Luonnon antimista kukkakimppuja

Kimppu ilta-auringossa

Pihaterassille runsas ja kestävä kukkakimppu koottiin lupiineista ja vuohenputkista.

Kesäiset leikkokukkakimput syntyvät helpoimmin puutarhan ja luonnon antimista. Juhannuksen seutu on erityisen satoisaa kukkien keruuaikaa.

Ison pihakuusen varjossa puutarhamme kasvu on ollut viidakkomaisen rehevää. Koska kukkia on vähemmän, olemme tuoneet niitä maljakoissa puutarhaan.

Joskus leikkokukat ostetaan lähimarketista tai -kukkakaupasta, mutta useimmiten keräämme kimput omasta puutarhasta, pihaojasta tai joutoalueilta lähimaastosta.

Kukkakimppu lattialla

Viime juhannuksena kellokukkien, kaunokkien ja apiloiden sato pääsi pelargonihuoneen komistukseksi.

Luonnon ja puutarhan kukilla on hetkensä. Ensin kerätään ojanpientareelta leskenlehtiä, sitten omasta pihasta narsisseja. Kesän aloittavat tuoksuvat kielot, joiden kanssa samaan vaasiin sopivat lemmikit.

Pian alkavat omalla pihalla ja lähimaastossa kukkia puna-ailakit, kurjenpolvet, kaunokit ja harakankellot. Myös monista puutarhan perennoista tai pensaista saa vaasiin väriä.

Lemmikkejä maljakossa

Kevätkesän kimpuissa loistavat heleänvihreät varvut ja taivaansiniset lemmikit.

Kun piha on vielä kevätkesällä  koruton, kukkavaasi tuo sinne ripauksen juhlaa. Myös vihreät oksat sopivat vaasiin mansetin asemaan. Kukat saa aseteltua luontevasti, kun upottaa vaasiveteen metallisesta kanaverkosta muotoillun pallon.

Lupiinit puutarhassa

Pikkutalvion kiiltävälehtiseen kasvustoon uppoaa tukevasti maitohinkki täynnä kukkia.

Lupiinejakaan emme vierasta, sillä niiden kerääminen vaasiin vähentää siementävien yksilöiden lukumäärää luonnossa. Vuohenputki on kauniskukkainen kimppujen keventäjä. Niittyleinikistä saa ainakin hetkellisiä väripilkkuja.

Kukkavaasit asettelemme pitkin puutarhaa. Maanpeitekasvien joukkoon saa leikkokukista väriä silloinkin, kun maanpeittäjän kukinta on ohi. Vaasista varisevat kukat voi harjata pinnalta kompostoitumaan kasviryhmän uumeniin.

 

Kimppu pöydällä

Linnunlauluhuoneen pöydällä päivystää Itiasta tuotu koristeellinen vaasi, joka täyttyy sesonkien kukista.

Kohta on keskikesän juhla, jolloin luonnonkukkien kerääminen on meille ja monelle muulle perinne. Tässä muutamia ohjeita kukkien keruuseen ja hoitoon.

Luonnon ja puutarhan kukkia maljakkoon

  1. Kukkia saa taittaa kimppuun omalta pihalta, ojanpientareilta ja joutomailta, muttei toisen piha-alueilta tai pelloilta – alueella harvinaisia tai rauhoitettuja kasveja ei saa kerätä.
  2. Paras keruuaika on pilvinen päivä tai helteisellä säällä aamu, jolloin kasvit ovat poimittaessa hyvässä nestejännityksessä. Vie silti kukat nopeasti veteen.
  3. Sakset tai veitsi tekevät siistin leikkuupinnan, sillä taitettaessa varret herkästi menevät kasaan tai jopa repeilevät. Kiskominen saattaa vahingossa nostaa kasvin juurineen.
  4. On hyväksi imeyttää kukkiin vettä viileässä paikassa, mutta harvoin siihen on mahdollisuus. Varjoisa paikka on kuitenkin parempi kuin aurinkoinen.
  5. Vettä kannattaa laittaa maljakkoon reilusti, sillä kukat käyttävät sitä. Jos maljakkoveteen ulottuu kasvien lehtiä, vettä on vaihdettava ainakin parin päivän välein.

Hyvää kesän juhlan odotusta, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Luonnon antimista kukkakimppuja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X