Paratiisi takapihalla

Kun harrastus lähti käsistä - lue ammattilaisten viljelyvinkit tomaatinkasvatukseen

Hortonomit Elina ja Matti Vuori jakavat osaamistaan ja myyvät itse viljelemiään taimia pääkaupunkiseudun puutarhatapahtumissa.

Tomaatinkasvatus onnistuu kasvihuoneessa ja avomaalla, mutta myös patiolla tai parvekkeella. Mäntsälän Ohkolassa kasvavat lämmöllä kasvatetut laatutaimet.

Kaksikymmentä vuotta sitten kaupungista maalle muuttanut hortonomipariskunta, Elina ja Matti Vuori, valitsi kodikseen tarkoituksella paikan, jossa voisi asua omakotitalon rauhassa ja viljellä jotain. Peltojen piti antaa etelään ja lähellä olla vettä kasteluun. Ensin tulivat yrtit, sitten puutarhan valloittivat tomaatit.

Kun tavallisten taimimyymälöiden tomaattilajikkeiden määrä ei riitä, sadan lajikkeen taimitarhalta saattaa löytyä etsimäsi.

”Missä ihmeessä se on”, tuskailee pariskunta taimien lomassa puikkelehtiessaan. Kun Myllypellon taimet -puutarhalla kasvatetaan 100 eri tomaattilajiketta ja lisäksi yrttejä ja muita taimisortteja yhteensä noin 300, ei ole ihme, jos muutama taimiruukku haetuttaa itseään.

 

Kutakin tomaattilajiketta kasvaa vain muutamista kappaleista kymmeniin huolella vaalittuihin yksilöihin. Joka vuosi pitää mahtua kokeilemaan jotain uutta, vaikkapa matkoilla maistetusta tomaatista kerättyjen siementen satoa. Pariskunnalla on päivätyönsä, mutta keväästä syksyyn vapaa-aika kuluu rakkaan harrastuksen parissa.

”Harrastus tämä tosiaan meille on, vaikka se on tainnut lähteä jo lapasesta”, Elina Vuori naurahtaa.

Tomaatintaimen vahva juuristo on kasvanut kanankakkarakeista muodostetun lantapatterin ympärille.

Myllypellon tomaatitaimet ovat lajikkeita, joista pariskunta on itse kiinnostunut. Viljelyssä on sekä jalostettuja lajikkeita että maatiaiskantoja. Taimikasvatus on alkanut jo kevättalvella, kun siemenet itivät tuvassa. Keväällä tilanpuute kotona helpottaa, kun taimet pääsevät 400 neliömetrin kasvihuoneeseen. Kun taimimyynti päättyy, tilalle istutetaan tomaatteja tuottamaan satoa.

Istuta tomaatti kasvatuspaikkaansa vasta kun se kukkii.

Elina poimii käteensä taimen, joka on kylvetty jo kolme kuukautta sitten ja vasta nyt – kukinnan alettua – se alkaa olla myyntikuntoinen. Yhteinen taival taimikasvattajan kanssa alkaa olla lopuillaan.

”Kun istutat tomaatintaimen, ainakin ensimmäisen kukan tulee olla auki. Pihvitomaateilla ehkä useamman, sillä ensimmäinen kukka ei aina johda satoon. Jos taimi istutetaan ennen kukintaa multapetiin tai isoon ruukkuun, sato viivästyy. Taimi tavallaan ’unohtaa’ kukkia ja jatkaa  rehevöitymistään.”

Vau! Vähän kateellisenakin katson Vuoren pariskunnan ”harrastuksenaan” kasvattamia taimia.

Topakat taimet varttuvat kasvihuoneessa, jossa päivät ovat valoisat ja yöt viileät. Lannoitteekseen ne saavat kanankakkaa, jonka voimin ne jatkavat ensiviikot myös uusissa kodeissaan. Vaikka taimet tuntuvat tukevilta, ennen myyntiä ne saavat tukikepit, jottei varsi taitu kuljetuksen  aikana.

”Kun tomaatti tuottaa satoa, siitä voi kerätä talteen siemenet. Vaikka jälkeläiset saattavat olla erilaisia, se tekee tästä harrastuksesta kiinnostavan. Jokaisella itse kerätystä siemenestä kasvatetulla taimella on tarina mukanaan.”

Potatotomato ”Kainuulainen”

Myllypellon taimet neuvoo tomaatinkasvattajaa:

Lajikkeen valinta

Parvekkeelle sopivat varhain satoa tuottavat minitomaatit ja amppelilajikkeet. Kasvihuoneeseen kannattaa sijoittaa hitaammin kypsyvät kasvihuone- ja pihvitomaatit.  Avomaalla kasvattaminenkin onnistuu, mutta kasvupaikan tulee olla hyvin suojaisa.

Kasvualusta

Kasvualustaksi sopii turpeen ja mullan seos, jossa on peruslannoituksena kanankakkarakeita. Myös kosteus- ja ravinneoloja tasaavasta biohiilestä kokemukset ovat lupaavat. Biohiilet tulee kuitenkin ladata, eli liottaa lannoitevedessä, ennnen multaan sekoittamista.

Lannoitus

Tomaatti vaatii kasvaakseen paljon valoa, lämpöä ja vettä, myös lisälannoitusta kesän mittaan. Kun ravinteita on riittävästi, kasvu on tukevaa ja satoa syntyy. Liikaa lannoitettu taimi tuottaa vain rehevää kasvua. Lannoitteeksi kannattaa valita tomaatille tarkoitettu lannoite.

Taita runkotomaattien lehtihankoihin muodostuvat sivuhaarat pois jo pieninä.

Leikkaaminen

Runkotomaateista täytyy poistaa sivuhaarat, eli varkaat, pari kertaa viikossa – ennen kuin ne ehtivät kuluttaa kasvin voimia. Pensastomaattia kannattaa myös vähän karsia, ettei liika rehevyys vie voimia sadolta.  Amppelilajikkeista poistetaan kellastuneita versoja. Runkotomaattien latvat katkaistaan syyskesällä.

Pölytys

Ainakin kasvihuoneessa, lasiterassilla ja lasitetuilla parvekkeilla kukkien pölytys kannattaa varmistaa täristämällä kasveja päivittäin. Suositeltavin aika on aamupäivällä kasvuston kuivuttua, mutta myöhemminkin päivällä pölytys onnistuu, jos kasvusto on kuivaa.

Sadonkorjuu

Kukinnan alkamisesta satoon kuluu noin kaksi kuukautta, mutta se vaihtelee lajikkeittain. Uusimmista mikrolajikkeista satoa saa parhaimmillaan noin seitsemässä viikossa, kun pihvitomaateilla saattaa sato valmistua vasta kolmen kuukauden kuluttua.

Myllypellon taimet myy itse viljeltyjä tomaatintaimia, yrttejä jne.  puutarhamyymälöissa ja puutarhatapahtumissa. Jos haluat ostaa taimet suoraan puutarhalta, laita ennakkoon viestiä Facebook- sivun kautta tai soittamalla 040 4123365.

Vuosi 2018:

Kotipuutarha-lehden Versoo 12.5. Helsinki

Hyötykasviyhdistyksen Annalan taimitori 17.5. Helsinki

Marketanpuiston puutarhapäivä 26.5. Espoo

Puutarhatoimittajan tomaattiostokset

potatotomato ”Kainuulainen”

amppelitomaatti ’Cherry Cascade’

parveketomaatti ’Balcony Yellow’

pensastomaatti ”keltainen”

amppelitomaatti ’Firecracer’

pensastomaatti ’Ildi’

 

Maukasta kesää!

terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

Lue myös Vielä ehtii kylvää ja istuttaa!


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kun harrastus lähti käsistä - lue ammattilaisten viljelyvinkit tomaatinkasvatukseen

Anmar Ismael

Hello, I was asking: Do you have seedlings of tomatoes, cucumbers and peppers for sale, what is the price and size

T.Anmar

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *