Paratiisi takapihalla

Mausteyrttien tuoksut kotipuutarhaan

yrtti tuoksuu
Yrtttien tuoksut ovat osa niiden herkullisuutta.

 

Mausteyrttien tuoksut kotiin

Viikonloppuna vierailimme puutarha-alalla työskentelevän mieheni kanssa puutarhamyymälässä haistelemassa kevään tuloa. Nyt se meiltä taas rauhassa onnistuu, kun lapset ovat jo aikuisia.

Ihana kostean mullan tuoksu lämpimässä kasvihuoneessa toi mieleemme hyvät hetket kymmenien vuosien takaa, kun harjoittelijana ja puutarhurikoulussa päiviimme kuuluivat tuntikaudet töissä kasvihuoneen lämmössä.

Kumpi tuoksuu voimakkaammin, kasvit vai multa?

Onneksi kotipuutarhassamme on kasvihuone, jossa voimme viljellä myös sadon vuoksi.

Yrtit käytön mukaan

Yrttejä voi kasvattaa monesta syystä.

Oma innostukseni yrtteihin syttyi vasta kymmenkunta vuotta sitten, kun ymmärsin niiden monet avut. Ensin ne kasvoivat enemmänkin kivojen ruukkujen koristeina, nyt monista muista syistä.

timjami
Timjami eli ajuruoho kasvaa puutarhassa mausteyrttinä ja maanpeitekasvina.

Kaunis kukinta kiehtoo etenkin iisopissa, mäkimeiramissa, timjamissa ja kurkkuyrtissä. Niitä voi kasvatella vaikkapa kukkapenkissä tai parvekelaatikossa. Myös pellonpientareella tai kukkapenkissä kesäkukkakimppujen ainekseksi.

basilika
Herkulliset basilikat tuovat puutarhaamme matkoilta tutut tuoksut.

Herkullinen tuoksu leviää etenkin basilikan, sitruunamelissan ja minttujen lehtiä kosketellessa. Vaikka ei olisikaan kovin innokas ruuanlaittaja, tutun yrtin tuoksu tuo hyvän ruuan ystävälle puutarhassakin veden kielelle.

viherminttu
Mintut ovat kauniita, kestäviä ja monikäyttöisiä yrttejä.

Kasvattajasta riippuu, millaista käyttöä varten yrttejä kannatta kylvää tai istuttaa. Pidätkö intialaisesta, italialaisesta, kreetalaisesta vain suomalaisesta keittiöstä?

Meidän perheen yrtit

Vielä vuosikymmen sitten nelihenkinen lapsiperheemme teki viikonloppuisin ahkerasti pitsaa, jossa oregano eli mäkimeirami ja timjami olivat arvossaan.

Nykyisin me aikuistuneiden lasten vanhemmat rakastamme keittoja, jonka päälle leikkaamme tuoretta basilikaa. Hankimme moniteräiset erikoissakset, joilla lehtien silppuaminen käy sukkelaan.

Elämän ruuhkavuosien einesaikamme on ohitse. Yhä enemmän osaamme ja ehdimme arvostaa aitoja, tuoreita ruuanvalmistuksen aineksia, joita kasvaa myös kotipuutarhassamme.

Kasvatamme perunaa, tomaatteja ja kurkkuja sekä yrttejä arvokkaina herkkuina. Viljelylaatikkomme ja -astiamme odottavat jo kovasti kevättä.

chili taimi
Kokeilemmeko tänä kesänä chilinkasvatusta?

Kasvata keittiön mukaan

  1. Italialaisen keittiön ystävän yrttejä ovat oregano, timjami, persilja ja salvia. Kasvata ne ruukuissa tai penkeissä, mutta korjaa mieluiten tuoreina.
  2. Kreikkalainen salaatti on perheemme suosikki. Siinä on tomaattia, kurkkua, vihreää paprikaa, punasipulia ja kenties oliivejakin aidossa kreetalaisessa neitsytöljyssä, jota maustavat basilika ja oregano.
  3. Intiassa kävimme aikoinaan useasti. Pidimme ilmastosta, ruuasta ja mauista. Siellä tutustuimme inkivääriin, kuminaan, kurkumaan ja korianteriin.
  4. Thaimaalaisessa ruuassa meitä ihastuttivat chilit ja curry. Ne ovat yhä mukana ruuanlaitossamme, vaikka ainakaan me vanhemmat emme kilpailekaan ruuan tulisuudessa.
  5. Kotimaisen keittiön yrteistä kotonamme kasvaa kalaruokien kyytipojaksi aina tuoretta tilliä ja salaatteihin herneitä. Talvella kotimaiset viljelijät tarjoavat salaattiaineksia lajeittain ja sekoituksina.

Tapaamisiin uusin aihein loppuviikolla!

Apunani pistokkaita ottamassa on silloin 5-kuinen puutarha-assistenttini venäjänsininen Hulda-kissa, joka yleensä toimii ennen kuin ajatteleekaan.

yrtin tuoksu korianteri
Korianterin tuoksu oli nuuhkiessa pettymys, vaikka yrtti hyvältä maistuukin.

Terveisin puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mausteyrttien tuoksut kotipuutarhaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.