan ulos touko-kesäkuussa. Kukinta alkaa loppukesällä. Pidän lajikkeen väristä kovasti.

Jättiverbena (Verbena bonariensis) kasvatetaan yksivuotisena. Liilat kukat huojuvat jopa metrin korkeudessa matalampien kesäkukkien tai perennojen yllä.  Siemenet kylmäkäsitellään ja kylvetään jo helmi-maliskuussa.

Tuoksuherneitä (Lathyrus odoratus) kasvatan siemenistä itsekin, sillä ne voi kylvää vielä toukokuun alussakin. Siemenet kannattaa liottaa, mutta itävät ne lopulta ilmankin. Kylvä 5-10 siementä ruukkuunsa, jotta taimesta tulee tuuhea.

Japaninhumala (Humulus japonicus) on yksivuotinen köynnös, jonka voi istuttaa varjoisaankin kukkapenkkiin rakennettuun obeliskiin. Hyvin näyttää viihtyvän myös auringossa. Tämän haluaisin taimena, sillä kokemuksesta tiedän siementen itävän vaihtelevasti.

Siniviuhka (Scaevola aemula) on tuttu amppeleissa, mutta sen voi istuttaa myös maanpeitekasviksi. Lajikkeita on sinisiä, valkoisia ja vaapeanpunaisia. Siniviuhkat hankitaan taimina. Jos näin suloisen värisen taimen puutarhalta löytäisin, olisin kyllä kiitollinen.

Pampaheinä (Cortaderia selloana) on todella hyötynyt lämpimästä kesästä. Lajike ryhmässä on ’Evita’. Koristeheinätkin ostaisin mieluiten taimina. Lajin talvettamistakin voisi kuulemma kokeilla.

Tsinniat (Zinnia elegans) kuuluvat lempikukkiini kasvimaan reunalla ja vaasissa. Myös ne vaativat esikasvatuksen maalis-huhtikuulta alkaen. Unohdin ostaa tsinniat keväällä, mutta ensi kesänä ne kukkivat taas viljelylaatikossa.

Helmisulkahirssi (Pennisetum glaucum) ’Purple Majestry F1’ on punalehtinen näyttävä kasvi kesäkukkaryhmiin ja -ruukkuihin. Koska taimikasvatustilani ovat kehnot, ostan tämänkin suosiolla taimena. Taisin nähdä näitä vielä äskettäin myynnissä. Ehkä ne sopivat myös syysistutuksiin.

Amppelirusokki (Bidens ferulifolia) Hawaiian Flare C. Bicolor Star’ on amppelirusokkilajike, josta pidän. Lämmin oranssi on upea väri, ja taimet tuntuivat versovan hyvin myös kukkapenkin maanpeitekasvina. Amppelirusokin siemeniä olen löytänyt, mutten tätä lajiketta.

Hopeakäpälä (Helichrysum petiolare) on rauhoittava välikasvi kesäkukkien joukkoon. Jos saa talvetettua emokasvin valoisassa viileässä paikassa, kasvia voi lisätä myös pistokkaista. Voi, kun olisi talvipuutarha!

Kukat ja perhoset

Kesäkukkia tuli vähän ikäväkin tätä kirjoittaessani. Olisi kiva peruuttaa hetkeksi kesäkuun alkuun, jotta voisi hankkia näitä ja paljon muita kesäksi.

Toivottavasti ensi kesänä paistaa päivisin ja sataa öisin.

Hitusen haikein mielin kohti uutta kesää,

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kukkia Cottage garden henkeen - kesäkukat nauttivat auringosta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *