Paratiisi takapihalla

Paratiisi takapihalla - pidä työkalut ja tarvikkeet puutarhurin käden ulottuvilla

Paratiisi takapihalla -puutarhassa työvälineet, tarvikkeet, ruukut ja rekvisiitat pidetään siellä, missä niitä kaivataankin. Arkiset esineet kauniisti esille aseteltuina tuovat puutarhaan tunnelmaa.

Savolaisten sukujuurten perintöäni taitaa olla taipumus pitää järkevästi kaikki tarvittava käden ulottuvilla. Kun kotikonnuilla kuokkaa viimeksi syksyllä tarvittiin perunapellolla, sieltä se keväällä tahtoi löytyäkin.

Kyllä meillä nykyisin varastotkin pursuavat tavaraa, mutta myös puutarhassa esineet ovat esillä – miksi ne pitäisi haudata pois silmistä?

Vanhat peltipurkit ja sinkkisangot toimivat kauniina kesäkukkien suojaruukkuina.

Pihallamme tarvitaan paljon erilaisia astioita kesäkukille ja hyötykasveille. Parhaaksi olemme kokeneet pestä ne käytön jälkeen pinoihin  ja ripustella talon seinustalle. Siitä ne on helppo ottaa, kun tarvis taas tulee.

Kun inspiraatio iskee, hanskojen ja saksien on syytä löytyä läheltä!

Kesäksi sirottelen puutarhasaksia lasiterassille ja ruukkujen reunoille. Kunnolliset leikkausvälineet eivät pienestä kesäsateestakaan piittaa, kunhan ne viedään talveksi kuivaan varastoon pois ruostumasta.

Kastelukannut päivystävät kastelua kaipaavien kasvien vieressä, joten kannuja tarvitaan paljon.

Kastelukannun paras paikka taitaa olla vedellä täytettynä siellä, missä sitä todennäköisesti kiireellä tarvitaan. Kymmenkunta kannuamme päivystää eri paikoissa – kasvihuoneessa, terassilla ja vihennesmaan kupeessa – aurinkoisen päivän hätäkastelua varten.

Istutuskauhojen kuupan muodosta voi päätellä, mikä on tarkoitettu multakauhaksi?

Puutarhassa tarvitaan istutuskauhoja, jotka olivat meillä jossain vaiheessa keräilykohteinakin. Nyt ne riippuvat käyttövalmiina kierrätyslasihuoneessamme valmiina palvelukseen.

Pinnaltaan patinoituneista sisältä pestyistä punasaviruukuista syntyi kaunis reunus yrttimaalle.

Kun istutusinto iskee taimikaupasta tullessa, ruukkujen on parasta löytyä lähellä.  Tietysti pestyinä niin, ettei vanhoja kuivaneita multia tarvitse ennen uuden taimen istuttamista alkaa pois kaivelemaan.

Auringossa puuvartiset työkalut hapertuvat, mutta metalli/muovityökalut kestävät!

Kymmenen vuotta sitten tajusimme, miten paljon hauskempi talomme seinä on, kun sitä somistaa työkalurivi. Idea syntyi, kun meillä kuvattiin Kotilieden työkalujuttu. Vanhat työkalut ovat kauniita katsella ja uudemmilla hoitelee istutustyöt.

5 järjellistä syytä varastoinnille

  1. Metalliterät  ruostuvat – elleivät vielä kesällä niin viimeistään lumeen jääneinä.
  2. Vaikka terät eivät kärsisikään, leikkausvälineiden jouset ja pienet osat ruostuvat helposti.
  3. Vanhojen lapioiden muoviponnet eivät kestä jatkuvaa auringon paahdetta.
  4. Puuvarret lahoavat ja kutistuvat säiden armoilla – terät eivät enää pysy varsissa tukevasti.
  5. Puutarhatyökalut löytyvät (ehkä) varastosta helpommin, kun niillä on siellä sovitut paikat.

 

Kevättöitä kärsimättömästi odotellen,

puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paratiisi takapihalla - pidä työkalut ja tarvikkeet puutarhurin käden ulottuvilla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *