Paratiisi takapihalla

Oi, ihana joulupuu!

joulukuusi
Kymmenen vuotta vanhassa kuvassa kesä on tullut talven keskelle.

Kohta koittaa joulunodotuksen ihanin hetki, kun kotiin saapuu joulukuusi. Koristeilla tai ilman joulupuu on tärkeimpiä joulumielen tuojia.

Koko lapsuuteni olin ahkera Astrid Lindgrenin kirjojen lukija. Vuodesta toiseen haaveilin Melukylän joulusta ja siitä, että kuusen voisi meilläkin laittaa keskelle olohuonetta – sen ympärillä jouluaattona tanssittaisiin.

Yhden kerran aikuisiällä olen sen toteuttanutkin. Hankimme jalosukuisen joulupuun ja koristelimme sen perinnekoristeilla. Vanha Airamin kynttilävalosarja tuikki kuusen oksilla.

Kymmenen vuotta sitten lapsemmekin olivat pieniä ja nauttivat ihanasta kuusesta. Vähän ahdasta kotiin tosin tuli – ja tuolloin nuori kissamme ei meninnannut malttaa katsella kimallusta etäämmältä.

Kuusi keinui pitkin joulua niin vaarallisen tuntuisesti, että lopulta se nostettiin kiltisti seinän viereen.

metsäkuusen oksia
Ihan tavallisissa metsäkuusen versoissa on ikioma tunnelmansa.

Lapsuuteni jouluihin ovat kuuluneet ennen kaikkea metsäkuuset. Kuopion torilla oli aina kova pakkanen, kun kuusi sieltä haettiin ja kuljetettiin jalkaisin kotiin.

Tunnustan hankkineeni kerran jopa muovikuusen! En kuitenkaan kotiin jouluaatoksi, vaan huvimajaan, jonne kuusi tonttuineen toi jouluista tunnelmaa koko loppusyksyn.

sypressi
Ymmärrän hyvin, että näillä on omat ostajansa – vaikkapa lasitetulle parvekkeelle?

Nykyisin kuusia on tarjolla myös puutarhamyymälöissä, ja ne ovat kotoisin ympäri Eurooppaa. Yhä useampi joulupuu on viljelmällä kasvatettu – tuuheaksi ja kauniiksi kuin vanhoissa Kotilieden joulun ajan piirroskuvakansissa.

Metsäkuusien lisäksi myydään yhä enemmän kaukaasianpihtaa ja muita pihtalajeja. Jopa ruukuissa kasvavia kartiovalkokuusia, sypressejä ja katajia tarjotaan joulupuuksi.

Viime vuonna sain lahjaksi ekologisen vaihtoehdon puutarhaystävältä, joka harvensi puutarhansa reunamilta puustoa. Tänä vuonna en vielä tiedä, mistä kuusen hankimme. Ehkä latvakuusta tekisi tänä vuonna mieli.

Kun omat lapset joulukuusen perinteisesti valitsevat, puu on joka tapauksessa rakas kaikkine perinnekoristeineen. Latvatähdestämme en luovu, vaikka nuhjuisella koristeella on kolmas sukupolvi menossa.

Näin pidät huolta joulukuusesta

  1. Leikkaa kuusen verkkopussi halki, jos kuusi pakattiin siihen. Lauhalla säällä oksat ponnahtavat nopeasti takaisin luonnolliseen asentoonsa.
  2. Tuo kuusi sisälle pikkuhiljaa, ensin vaikkapa autotalliin tai muuhun viileään tilaan. Äkilliset lämpötilanmuutokset eivät ole hyväksi.
  3. Sahaa tai veistä kirveellä kuusen tyveen uusi pinta, jotta kuusi saa imettyä vettä. Sitä kuluu sitä enemmän etenkin ensimmäisen vuorokauden aikana.
  4. Täytä kuusenjalkaa vedellä säännöllisesti, sillä etenkin kuivamaan päässyt kuusi varistaa neulasiaan. Muutaman kerran olen onnistunut saamaan kuusen, joka ei varise!
  5. Hyödynnä joulupuu pyhien jälkeen jouluvalojen asentamiseen tai kasvien talvensuojaukseen. Kerron omista kierrätysideoistani vuodenvaihteen jälkeen lisää.

Hyvää joulunodotusta!

terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

PS Kokeile tätä vanhaa ja varmasti kaunista ja edullista koristeluvinkkiä – minäkin kokeilen! Vedestä ja vehnäjauhosta keitetään liisteriä, jota sivellään kuusen oksille. Tuoreeseen liisteriin ripotellaan koristeeksi suolakiteitä. Vinkki löytyi Sari Savikon kirjasta Isoäidin puutarhavuosi.

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oi, ihana joulupuu!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *