Paratiisi takapihalla

Luvassa ankaraa kevätaurinkoa - huolehdi nyt puutarhasi ainavihannista kasveista

Kevätaurinko muistuttaa itsestään. Nyt on aika suojata ainavihannat kasvit auringon poltteelta.

Vau! Viime viikolla vielä lähinnä ihastelin auringon valonkajastusta ikkunasta. Tänään alkoi jo huolestuttaa, kun auringonlasku tuntui iholla kylmältä. Joko kevätaurinko tosiaan lämmittää?

Varjosta nyt lumen päälle kurkottavat havut, alppiruusut ja muut ainavihannat lajit kevätkuivumiselta varjostusverkolla, joka on ilmavaa mutta varjostaa hyvin. Erityisen tärkeää varjostus on nuorille taimille, joiden juuret eivät ulotu vielä syvälle.

Mistä ainavihantien kasvien varjostustarve johtuu?

Kevätvarjostusta tarvitaan siksi, että aurinko lämmittää versoja niin paljon, että kasvit haluaisivat aloittaa kasvun, mutta ne eivät saa jäisestä maasta vettä vielä pitkään aikaan. Tarve on suurin auringossa kasvavilla ja nuorilla taimilla.

Joulukuusi viheriöi yhä – ainakin meillä. Olikin jo aika aika kantaa se pois terassilta ja pilkkoa oksat talvivihreiden perennojen peitoksi. Lehtensä vihreinä kautta vuoden säilyttävät perennatkin voivat saada kevätauringosta vaurioita, elleivät ne kasva varjossa.

 

Sataako vielä lunta – auttaako se?

Lunta on nyt ainakin meillä paksu kerros, mutta kuuluu varmaan vuodenaikaan :). Lumipeite on erinomainen pakkassuoja sen alla talvehtiville kasveille.

Kun sää lauhtuu ja räntää sataa havujen päälle painoksi asti, havut ja muut kasvit kannattaa päästää pinteestä kopauttamalla oksia vaikkapa harjanvarrella. Jos varjostit havut juuttikankaalla, kannattaa sitäkin kopistella, etteivät taimet painu maata vasten.

Milloin havuaita leikataan?

Kevättalvella alkavat myös havuaitojen leikkuut. Vaikka kaikki kasvilajit eivät pahastu kesäleikauksistakaan, kevättalvella lauhalla säällä työ sujuu parhaiten – kun muut pihatyöt ovat vähissä. Tässä pidetään kuosissa naapurin nuorenparin oleskelualuetta reunustavaa tuija-aitaa.

Kaadetaanko teillä puita?

Tämä muutaman vuoden takainen valokuva on puutarhastamme, jonka valtavaksi kasvaneesta pihakuusesta pikkupihallamme vihdoin luovuttiin. Se kasvoi jo kiinni talossamme, joten kaatopäätös oli pakko tehdä.

Kaadon tekivät arboristit kiipeilytekniikalla talvella, jotta puutarhan vauriot jäisivät mahdollisimman pieniksi. Jos kaatamista puutarhassasi on, talvi on tälle työlle otollinen aika.

Joko aloitit kevätkylvöt?

Muutamia siemenpusseja olen jo ostanut, ja tomaatinkasvatus on mielessäni tulevalla viikolla. Palataan siihen pian!

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Luvassa ankaraa kevätaurinkoa - huolehdi nyt puutarhasi ainavihannista kasveista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *