Paratiisi takapihalla

Pitääkö lehdet haravoida vai ei?

 

omenapuu ja syksy

Pikkupuutarhassamme ei ole edes lehtiharavaa, mutta mitä tekevät puista pudonneille lehdille isojen puutarhojen hoitajat? Syysvierailulla Sirpa ja Juhani Mikkolan puutarhassa kuulin, miksi he keräävät lehdet pois nurmikolta.

Kun lehdet alkavat kellastua, pihapuutarhurit syttyvät keskustelemaan, pitäisikö puista ja pensaista pudonneet lehdet haravoida pois nurmikolta? Entäs jos ei jaksa tai huvita? Onko haravointi tyhmää, vaikka tykkää rapsutella?

Vai mediako se aiheesta kiinnostui – kokeneille pihapuutarhureille lehtien haravoiminen tai haravoimatta jättäminen ei taida olla iso ongelma. Välillä talvi yllättää pohtijan, ja sinne hautautuvat lehdet lumen alle.

tulppaanipuussa ruska
Mikkoloiden aarteisiin kuuluva tulppaanipuu on saanut kauniin syysvärin.

Sirpa ja Juhani Mikkolan laajassa maisemapuutarhassa Hattulassa syystyöt ovat sujuneet leppoisaan tahtiin.  Päivittäisillä pihakierroksilla on pitkin syksyä ennen kaikkea ihailtu värikästä ruskaa. Nyt lehtiä alkaa olla jo enemmän maassa kuin puussa.

 

lehtikuusi syksyllä
Syysauringossa hehkuvan olganlehtikuusen neulaset ovat vielä pörhäkät.

Isäntä on jo vuosia ollut innostunut eri puulajien kokeilemisesta ja keräilemisestä.  Siksi monenlaisia lehtiä ja neulasia puutarhassa riittää erityisen paljon.

tammenlehtiä syksyllä

Moni on huomannut, että joidenkin puiden lehdet lahoavat nopeasti, toiset hitaasti. Tammenlehdet ovat paksut ja sitkeät, ja niitä löytyy maasta vielä keväälläkin.

hevoskastanjan lehti syksyllä

Myös vaahteran ja hevoskastanjan lehtien hajoaminen kestää pidempään kuin vaikkapa koivun tai haavan. Kuivalla säällä käpertyvät lehdet lentelevät tehokkaasti tuulen mukana.

neulasia ja lehtiä

Lehtiä makoilee joka puolella pihaa, eikä onneksi sada. Nytkö alkaa syksyn suosituimpiin harrastuksiin kuuluva lehtien ajeleminen ruohonleikkurilla silpuksi ja lannoitteeksi?

Ei, vaan tältä pihalla neulaset ja lehdet korjataan syksyn mittaan pois – etenkin nurmikolta.

”Keräämme lehdet pois, etteivät ne jää lannoittamaan nurmikkoa. Haluamme sen sammaloituvan, joten lisäravinteista olisi haittaa”, Sirpa ja Juhani Mikkola paljastavat.

 

lehtiä muraatin peittona
Talvenarka muratti saa mielihyvin peittyä lehtikerrokseen.

Hirveän tarkkaan ei paikkoja kuitenkaan siivoilla. Lehtiä saa jäädä istutusten ja talvenarkojen kasvien luonnolliseksi suojaksi.

 

kuunliljan lehdet syksyllä
Kuunliljojen lehdet paleltuvat aina ensimmäisten joukossa, mutta kevääseen mennessä ne ovat hajonneet.

 

Perennojen lehtiä ja versoja ei kerätä pois, sillä isossa puutarhassa ne katoavat nopeasti kasvustoon ja ravinteet kiertävät.  Talventörröttäjiäkin tarvitaan, että puutarhassa on katseltavaa talvellakin.

Kohta koittaa uusi kevät ja sen myötä puhkeavat uudet lehdet ja versot. Kesäiseen Sirpa ja Juhani Mikkolan puutarhaan saimme tutustua Kotiliesi -lehdessä vuonna 2012. Mikkoloiden puutarha on myös monivuotinen Avoimet puutarhat -tapahtuman osallistuja.

 

 Milloin lehdet on syytä haravoida?

  1. Haravoi tai lakaise ne pois poluilta ja patiolta, jotta märät lehdet eivät tee pinnoista vaarallisen liukkaita.
  2. Kerää lehdet pois nurmikolta, jos niitä sataa paksu kerros. Koneapua on puhaltimesta tai keräävästä leikkurista.
  3. Kohtuumäärän lehtiä silppuaa nurmikolle ruohonleikkurilla. Kevääseen mennessä silppu on kadonnut olemattomiin.
  4. Kaikkia lehtiä ei tarvitse laahata kompostiin, vaan niitä voi piilotella myös pensasalustoille, perennapenkkiin tai kasvimaalle.
  5. Jos puutarhaasi ovat pesiytyneet lehtokotilot, siivoa tarkemmin. Lämpimistä lehtikasoista saattaa syntyä kotiloille talvehtimispaikkoja.
  6. Harjaa koristekivi- ja sora-alueet puhtaiksi, jottei lehdistä synny sinne humusta rikkaruohojen kasvualustaksi.
paula ritanen-närhi

Miten lehdille käy puutarhatoimittajan pihalla?

Keltaiset ja punaiset lehdet saavat värittää vantaalaispuutarhaa vielä pitkään. Komeita vaahteranlehtiä on tuotu joskus jopa kaverin pihalta lisäväriksi. Haravaa ei ole, mutta varpuluudalla lakaistaan polut ja patiot ennen talven tuloa.

Hyviä syyspäiviä!

terveisin, puutarhatoimittaja Paula

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pitääkö lehdet haravoida vai ei?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *