Paratiisi takapihalla

Lisää pelargonit itse!

pelargoni kevät ja kissa
Kukkaikkunalle talvella syntyneille aukkopaikoille löytyy käyttöä.

Pelargonit juurtuvat pistokkaista

Kotona äidillä oli aina tiilenpunaisia pelargoneja yhdistettynä sähkönsinisiin lobelioihin. Kesäkukat kukkivat upeasti parvekelaatikoissa ja kesämökin kuistilla läpi kesän.

Koska viileää talvetuspaikkaa ei ollut, pelargonin taimet piti hankkia joka vuosi uudelleen. Kukkivat taimet torilta kesän alussa tai pikkutaimet puutarhalta jo aiemmin keväällä.

Tarvitaanko pelargonien ympärivuotiseen kasvattamiseen kellari, viherhuone tai viileät valoisat vinninrappuset?

Ei välttämättä. Kasvatus onnistuu myös huoneenlämmössä – ainakin kohtuullisesti.

Lämmin talvetuspaikka ei ole paras mahdollinen, mutta ainakin osa emokasveista selviää seuraavaan kevääseen, kunnes niistä voi ottaa pistokkaita.

Pelargoni vai pelakuu?

Pelargoni (Pelargonium) on kurjenpolvikasveihin kuuluva suku. Ne ovat suosittuja huonekasveja ja kesäkukkia, joita voi kasvattaa monivuotisina vuodesta toiseen tai hankkia vuosittain uudet taimet.

pelargoni kevät
Valon lisääntyminen ja lannoituksen aloittaminen rehevöittävät kasvua.

Kasvatin ensimmäiset pelargonit jo kerrostalossa asuessamme, mutta vasta viisitoista vuotta sitten minusta tuli pelargoniharrastaja. Käytyäni ostamassa perinnepelargonien taimia Hyötykasviyhdistyksen ylläpitämästä Annalan puutarhasta se oli menoa!

Minulle pelargonit ovat savolaiseen tapaan pelakuita, ja kasvatan yhä ainakin muutamia vanhoja kasvikantoja, jotka yhdistyksestä hankin. Lisää löytöjä olen saanut myös toisilta pelargoniharrastajilta.

Osa aikaisimmista hankinnoista on jo kuollutkin. Ihania lajikkeita olen löytänyt puutarhamessuilta kotimaasta ja  Ruotsista, jossa kasvi on huippusuosittu. Valitettavasti kaikkia lajikenimiä en enää muista, sillä nimilaput ovat jo aikoja sitten hukkuneet.

Miten hoidan pelargoneja?

Pelargonit viihtyvät aurinkoisessa, lämpimässä paikassa. Kukat säilyvät pisimpään sateelta suojassa, kuten katetulla terassilla. Meidän pelakuumme kasvavat kesän kasvihuoneessa ja kierrätyslaseista tehdyssä huvimajassa.

pelargoni ksä
Kasvihuoneesta pitävät etenkin kerrannaiskukkaiset lajikkeet.

Kasvaakseen ja kukkiakseen kunnolla pelargonit kaipaavat säännöllistä lannoitusta ja kastelua. Kuihtuvat kukat kannattaa poistaa taittamalla kukkavarret ajoissa, jotta uusia nuppuja muodostuu.

No, itse olen uuttera kukkien nyppijä, mutta osa harrastajista haluaa nähdä kukan kehityksen nupusta siementen muodostukseen saakka.

Kerran juttumatkalla aloin jutellessa hyvän hyvyyttäni poistaa emännän pelargoneista vanhoja kukkia. ”Älä hyvä ihminen niihin koske,” parahti emäntä ja nolona lopetin!

pelargoni ruukku
Vanhat saviruukut ovat keräilyn kohteena.

Pelargonit viihtyvät saviruukuissa, joissa liikamärkyys ei juuristoa pääse vaivaamaan. Jotkut pitävät enemmän muoviruukuista, koska niissä taimet eivät kuivu niin herkästi. Kasvihuoneen ovi pidetään kesällä päivisin avoinna, jotta ilma kiertää.

Loppukesällä kastelua ja lannoitusta vähennetään. Kasvit valmistautuvat talvilepoon, jos talvehdittamispaikka on viileä. Jos taimet talvetetaan huoneenlämmössä, kastelua jatketaan läpi talven. Lannoitus lopetetaan sydäntalven ajaksi.

Jatka pelargonikantaa pistokkaista

pelargoni syksy
Kun pelargonit tuodaan syksyllä sisälle, ne innostuvat kukkimaan.

Talvetamme pelakuumme keittiön ikkunalla, jossa lisävaloa tuovat loisteputket. Oikeastaan syksyllä taimia on joka puolella, mutta kevääseen saakka selviää vain osa.

Kastelemme taimia säännöllisesti mutta kohtuudella. Silti menetämme monet emokasveista talven mittaan. Useimmat niistä ovat saaneet liikaa vettä suhteessa kulutukseensa. Ehkä joku on kuivunutkin – kasteleminen on todella vaikeaa!

Kun kevättalvella kasvu alkaa voimistua, aloitamme taimien lannoituksen. Kasvun voimistuttua alamme ottaa pistokkaita, joissa elämä jatkuu, vaikka emokasvi menehtyisikin.

Kasvata pistokkaat itse

pelargoni juuret
Vesilasissa juurtunut pistokas.
  1. Leikkaa terävällä, puhtaalla veitsellä taimesta pistokas. Helpoimmin juurtuvat latvapistokkaat, joissa on jo hieman puolipuutunutta vartta.
  2. Pistokkaassa tulee olla niveliä, joihin uudet juuret muodostuvat. Poista ylimääräinen tappi nivelen alta, ettei se mädäntyessään pilaannuta pistokasta.
  3. Laita pistokas juurtumaan lämpimään, valoisaan paikkaan. Vesilasi on perinteinen konsti juurruttaa pistokkaita. Meillä pistokkaat muodostavat parhaiten juuria maljakossa kasvilampun alla.
  4. Istuta juurtuneet pistokkaat saviruukkuihin. Kasvualustaksi sopii tavallinen kukkamulta. Myös juurtumattomat pistokkaat voi pistää suoraan kukkamullalla täytettyihin ruukkuihin.
  5. Aloita oma perinnekantasi hankkimalla kukkiva pelargoni. Hukkaa nimilappu ja anna pelargonillesi uusi nimi. Jatka kantaa ottamalla siitä pistokkaita. Pidä se nimilappu tallessa!
pelargoni istutus
Isollekin pelargonintaimelle riittää pienehkö saviruukku.

Palataan pelakuihin vielä kesemmällä.

Terveisin,

puutarhatoimittaja Paula

 

 

 

 

 

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lisää pelargonit itse!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *