Paratiisi takapihalla

Omenoita riittää nyt kavereillekin

daalia ja omenoita
Omenat valmistuivat meillä daalioiden kukinta-aikaan.

 

Syksyn omenasato kypsyy kotipuutarhoissa ja viljelmillä. Kopse vain kuuluu, kun hedelmät putoilevat puista. Tienvarsilla on jo näkynyt pussuikoita, joissa satoa jaetaan ohikulkijoillekin.

Kun viime vuonna tuskailtiin omenien rupisuutta ja vaihtelevaa satoa, nyt niitä näyttää riittävän! Kauniita omenoita on pihallemme ropissut naapuristakin. Yhden maistiaisen nappasin myös reippaasti pihamme puolelle kurkottavasta oksasta.

Eilen kaupasta kotiin ajellessa katselin tienvarsikylttejä, joissa tarjottiin puutarhan omenavuorta ohikulkijoille. Teki mieli pysähtyä ja ottaa pussukka, mutta sitten kehdannutkaan.

Myöhemmin kadutti. Epäilemättä omenoiden tarjoaja olisi vain ilahtunut, että lahja kelpasi – ja minä olisin saanut maukkaat omenat piirakkaan.

 

omenamehua
Arvokas omista hedelmistä puristettu omenamehu maistuu hyvälle.

Viime viikolla kävin ystäväni Sannan vanhassa omakotipuutarhassa Hyvinkäällä. Tuliaisiksi kotiin sain herkullista omenamehua, joka on valmistettu pihan valtavasta omenasadosta.

Kirpeää ja maukasta. Aluksi suussa maistuu pehmeys, sitten hapokkuus ja raikkaus!

Sanna nauttii lasillisen mehuaan aamuisin. Sen terveysvaikutusten lisäksi emännän virkeyden salaisuus lienee myös ison tontin hyötyliikunta.

vanhoja omenapuita
Vanhojen puiden omenasato saatiin talteen hieman runkoa ravistelemalla.

Vanhassa hyvinkääläispihassa kasvaa yli kaksikymmentä vanhaa omenapuuta. Muutama puu on lahonnut jo olemattomiin, joten neuvoin kaatamaan jämät turvallisuuden vuoksi.

Parempikuntoisten puiden kuolleet osat opastin leikkaamaan pois. Eläviä puunhaaroja kehotin kuitenkin sahailemaan vain maltillisesti, etteivät puut reihaannu keväällä kasvattamaan vesiversoja lähähdyksiin asti.

 

rautatienomenapuita
Riippaoksaiset rautatienomenapuut jaksavat tuottaa satoa vuodesta toiseen.

Omassa kotipuutarhassamme suurimman sadon tuottavat koristeelliset rautatienomenapuut. On niiden satoa tullut syötyäkin, kun varsinaisten satopuiden hedelmät ovat paljon vähäisemmät.

 

omenapuut kukkivat
Viime keväänä iloittiin omenapuiden kukinnasta – nyt runsaasta sadosta!

Keväällä koko maassa omenapuiden kukinta oli ennätysmäinen. Nyt puut ovat palkinneet odotuksen tuottamalla hedelmää.

Kiitos viime kesää paljon parempien säiden. Toivottavasti myös tuleva syksy ja talvi suosivat puutarhaa!

3 pahinta satoilonpilaajaa:

  1. Hedelmärupi. Sienitauti, joka aiheuttaa lehtiin ja hedelmiin ruskeita laikkuja. Hedelmät voi käyttää, jos saastunta ei pilaa satoa pahasti.
  2. Muumiotauti. Sienitauti vaurioittaa omenat syvältä, joten parasta on vain hävittää saastunut sato. Tosin, siitäkään ei välttämättä ole hyötyä sienitaudin jatkon kannalta.
  3. Pihlajanmarjakoi. Tuholaisen isäntäkasvi on ensisijaisesti pihlaja. Kun pihlajanmarjoja on runsaasti, omenat saavat olla rauhassa – kuten tänä vuonna.

Jaettu ilo on moninkertainen ilo – myös omenasadosta!

Terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Omenoita riittää nyt kavereillekin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *