Paratiisi takapihalla

Lumi on puutarhan parhaaksi - muista myös kevätsuojaus!

Lumi suojaa puutarhaa pakkaselta. Mitä muuta puutarha nyt tarvitsee?

Talvi on nyt kylmimmillään ja kasvit vielä levossa. Lumipeitteen paksuus vaikuttaa siihen, miten syvälle routa ulottuu ja kuinka nopeasti se sulaa. Hyvä syy vältellä lumitöitä on tieto, että kolatulla alueella routa painuu syvemmälle :).

Lumi suojaa kasveja

Vasta satanut lumipeite on kaunis ja hyödyllinen.

Lumesta on nyt hyötyä, sillä paljas maa ja pakkaset eivät ole puutarhalle mieleinen yhdistelmä. Vasta satanut lumipeite on ilmava ja loistava eriste. Sitä paitsi lumi on kaunista!

Lopputalvella lumen eristyskyky heikkenee, kun lumi alkaa päivällä sulaa ja yöllä jäätyä. Räntäsateet aiheuttavat kasvien repeytymisiä, ja paksut lumikasat altistavat sienitaudeille.

Talven pituus vaihtelee eri puolella maata. Lapissa talvi kestää jopa puoli vuotta, kun Etelä-Suomen lämpötilat sahaavat vielä pitkään pakkasten ja lämpöasteiden välillä: kevään tuloa on toistaiseksi vaikea ennustaa.

Kevennä kasvien taakkaa

Kuva on kevättalvelta parin vuoden takaa. Viisainta oli hakea harjanvarsi ja kopauttaa räntälumi pois.

Kevättä kohti päivälämpötilat alkavat kuitenkin kohota, vaikka yöt ovat vielä kylmiä. Aurinko paistaa yhä korkeammalta. Puutarhassa auringon sulattama nuoskalumi painaa puiden ja pensaiden oksia ja aiheuttaa niiden repeilyä.

Etenkin havukasvit keräävät oksilleen paljon lunta. Joskus räntälumi uhkaa painaa pylvästuijat ja -katajat maata vasten. Kun lunta tulee kerralla paljon ja lämpötila on lähellä nollaa, lumia kannattaa pudistella pois  kasvien päältä.

Varjosta ainavihannat lajit

Kevättalvella lumi sulaa ensin talomme länsisivulta. Ainavihannat perennat saavat joulukuusen oksat peitokseen.

Kun kevätaurinko alkaa tosissaan paistaa, ilman lämpötila nousee mutta maa pysyy vielä jäässä.  Alppiruusut ja havut ovat vaarassa kuivua, sillä ne eivät saa vettä routaisesta maasta. Vuodenvaihteen jälkeen kannattaakin ainakin nuoret havut peitellä varjostusverkoilla.

Suojan tarkoitus on siis varjostaa – ei lämmittää – kasvia. Tästä syystä varjostukseen eivät sovi tiiviit hallaharsot. Itse käytän keveitä varjostusverkkoja, jotka voi levittää kasvin oksille. Juuttikangas olisi kauniimpaa, mutta se on melko tiivistä. Se pitää asentaa tukien varaan, irti kasvista.

Hyvä syy vältellä lumitöitä: kun lapioit lunta polulta, routa painuu syvemmälle.

Kävin puutarhassa huikeana pakkaspäivänä ja lapioin polun auki. Hanget ovat nyt korkealla Vantaallakin, joten kannattaa tarkistaa myös puiden ja pensaiden ympärille asetellut jyrsijäsuojat. Harmikseni huomasin japaninvaahteran oksankärkien maistuneen (jäljistä päätellen) hyvähampaiselle rusakolle. Kun ei verkkoa ollut saatavilla, lapoin kasan lunta pensaan päälle.

Lisää tietoa vuodenajoista Ilmatieteenlaitos

Kauniita talvipäiviä, terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lumi on puutarhan parhaaksi - muista myös kevätsuojaus!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *