Paratiisi takapihalla

Pelasta puutarhan kasvit räntäsateen painosta, mutta anna pakkaslumen suojata kasveja

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Lumi satoi yöllä Etelä-Suomeenkin, vaikkei pakkasta ainakaan päivällä enää ollut. Kostea lumi on painavaa ja saattaa rikkoa kasveja. Pakkaslumi sen sijaan on hyvä eriste.

Aamulla vantaalaispuutarhamme oli saanut valkoisen peitteen, ja ainakin iltaan saakka se näyttää pysyvän. Lähipäivinä on luvattu lämpenevää, mutta en jäänyt odottelemaan sitä, vaan saappaat jalkaan ja puutarhan avuksi.

 

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

”Olisi joskus kiva lukea otsikoista, että talvi yllätti puutarhurit”, totesi puutarhaystäväni Johanna aamulla. Nyt talvi taisi yllättää puutarhan! Aika monet kasveista ovat vielä lehdessä ja raskas räntälumi painaa ne vasten maata. Pensaikot ja perennat saavat pitää lumensa. Näkymä on kyllä kaunis!

Kasvit kaipaavat kevennystä lumitaakasta

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Naapurin kataja roikotti oksiaan siihen malliin, että kopistelin harjalla lumet pois. Pieni napautus oksaan, ja lumet lentävät. Havujen talvivauriot ovat usein oksien repeilyä.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Syyshortensiamme päätti jossain vaiheessa alkaa rungolliseksi, mutta runko on hyvin hento. Kaivoin kasvit virpiangervojen joukosta. Hetken aikaa kestää ennen kuin hortensia ponnahtaa entiselleen. Kuulin, että rungollisia pensaita on taittunut puutarhaystävillä.

Korjaa puutarhakoristeet talveksi talteen

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Jaahas, punasaviruukkuaatikkokin jäi lumeen, mutta sen korjaan lasiterassille talteen. Eivät ruukut näin pienestä vielä rikkoudu. Mutta koristeet kannattaa kantaa talveksi varastoon.

Japaninvaahtera repeilee herkästi talvella

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Vielä eilen tulipunaisena hehkunut japaninvaahtera kaipasi auttavaa kättä. Jokainen oksa on arvokas, joten en voi antaa lumen rikkoa sitä. Pensaan alla lumi on punertavaa – laskevatko nämä väriä? Voisiko värjätä lankoja?

 

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Noin! Kun lumikuorma poistui, pikkupuu palasi entiselleen. Huolestuttavat vähän nuo lehdet. Toivoin, että olisi ehtinyt pudottaa ne ennen talven tuloa. Pelkään, että talveentuminen on kesken, ja kasvi on talvenarka. Lehdet myös keräävät lunta ja painavat oksia pitkin maata.

Lumen alta löytyy aarteita

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Yrttitarhan kaivoin lumesta siksi, että sille on vielä käyttöä. Vaikka maisema on talvinen, yrtit odottivat lumen alla virkeinä ja hyvinvoivina. Mutta mitä teinkään! Lumi on hyvä eriste, joten pakkasilla sen on parasta antaa jäädä paikoilleen.

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

Poluilla on nyt hetken aikaa parasta kulkea harjanvarren kanssa, jotta voi kopauttaa pois lumet ennen kuin ne tippuvat tarhurin niskaan. Vanha rusokuusama sai vähän pudottaa painoaan :), jotteivat oksat repeile.

Lisää lumesta

  1. Lumi on luonnollinen talvisuoja puutarhalle. Erityisen hyvä eriste on ilmava pakkaslumi.
  2. Vetinen räntälumi on painavaa ja voi aiheuttaa kasvien oksien repeilyä. Etenkin, jos kasveissa on vielä lehtiä.
  3. Lapioi lunta arkojen kasvien tyvelle, jos ne uhkaavat pakkasella paljastua hangen alta.
  4. Kopistele pois märkä lumi kasveista, jotka uhkaavat painua taakan alla.
  5. Jos puutarhassa on myyriä, tallaa lunta hedelmäpuiden ympäriltä.

 

paula ritanen-närhi, puutarhatoimittaja

 

Ensilumesta yhä lapsen lailla nauttien, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pelasta puutarhan kasvit räntäsateen painosta, mutta anna pakkaslumen suojata kasveja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *